Komentara: 0
Pregleda: 3804

Danilo Kiš na filmu

26.02.2013. u 17:28h
Izvor: RTV City
Od 26-28. februara u Omladinskom klubu „Skladište“ održaće se ciklus filmskih projekcija: Danilo Kiš na filmu.
Danilo Kiš na filmu

U okviru ciklusa biće prikazana tri filmska ostvarenja koja osvetljavaju život i delo Danila Kiša: „Danilo Kiš: "Uspomene, sećanja“ koji je na programu danas, „Drveni sanduk Tomasa Vulfa“ koji će biti prikazan sutra i „Peščanik“ u četvrtak.

Projekcije filmova počinju u 19.30 časova. Ulaz je besplatan.

„Danilo Kiš: Uspomene, sećanja“
(Dragomir Zupanc, 2009)

TV film, reditelja i scenariste Dragomira Zupanca “Danilo Kiš, uspomene sećanja” je pokušaj da se iz jednog novog ugla sagleda život i ostavština za srpsku i jugoslovensku književnost jednog od najznačajnijih autora druge polovine 20. veka. U realizaciji ovog projekta najviše su pomogle dve Kišu najbliže osobe Mirjana Miočinović i Paskal Delpeš.Okosnicu filma čine iskazi prijatelja, savremenika, poznavaoca, među kojima su i Predrag Čudić, Filip David, Ibrahim Hadžić, Božo Koprivica, Aleksandar Mandić, Miloš i Vukašin Stambolić, Oto Tolnai, Laslo Vegel, Vida Ognjenović.Od Kišovih francuskih prijatelja u filmu govore Stanko Cerović, bračni par Termačić, Dado Đurić, Ljuba Popović, Jagoda Bujić, Vladimir Veličković, B. A. Levi, Antonin Lim, Gi Skarpeta, a od mađarskih pisaca Peter Esterhazi i Đerđ Konrad.Odlomke iz proze Danila Kiša govori Miki Manojlović na srpskom i francuskom jeziku, a korišćeni su i delovi intervjua sa velikim piscem, koji su sačuvani u arhivi RTS.


“Drveni sanduk Tomasa Vulfa”
(Branko Ivanda, 1973)

TV drama “Drveni sanduk Tomasa Vulfa” u režiji Branka Ivande deo je nezavršenog ciklusa Dramske redakcije II programa RTV Beograda pod nazivom - Sedam smrtnih grehova: o lenjosti. Priča o dva logoraša koji pokušavaju da od prošlosti sačuvaju ono što ne bi smelo da bude zaboravljeno. Ali tada, još jednom, prolaze kroz torturu i čistilište.

Uloge: Zoran Radmilović, Slobodan Perović
Scenario: Danilo Kiš
Kamera: Tomislav Pinter
Režija: Branko Ivanda (Nagrada na Festivalu JRT, Portorož '74)
Urednik: Filip David
Proizvedeno: 1973.


“Peščanik”

(Szabolcs Tolnai, 2007)

Film “Peščanik” Sabolča Tolnaija (Szabolcs Tolnai), čiji je scenario inspirisan porodičnom trilogijom Danila Kiša, pravi paralelu sa 90-im godinama u kontekstu međunacionalnih odnosa. “Peščanik” je anatomija besciljne mržnje i straha. Priča crnogorsko-jevrejsko-mađarske porodice iscrtava se u toku traganja već odraslog sina Andreasa Sama za izgubljenim detinjstvom, za svetom koji je potisnut ratovima zauvek potonuo na dno sećanja.

U filmu igraju: Nebojša Dugalić, Slobodan Ćustić, Jasna Žalica, David Vojnić Hajduk, Lars Rudolph, Alisa Terek, Derzsi János, Lázár Kati, Nagy Mari, Rajhona Ádám, Tatjana Bermel, Rade Kojadinović, Đurđija Cvetić i Dejan Đonović.“Peščanik” je imao domaću premijeru na 15. Festivalu evropskog filma u Paliću 2008. godine, a međunarodnu na Filmskom festivalu u Solunu iste godine, na kojem je i nagrađen.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3804
Povezane teme

Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.