Komentara: 7
Pregleda: 5753

Domaća hrana i vino na “Winter festu”

27.12.2013. u 14:11h
Subotičani su, i pored velike ponude jeftinijih prehrambenih proizvoda u marketima velikih trgovinskih lanaca, i dalje najviše veruju proizvođačima domaće hrane, čiji je štand svakodnevno okupiran ovih dana na tradicionalnom subotičkom zimskom vašaru “Winter fest”.
Domaća hrana i vino na “Winter festu”

Predsednik Skupštine udruženja „Ukusi tradicije”, koje okuplja proizvođače domaće hrane i vina iz Vojvodine, Savo Duvnjak, naglasio je da je subotički „Winter fest” sjajna prilika za promociju njihovih proizvoda.

- Na ovaj način podstičemo proizvodnju domaće hrane i vina iz ovog regiona. Iz godine u godinu, na ovom, i sličnim sajmovima, sve je veće interesovanje posetilaca – istakao je Savo Duvnjak.

Svoje proizvode, u Dućanu domaće hrane “Ukusi tradicije”, Subotičanima su ponudili:

Udruženje “Lemeški kulen”
Udruženje je počelo sa radom 2007. godine, kada je u Svetozaru Miletiću prvi put održana izložba Lemeškog kulena. Udruženje okuplja proizvođače i promotere Lemeškog kulena kao autentičnog proizvoda iz Svetozara Miletića (Lemeša kako se selo naziva od milja). Ne postoje podaci o tome ko i kada je prvi put napravio ovaj proizvod, ali se zna da je tehnologija proizvodnje stara više od 200 godina i da se receptura prenosi sa generacije na generaciju.

Originalna receptura je zadržana do današnjeg dana. Jedina razlika u odnosu na prvobitni način proizvodnje je što se, u vreme pre postojanja mašina za mlevenje, meso sitno seckalo, dok se danas taj proces obavlja mašinski. Proizvod se sastoji od mesa, soli i paprike, a razlikuje se po tehnici čuvanja i zrenja, od kojih zavisi i finalni ukus. Udruženje “Lemeški kulen” je na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu osvojilo srebrnu medalju za kvalitet.

Domaća hrana i vino na “Winter festu”

Emil Kenjereš, Male Pijace
Poljoprivredno gazdinstvo Emila Kenjereša iz Malih Pijaca bavi se kozarstvom od 2003. godine. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je porodici Kenjereš dozvolu za pravljenje mekih i mladih kozijih sireva izdalo 2011. godine. 

Poljoprivredno gazdinstvo Kenjereš ima 60 muznih koza i tridesetak jarića za priplod. Koze su umatične, imaju izgrađen ispust i u odgovarajućim vremenskim uslovima idu na ispašu. Gotovo sve količine mleka se prerađuju u sir. Porodica Kenjereš se bavi i organskom proizvodnjom oraha, badema i šljive.

Domaća hrana i vino na “Winter festu”

Poljoprivredno gazdinstvo Stokuća
Poljoprivredno gazdinstvo Stokuća se profesionalno bavi proizvodnjom sira petnaest godina.
Stokuće neguju dugogodišnju porodičnu tradiciju u načinu izrade sira, ali prate i primenjuju sve tehnološko-sanitarne uslove koje zahteva savremena prehrambena proizvodnja.
Sirevi se prave od kuvanog i pasterizovanog kravljeg mleka. Od kuvane baze se prave tvrdi, beli i dimljeni sirevi, kao i varijante sa dodacima oraha, maslina, bosiljka, suncokreta, paprike i domaće šunke.

Domaća hrana i vino na “Winter festu”

Pčelarstvo “Terek”
Za pčelarstvo “Terek” se vezuje porodična tradicija duga 45 godina. Iskustvo i ljubav prema pčelama se prenosilo sa oca na sina. Proizvode se livadski, bagremov i lipov med, med sa propolisom, kapi propolisa, vino medovina od lipovog meda i rakija medovača . Pčele se tokom godine sele preko predela pored Dunava, Deronja, do Fruške gore, u potrazi za kvalitetnim polenom. Pčelarstvo “Terek” je dobitnik više zlatnih medalja za kvalitet, a svoje znanje o pčelarstvu konstantno poboljšavaju.

Domaća hrana i vino na “Winter festu”

Vinarija “Maurer”
Vinarija Maurer se nalazi u Hajdukovu i spada u regiju Subotičko-Horgoškog vinogorja.
Trenutno gaji vinovu lozu na 15 hektara lociranih u dva vinogorja, u Hajdukovu 5 hektara, uglavnom starih zasada, praktično najstarijih zasada Kadarke u Srbiji, dok je druga lokacija u Sremskim Karlovcima, na površini od 10 hektara. 

U istorijskim arhivima je zabeleženo da je najstariji zasad Kadarke zasađen daleke 1880. godine i da se on danas nalazi u vlasništvu porodice Maurer. Osamdeset odsto zasada su autohtone sorte kao što su kevedinka, slanka, medenac beli, slankamenka, kadarka, divlja crnka itd. koje se gaje na prirodan način, biodinamičnim tehnikama.

Okopavanje se vrši na klasičan način, ne koriste se herbicidi, insekticidi, veštačko đubrivo, niti aditivi u proizvodnji vina. Ovakav način uzgoja smatra se ekološki odgovornim. Sva vina u Vinariji Maurer zriju takođe na prirodan način, divljim kvascima. Preostalih 20% zasada čine svetske sorte: italijanski i rajnski rizling, pinot noir, cabernet saugvignon i merlot. 

Godišnje se u vinariji Maurer proizvede oko 50.000 flaša ove dragocene tečnosti, od kojih 90% vina odleži u drvenim buradima kapaciteta od 225 do 1.200 litara. Vinarija Maurer je naznačena u Vinskim putevima Turističke organizacije Srbije i ima smeštajni kapacitet za 30 gostiju, sa jedinstvenom ponudom jela i degustacije u koju je uključeno od 20 do 25 vrsta vina.

Winterfest, Ukusi tradicije: promocija Winterfest, Ukusi tradicije: promocija Winterfest, Ukusi tradicije: promocija Winterfest, Ukusi tradicije: promocija Winterfest, Ukusi tradicije: promocija Winterfest, Ukusi tradicije: promocija Winterfest, Ukusi tradicije: promocija Winterfest, Ukusi tradicije: promocija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 5753
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.