Komentara: 4
Pregleda: 3023

Ekonomski fakultet i "Iskra sistemi" razvili rešenja za energetsku efikasnost

14.12.2012. u 17:32h
Izvor: RTV Yueco
Ekonomski fakultet iz Subotice i preduzeće “Iskra sistemi” iz Slovenije zajednički su razvili rešenja čijom primenom se može ostvariti ušteda u protrošnji energije i do 40 odsto.
Ekonomski fakultet i "Iskra sistemi" razvili rešenja za energetsku efikasnost

Kako je prezentovano danas na fakultetu u Subotici, potrebna infrastruktura i softverska rešenja nastala su zajedničkom realizacijom projekta “Monitoring energetske efikasnosti u objektima krajnjih korisnika u realnom vremenu – Energymon”.

Kako je na današnjem skupu predstavio savetnik za informaciona rešenja energetske efikasnosti u preduzeću “Iskra sistemi” Aleš Poliš, projektom je razvijen sistem koji omogućuje praćenje potrošnje energije, kao i pokazivači efikasnosti, što zapravo čini alat koji omogućava identifikovanje mogućnosti za potencijalne uštede. On je precizirao da se ti alati mogu koristiti za praćenje potrošnje svih energenata koji se koriste za zagrevanje, rasvetu, hlađenje prostorija i slično. Poliš je dodao da je jedan od zadataka ovog projekta bio pronalaženje i upotreba alata koji mogu imati široku rasprostranjenost, odnosno da se mogu jednostavno i masovno koristiti.

Jedan od učesnika u projektu “Energymon” je Ekonomski fakultet Subotica, na čijim zgradama je su testirani pomenuti alati u toku dve godine, gde je merana potrošnja toplotne i električne energije, kao i utrošak vode. Prema rečima profesora Saše Bošnjaka, nakon instaliranja pomenutih alata, praćenja potrošnje energije i sagledavanja potencijalnih ušteda, načinjeni su prvi koraci. Tako je, prema njegovim rečima, zamenom prozora na slušaonicama ostvarena uštetda u potrošnji energije za zagrevanje u ovoj grejnoj sezoni od 10 do 15 odsto u odnosu na ranije godine.

Nakon završetka ovog projekta, koji je sufinansirala Evropska unija, a podržali slovenačko i naše ministarstvo za prosvetu i nauku, postoji mogućnost da on preraste u “proizvod” koji bi na tržištu Srbije, u ime “Iskra sistema” zastupao Ekonomski fakultet iz Subotice.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3023
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

energetska efikasnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.