Komentara: 4
Pregleda: 3925

Grad ustupio kuću OSI za pružanje usluge stanovanje uz podršku

16.06.2015. u 17:07h
Izvor: RTV Yueco
Subotica bi za godinu dana mogla da dobije novu socijalnu uslugu-stanovanje uz podršku. Prvi korak je načinjen, jer je Grad Subotica za pružanje ove usuge na neodređeno vreme Udruženju za pomoć i podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „Zajedno“ ustupio kuću u Ulici Antona Aškerca. Ipak, kuća je u jako trošnom stanju, pa je neophodno obezbediti sredstva za adaptaciju kako bi se privela nameni.
Grad ustupio kuću OSI za pružanje usluge stanovanje uz podršku

Posle kampanje javnog zagovaranja za socijalnu uslugu stanovanje uz podršku, koje je pokrenulo deset udruženja osoba sa invaliditetom, čini se da bi i naš grad mogao da dobije dom, u kome bi uz stručnu podršku samostalno živelo nekoliko osoba sa invaliditetom. Lokalna samouprava je za tu namenu, ustupila na korišćenje kuću u Ulici Antona Aškerca.

Ipak, za početak ove usluge pored brojnih krupnih radova na sanaciji i adaptaciji objekta neophodno je i obučiti kadar koji će se naći u ulozi asistenta i domaćice za pomoć osobama sa smetnjama u psihofizičkom razvoju. Takođe, neophodno je pripremiti i korisnike bez roditeljskog staranja na život u jednoj novoj zajednici.

Uslugu stanovanje uz podršku predviđa i Zakon o socijalnoj zaštiti iz 2011. godine u cilju deinstitucionalizacije OSI. Ova projekat već 10 godina funkcioniše u Beogradu i Novom Sadu, a činjenica da ni jedan korisnik nije tražio povratak u instituciju, najbolji je dokaz njegove uspešnosti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3925
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

osobe sa specijalnim potrebama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.