Komentara: 32
Pregleda: 6036

Ekonomski program koalicije "Izbor za bolji život - Boris Tadić"

18.04.2012. u 22:33h
Izvor: RTV Yueco
Kako je to juče i najavljeno, koalicija "Izbor za bolji život – Boris Tadić" počela je sa predstavljanjem predizbornog programa "Subotica gradi budućnost" za period od 2012. do 2016. godine.
Ekonomski program koalicije "Izbor za bolji život - Boris Tadić"

Predstavljajući ekonomski deo programa, zamenik predsednika Gradskog odbora DS-a u Subotici Saša Vučinić je podsetio da su u protekle dve godine doveli svetski poznate kompanije u Suboticu. Vučinić objašnjava da je sa „Simensom", „Kontinentalom", „Svarovskim", „Kalcedonijom", „Norma grupom" i „Dunkermotorima" već ugovoreno otvaranje više od 4000 novih radnih mesta.

- Subotica se na investicionoj mapi Evrope već smatra jednom od najpoželjnijih destinacija, a u najavi su i nove investicije poznatih svetskih firmi. Prvi prioritet biće dovođenje i drugih svetskih, renomiranih firmi koje će svojim poslovanjem otvoriti nova, sigurna radna mesta I podići standard građana Subotice. Pored privlačenja strateških stranih investitora koji otvaraju više stotina novih radnih mesta naš cilj je i da subotičkim malim i srednjim preduzećima omogućimo da pribavljaju građevinsko zemljište i grade nove objekte za privredne delatnosti pod povoljnim uslovima. Naša obaveza je i da Subotičanima obezbedimo sigurna radna mesta. Svi koji pribave zemljište pod povoljnim uslovima imaće obavezu da radnike zaposle za stalno – rekao je Vučinić.

On je precizirao da će u sektoru proizvodnje pored ugovorenih 4300 novih radnih mesta, biti otvoreno još najmanje 2500 novih mesta, zatim u komercijalnom sektoru, na prostoru „Druge kasarne" još 600 radnih mesta, a u sektoru turizma 400 radnih mesta.

Vučinić ocenjuje da će sa više od 7000 novih radnih mesta stopa nezaposlenosti u Subotici biće manja od evropskog proseka.

- U protekle dve godine pribavili smo više od 2 miliona m2 građevinskog zemljišta u svojinu Grada Subotice za potrebe razvoja industrije u gradu. Izgrađen je I infrastrukturno opremljen privredno-tehnološki park na površini od 53 hektara u Malom Bajmoku. U narednom periodu pribavićemo i otkupljivaćemo dodatno zemljište, pre svega za proširenje privredne zone „Mali Bajmok". Infrastrukturno ćemo opremiti i privredno-komercijalnu zonu „Druga kasarna-Poligoni" u cilju privlačenja renomiranih investitora u svrhu izgradnje komercijalnih sadržaja, ali i davanja mogućnosti

lokalnim malim i srednjim preduzećima za izgradnju novih pogona i otvaranje novih radnih mesta – rekao je Vučinić objašnjavajući na koji način koalicija planira da ostvari zacrtano po pitanju broja novih radnih mesta.

S tim u vezi, on je najavio još konkretnih mera koje nameravaju da sprovedeu ukoliko im građani budu dali poverenje.

- Korigovaćemo stope svih lokalnih poreza i naknada, kao što su firmarine, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, naknada za životnu sredinu i slično, zatim propisati jedinstvene stope svih lokalnih poreza i naknada za sve privredne delatnosti što će rasteretiti privredu u slučaju pojedinih delatnosti i za više od 50%. Na ovaj način kreiraće se povoljan ambijent za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta – smatra Vučinić.

On je najavio i osnivanje Fonda za razvoj malih i srednjih reduzeća.

- Subotičani su vredni i preduzimljivi ljudi. Često, međutim, nailaze na prepreke u vidu zahteva poslovnih banaka za odobravanje kredita za nove investicije. Stoga ćemo osnovati Fond za podršku novim investicijama koje generišu nova radna mesta. Zadatak Fonda biće da subvencioniše bankarske kredite i omogući povoljnije uslove za investiranje radi otvaranja novih radnih mesta – rekao je zamenik predsednika Gradskog odbora DS u Subotici.

Vučinić je dodao da će posebna pažnja biti usmerena na razvoj turizma na Paliću, gde su u prethodne dve godine ostvareni značajni koraci.

- Osnivanjem preduzeća „Park Palić" 2010. godine započeli smo obiman investicioni program na Paliću: obnavljaju se Veliki park, Ženski štrand, Velika terasa, kreće obnova Bagojvara, u jezero se pumpa voda iz Tise, gradi se kanalizacija, kreće izmuljivanje jezera, pripremljene su lokacije za investitore. Ovo su samo neke od aktivnosti koje podižu Palić na novi nivo i čine ga atraktivnijim za buduće investicije u nove banjske i hotelske sadržaje. Centralni banjski sadržaji biće izgrađeni ili od strane privatnih investitora ili sredstvima evropskih fondova, kao što je to slučaj u susednim zemljama – kaže Vučinić.

On se osvrnuo i na status kandidata za članstvo u evropskoj uniji, najavivši osnovanje Razvojne agencije za privlačenje sredstava iz evropskih fondova.

- Dobijanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji otvaraju se mogućnosti za preraspodelu sredstava iz postojećih fondova, kao i za privlačenje sredstava od 2014. godine. Naš cilj je da osnujemo Regionalnu razvojnu agenciju, odgovornu za pripremu projekata u cilju privlačenja sredstava iz Evropske unije. Plasiranjem sredstava evropskih fondova na lokalni nivo biće pokrenuti projekti čija će realizacija otvoriti nova radna mesta – rekao je Vučinić.

Koaliciju "Izbor za bolji život – Boris Tadić" u Subotici sačinjavaju Demokratska stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Socijaldemokratska partija Srbije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 nedelju
Komentara: 32
Pregleda: 6036
Povezane teme

Saša Vučinić

DS Subotica

izbori subotica 2012

Demokratska stranka

izbori 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.