Komentara: 2
Pregleda: 1422

Igor Galo dobitnik “Lifke” za regionalni doprinos kinematografiji

18.07.2022. u 10:42h
Izvor: Subotica.com
Dobitnik počasne nagrade “Aleksandar Lifka” Festivala evropskog filma na Paliću za doprinos regionalnoj kinematografiji, koja je ustanovljena prošle godine, je hrvatski glumac Igor Galo.
Igor Galo dobitnik “Lifke” za regionalni doprinos kinematografiji

Publika ga, između ostalog, pamti po filmovima „Most“ i „Valter brani Sarajevo“, koji je ove godine obeležio pola veka od snimanja, a u svojoj karijeri sarađivao je sa nekim od najznačajnijih autora iz ovog dela Evrope.

- Počastvovan sam što sam na Paliću, što me ovaj festival smatra svojim i delom jedne kinematografije koja je nekada bila velika i jaka. U refleksiji takve kinematografije ja sam raspoznat kao neko ko vuče liniju koja nas je povezivala u stvaralaštvu i svakom drugom smislu. Zbog toa ne smatram da je to samo filmska nagrada, već ljudsko priznanje za trajanje i dokaz da veze nisu pokidane – kaže Galo, koji je drugi put gost palićke smotre filma. – Čitajući listu prethodnih dobitnika ostao sam zapanjen, oni sve govore o ovoj nagradi. Kada su mi javili da sam dobio „Lifku“ bio sam zatečen, ni u vlastitoj zemlji nije uobičajeno da vas neko izvuče i oživi na ovakav način. Izgleda da ima dovoljno ljudi kojima sam ostao u pamćenju, vrednosnom sistemu. Hvala na prilici da na korak od trećeg doba proživim tu čast.

Igor Galo dobitnik “Lifke” za regionalni doprinos kinematografijiIgoru Galu priznanje uručeno je sinoć na Letnjoj pozornici na Paliću. 

Festival evropskog filma, 29. po redu, svečano je otvoren u subotu a po mišljenju Ilije Tatića, izvršnog producenta, to je bila najkraća ali najlepša ceremonija otvaranja.

- Po mnogima je ovo bila najlepša ceremonija za 29 godina festivala, zahvaljujući Miri Banjac kojoj ne mogu dovoljno da se zahvalim. Ona posebno dirljiva scena s Duškom Kovačevićem na uručenju nagrade, nešto je što čini naš festival zaista posebnim, i što ostaje u istoriji ovog festivala i naše kinematografije. Za takve momente vredi dolaziti – ističe Tatić.

Upravo ta spontanost, po rečima direktora Festivala Radoslava Zelenovića, ovu filmsku smotru čini jedinstvenom.

Igor Galo dobitnik “Lifke” za regionalni doprinos kinematografiji

- Spontanost koju ovaj festival ima, poput trenutka kada Mira Banjac kaže Dušku Kovačeviću da dodeljuju nagradu njemu, a ne njoj,  pokazuje da je ovo jedan relaksirajući festival, na kome ne važe norme kao na drugim manifestacijama. Na njemu se vide i neke novosti. On sada jeste stari festival, ali nije i nadam se da nikada neće biti staromodan, već da će pratiti sve tokove ne samo kinematografije, nego i života koji se dešava oko njega – dodaje Zelenović.

Inače, drugog festivalskog dana otvoreno je čak osam programa, a svaki od njih, tvrdi Miroslav Mogorović, programski direktor, ima mnoštvo zanimljivih i kvalitetnih programa.

Igor Galo dobitnik “Lifke” za regionalni doprinos kinematografiji

- Imamo veliki broj fantastičnih filmova u programima izvan glavne takmičarske selekcije. Selekcija “Paralele i sudari” zaslužuje takođe da bude na Letnjoj pozornici. Ukrajina u fokusu" on je dodao: „Znali smo još pre početka sukoba u Ukrajini da će ova kinematografija biti u fokusu. Ne zbog aktuelnosti izazvane neželjenim ratom, već zbog kvaliteta filmova i autora – ističe Mogorović.

Novi selektor glavnog takmičarskog programa, Nikolaj Nikitin, ponovo je na Festivalu evropskog filma Palić.

Igor Galo dobitnik “Lifke” za regionalni doprinos kinematografiji

- Zaista smo se trudili da vas zabavimo, u najpozitivnijem značenju ove reči. Filmovi mogu da budu veoma zabavni. U redu je sedeti u bioskopu i smejati se. U redu je uživati u filmovima. Ovogodišnji program, naravno, odražava ono što se trenutno dešava u svetu, a mi smo zaista ponosni što možemo da predstavimo deset vrhunskih ostvarenja. Mislim da je ovo najbolji program koji smo ikada imali – najavljuje Nikitin.

Posebno mesto na festival imaju dokumentarni filmovi koje je odabrao Igor Toholj, selektor programa Eco Dox i Novi evropski dokumentarni film.

Igor Galo dobitnik “Lifke” za regionalni doprinos kinematografiji

- One reflektuju kako aktuelni evropski trenutak na planu stanja naše životne sredine, tako i aktuelne preokupacije s kojima se stanovnici našeg kontinenta suočavaju, od radničkih prava, eksploatacije maloletne radne snage, preko refleksija na trenutni ratni sukob u Ukrajini iz jedne istorijske perspektive. Poslednjih dvadesetak godina zaista je velika ekspanzija dugometražnog dokumentarnog filma, a dokumentaristi su postali ne samo neka vrsta kreativne savesti čovečanstva, nego i insajderi koji već sada učestvuju u nekim mejnstrim društvenim tokovima – objašnjava Toholj.

* Fotografije: FEF Palić / Damir Vujković

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1422
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.