Komentara: 24
Pregleda: 8973

Dragan Simović: Pogled na stanje u srpskom fudbalu

04.04.2013. u 18:28h
Izvor: FK "Spartak"
Sagledavajući stanje u našem fudbalu, koje ocenjuje kao katastrofalno, na klubskom i reprezentativnom nivou, a imajući u vidu ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo predsednik FK "Spartak Zlatibor voda", gospodin Dragan Simović izdao je saopštenje u kojem između ostalog smatra da su radikalne promene sada već neophodne da bi se spasio srpski fudbal.
Dragan Simović: Pogled na stanje u srpskom fudbalu

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Ja ne bi da izigravam sudiju niti da se stavljam na bilo čiju stranu i da sudim ko je u pravu, a ko nije. Ja sa stavljam na stranu Njegovog Veličanstva fudbala. Dovoljno je da malo zastanemo, razmislimo o svemu i zaključci će se sami nametnuti.

Stanje u našem fudbalu nije dobro i ako bi hteo da budem krajnje iskren i da upotrebim pravu reč mislim da je katastrofalno. Klupski fudbal je skoro dotakao dno, jer je ostalo jako malo prostora da bude gore, a o reprezentaciji i da ne pričam. Smatram da mora doći od promena, ali legitimnim putem, kroz organe FSS jer bi svaka „revolucija“ potpuno oborila sistem i nastao bi kolaps. Moramo raditi brzo i pametno, ali pre svega mora se postići saglasnost da se promene i dese.

Hteli mi to priznati ili ne rad u fudbalu se može uporediti sa proizvodnjom. Mi smo mala zemlja i nema fudbala bez proizvodnje igrača. Da bi se proizvodili igrači potrebni su stručni ljudi i uslovi.

Šta se desilo sa trenerskom strukom koja je godinama bila jedna od jačih u okruženju, da ne kažem u Evropi? Gde su nestali naši treneri? Stvaramo li nove? Ili se samo bavimo borbom za fotelju.

Nama kao Savezu preti virus propadanja i nestajanja sa svetske fudbalske scene. Kako se sada radi sigurno ćemo svoj nerad plaćati narednih godina. Moramo hitno da povedemo računa o edukaciji novih trenera i o stručnom usavršavanju postojećih.

Otvoreno pitam čelnike FSS šta su uradili na stvaranju uslova da bi deca iz Srbije imala optimalne uslove za rad?

Gde da deca treniraju 5 meseci u zimskom periodu i kako da usklade ostale obaveze sa treninzima kada kod nas sa padom mraka prestaje i fudbal. Dok deca po Evropi treniraju pod reflektorima i na veštačkoj travi hiljade naše dece trenira po blatu. Kako mislite da napravimo nove Džajiće, Pižone i Piksije kada nam deca treniraju o ovakvim uslovima i uz skoroman stručni i pedagoški rad, a deca u Evropi već od svoje desete godine rade sa trenerima specijalistima za određene tektičko-tehničke oblasti.

Nemoguće je da FSS nije mogao u 5-6 većih gradova da napravi terene sa veštačkom travom gde bi ta deca trenirala. Trošile su se pare za sve i svašta (putovanja, dnevnice, hotele, nagrade) pa je moglo da se malo potroši i na omladinskih kategorija.

Bilo je i dobrih stvari u radu sadašnjeg rukovodstva.
Kuća fudbala. Odličan projekat, ali po mom mišljenu glamurozan i predimenzioniran. Moglo se tamo malo štedeti da bi se uložilo u neke druge razvojne projekte.
Nacionalni stadion, odlična idea. Ali treba da odlučim šta je preče. Nekoliko utakmica na Evropskom prvenstvu na kojem ćemo nastaviti da gubimo od nižerazrednih reprezentacija ili ulaganje u razvoj mladih talenata.

Bojim se da je jedan od glavnih propusta kod predsednika FSS izbor dela saradnika, uz izvinjenje jednom delu kadraova koje izuzetno cenim, mislim da je velika većina birana da što bolje klima glavom, a ne da misle njome. Ostavljam i jednima i drugima da se sami prepoznaju. Nema inicijative, nema idea, nema pozitivnog sukoba mišljenja. Ali su zato podobni da klimaju glavom i da dižu ruke kada im se kaže da se ne bi ni slučajno pojavila dva mišljenja. Sva moć Saveza je kod jednog čoveka i ko misli kao on taj je dobar, a ko ne, taj ne valja. Svi znamo da sukob idea i mišljenja donosi progres, a toga kod nas nema.
Činjenica je da predsednik upravlja i sa radom Zajednice superligaša odlažući izbore za Predsednika Zajednice dok se ne stvori klima da na to mesto dođe neki njegov poslušnik.

O smeni selektora treba da odlučuje struka, a ne javnost. Selektor mora da bude institucija koju svi poštujemo. Nije dobro da selektore postavljaju i smenjuju dnevne i sportske novine. Pre svega treba uraditi jednu kvalitetnu analizu, sagledati šta su ciljevi i da li se ide ka njima, pa tek onda donositi odluke.

Na početku sam rekao dve stvari. Prva je da ne želim da budem sudija, a druga je da mislim da su promene neophodne.

Da li je stanje u FSS dobro?

Nije!

To znaju i ptice na grani, ali ne smemo da upadnemo u zamku „promena radi promena“. Moramo dobro da razmislimo. Da napravimo plan. Da ne srljamo odmah da radimo već da pre rada malo i razmislimo. Treba da postavimo prave ljude na prava mesta, da verujemo tim ljudima. Da im omogućimo da rade i da se bave svojim poslom bez pritisaka. Treba da im omogućimo da donose odluke i da sprovode svoje zamisli.

Imamo i nezaobilazno pitanje. Ko je spreman i sposoban da sprovede promene . Ne treba nikog rušiti dok nemamo čoveka spremnog da sve ove, pozitivne, promene i sprovede.

U mnogim sferama privrede, razvoja, nauke, tehnologije, obrazovanja pa tako i sporta ne treba previše biti ni pametan nego jednostavno pogledati kako to rade oni koji su uspešni na datom polju pa njihova iskustva prilagoditi jednoj maloj evropskoj zemlji na Balkanu.

I mislim da ima nade za srpski fudbal."

Izvor: FK "Spartak"
Postavljeno pre 11 godina i 1 nedelju
Komentara: 24
Pregleda: 8973
Povezane teme

fudbalski klub spartak

jelen super liga

dragan simović

spartak zlatibor voda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.