Komentara: 1
Pregleda: 14002

Euro Petrol i Euro Gas na regionalnoj konferenciji "Energetske perspektive i izazovi"

12.03.2016. u 14:45h
Izvor: Subotica.com
Regionalna konferencija "Energetske perspektive i izazovi", u organizaciji Color Press Grupe i u saradnji sa kompanijama iz energetskog sektora Srbije i regiona održana je 11 marta. 2016. godine u Master centru Novosadskog sajma.
Euro Petrol i Euro Gas na regionalnoj konferenciji "Energetske perspektive i izazovi"

Konferenciju je, u ime Vlade Srbije, otvorio je ministar energetike Aleksandar Antić koji je istakao važnost zajedničkih strategija u regionu i šire. Prisutnima su se obratili  Hendrik G. C. Van der Dool, ambasador Kraljevine Holandije u Beogradu, Freek Janmaat, šef Ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji, te Anna M. Boulos, u ime Ekonomskog odeljenja Ambasade SAD.

Na prvom panelu na kojem se govorilo o tržištu nafte "Putevi i stranputice nafte u 2016." učestvovali su Tomislav Mićović, iz Udruženje naftnih kompanija Srbije; Branko Radun, politički analitičar; Dr Dragan Govedarica, katedra za naftno-petrohemijsko inženjerstvo, Tehnološki fakultet Novi Sad, te Vera Kalinić, iz kompanije Euro Petrol, koja je naglasila da se, usled povećanih fiskalnih dažbina, ne smanjuje cena naftnih derivata na tržištu Srbije. 

Na drugom panelu "Gasna slagalica, Jug, Turska, Bugarska, Krk..." govorili su Sergej Komlev, direktor direktorata za formiranje ugovora i cena Gasprom Exporta; Jovica Budimir, izvršni direktor JP Srbijagas, kao i Tomislav Vojnić Purčar, osnivač i direktor kompanije Euro Gas iz Subotice.


Iako je do nedavno Srbija bila lider u potrošnji TNG-a u regionu, u Srbiji potrošnja tečnog naftnog gasa (TNG) beleži trend pada, od čak 30%. Vojnić je ukazao na razliku u akciznoj politici u Srbiji i zemljama u regionu. "U Bosni nema akcize, u Hrvatskoj iznosi 13 evra po toni,  u Makedoniji 70, a u  Srbiji je čak 335 evra po toni!  Sa 40% višom cenom ne može da bude konkurentna na tržištu! TNG zato gubi bitku, iako su poznate njegove prednosti kao ekološkog goriva".

Rast cena tečnog naftnog gasa (TNG) prouzrokuje pad tražnje i prelazak na alernativna goriva, što predstavlja veliki rizik da jedna grana proizvodnje nestane. S druge strane ostale vrste energenata sa istom namenom nisu opterećene akcizama kao što je zemni gas, ugalj, drvo i električna energija.

Za litar benzina u Srbiji su se nekada kupovala dva litra TNG-a. Danas - svega litar i po. Pre 10 godina uvođenje gasa u automobile za vozače je bila investicija koja se isplati najviše za četiri godine. Situacija je danas potpuno drugačija. TNG je sve je manje isplativ, a osnovni razlog je visoki akcizni namet.

TNG je ekološko gorivo, a njegovo korištenje preporučuje Evropska unija. Doduše, preporučuje i akcize od 130 eura po toni za zemlje članice i kandidate.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 14002
Povezane teme
euro petrol subotica tomislav vojnić euro gas
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.