Komentara: 3
Pregleda: 20550

Generalni urbanistički plan - Subotica 2020.

31.07.2011. u 15:24h
Izvor: Grad Subotica portal
Generalni urbanistički plan - Subotica 2020.

Prostorni Plan republike Srbije daje smernice pokrajinskom prostornom planu na koji se onda nadovezuju svi opštinski i gradski GUP-ovi u Vojvodini. Ta se hijerarhija mora poštovati i planovi se moraju podudarati kako bi se u svakom trenutku znalo jasno koja cigla gde ide. Investitori i projektanti uvidom u ove planove mogu planirati i moraju se držati zadatih granica plana. Grad Subotica je definisala svoj GUP do 2020. g po nalogu republičkog tj pokrajinskog zavoda za urbanizam. Međutim to je samo jedan deo obaveza koje su ispunjene. Preostalo je još puno posla oko Planova Detaljne Regulacije svih gradskih mesnih zajednica. Zvuči ironično ali ovim tempom ti poslovi se neće završiti skoro a krajnji rok valjanosti plana je jos 8 godina. Takođe vesti o nacrtima, predlozima i donetim resenjima se ne objavljuju i ne šire po medijima koji imaju gledanost nego se vešto ubacuju na sajt Zavoda za urbanizam Grada Subotice. Očigledno im ne treba pompezni marketing oko ovakvih tema a javni uvid je teško dostupan (puno građana uopšte ne zna za dostupnost planova na sajtu urbansu.rs).

Danas Vam predstavljamo detalje interesantnih planova koji zaslužuju pažnju javnosti jer su megalomanski za finansiranje sa ovakvom strukturom vlasti i birokratskog aparata. Možda postoje bolje opcije ili jeftinija rešenja? Nije sporna modernizacija grada, sporni su planovi.

 

Generalni urbanistički plan - Subotica 2020.

Stanica vatrogasne službe (popularni „vatrogasci“) moraće se iseliti sa svoje trenutne lokacije u Maksima Gorkog iz nekoliko razloga. Postojeći objekti su tehnički zastareli, premali postali za službu koja mora biti moderna i spremna za najgore situacije. Pristup saobraćajnici je usko grlo takođe, mesta za širenje nema. Pored toga susedne parcele na kojima su SHTŠ „Lazar Nešić“,“Viša Škola“ i učenički dom takođe ne zadovoljavaju svojim prostorom te se ovim planom predviđa pripajanje parcele vatrogasaca upravo njima (na slici obeleženo). Nova vatrogasna stanica ima lokaciju na parcelama pored ukinute pruge Subotica-Crvenka u produžetku ulice Braće Radića od kružnog toka iza Tuša (žuta traka na slici br.2)

 

Generalni urbanistički plan - Subotica 2020.

Plan za ovaj deo grada (potez od hotela Patrija do vatrogasaca, dalje do Prozivke i na severu do međunarodne autobuske stanice) računa na povećanje sa trenutnih 14000 stanovnika na 21000 u 2020. g. Kako je to popriličan porast u nepunih 10 godina nužno je izgradit višespratnice, probiti nove koridore ulica sa modernim skverovima ali isto tako i zaštititi objekte od istorijskog značaja. Na slici br.3 jasno se vidi da je broj „nepoželjnih“objekata 90%. Objekti obeleženi žutom bojom nisu u skladu sa planiranom nameno dok objekti obeleženi crvenom bojom se nalaze na trasi novih ulica ili javnih objekata (vrtići, crkva, zdravstvena ustanova i sl).

Generalni urbanistički plan - Subotica 2020.

Na mesto porušenih objekata po nacrtu plana jasno se vide prodori i spajanja ulica Ustaničke na Matije Gupca kao i spajanje Viške, Petra Josića i Bele Gabrića (žuti marker na slici). Nova pravoslavna crkva trebala bi da zazvoni do 2020. na uglu Blaška Rajića i Prvomajske dok se Kvantaška pijaca iseljava kod Hipodroma a na mesto nje trebalo bi da se zazeleni park. Pet raskrsnica čekaju svoje kružne tokove dok OŠ "Sonja Marinković" treba da podupla broj osmogodišnjih razreda.

Generalni urbanistički plan - Subotica 2020.

Izvor: Grad Subotica portal
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 20550
Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

Zavod za urbanizam

generalni urbanistički plan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.