Komentara: 11
Pregleda: 3961
Foto

Građani Subotice moraju da znaju činjenice o kvalitetu vazduha

10.11.2021. u 12:25h
Izvor: Subotica.com
Za zagađen vazduh u našem gradu u najvećoj meri kriva su individualna ložišta, čine čak 57 odsto indikovanih zagađivača, a tu su i motori sa unutrašnjim sagorevanjem, naročito dizelaši, industrijska postrojenja...
Građani Subotice moraju da znaju činjenice o kvalitetu vazduha

Svesni da se zagađenje ne može tako lako sprečiti, članovi UG „Solidarnost“ traže da se grad pokrije mernim uređajima i da se građani obaveštavaju o stanju kvaliteta vazduha, kako u periodu najvećeg zagađenja ne bi izlazili iz svojih domova.

- Naša inicijativa je da se grad pokrije mernim instrumentima za zagađenost vazduha. U medijima vidimo kakav je vazduh u Beogradu i Novom sadu, a interesuje nas kakav je u našem gradu – ističe Mikloš Olajoš Nađ u ime UG „Solidarnost“, koje realizuje projekat „Monitoring zagađenosti vazduha“. - Zajedno sa BOŠ postavili smo još četiri instrumenta koji ukazuju da je u oktobru jedanaest dana vazduh bio jako zagađen. Ako je standard 25, a zagađenje više od 600 onda možemo da zamislimo šta je.  Stručnjaci treba da utvrde koliko još mernih instrumenata treba da se postavi, jer svi sugrađani treba da imaju informaciju kakav je vazduh, ako je preterano zagađen da sačuvamo decu, ne izlazimo napolje...

Građani Subotice moraju da znaju činjenice o kvalitetu vazduhaProjekat je podržalo i udruženje „Biciklom do čisitjeg vazduha“, koje je i napravilo istraživanje o zagađenosti vazduha u našem gradu.

- Najveći zagađivači emiduju azotne i sumporne okside i diokside, a najviše ih emituju ožišta koja koriste ugalj kao osnovni energent. Utvrđene su i mere koje mogu da pomognu i koje mogu da učinimo i kao pojedinci i kao zajednica.  Ono što mi možemo da učinimo je da radimo na povećanju zelenih površina, promovišemo bicilizam, da se više koristi obilaznica i izmesti teški saobraćaj iz centra grada – objašnjava Goran Gabrić iz udruženja „Biciklom do čistijeg vazduha“.

Građani Subotice moraju da znaju činjenice o kvalitetu vazduhaSkup u Savremenoj galeriji trebalo je da bude debata, ali je ispao prezentacija jer nije došao najavljeni predstavnik lokalne samouprave. Poziv raznim kanalima je bio upućen i građanima, međutim mnogo zainteresovanih za sazanja o kvalitetu vazduha - nije bilo.

Izvor: Subotica.com
Debata "Kvalitet i stanje vazduha u Subotici“ Debata "Kvalitet i stanje vazduha u Subotici“ Debata "Kvalitet i stanje vazduha u Subotici“ Debata "Kvalitet i stanje vazduha u Subotici“ Debata "Kvalitet i stanje vazduha u Subotici“ Debata "Kvalitet i stanje vazduha u Subotici“ Debata "Kvalitet i stanje vazduha u Subotici“ Debata "Kvalitet i stanje vazduha u Subotici“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3961

Povezana vest

Povezane teme

kvalitet vazduha

zagađenje vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.