• Pregleda: 1491

Budžet MNS veći za petinu

Budžet Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine (MNS) u ovoj godini biće veći za oko 20 procenata u odnosu na prošlu godinu, izjavio je predsednik Upravne kancelarije MNS-a Žolt Varkonji.
Budžet MNS veći za petinu

On je za „Mađar so“ ocenio da se ovaj rast može zahvaliti prvenstveno podršci iz matične države. Varkonji je precizirao da Vlada Mađarske i dalje stoji uz program stipendiranja studenata, na osnovu čega će od ove godine stipendije moći da dobije već treća generacija studenata, kao i da se stipendije dodeljuju i studentima- demonstratorima.

“Rastu našeg budžeta doprinosi i to što iz republičkog budžeta dobijamo tri odsto sredstava više nego prošle godine, dok će izdvajanja iz pokrajinskog budžeta biti za šest miliona dinara veća nego prethodne godine. Raste i podrška iz lokalnih samouprava, odnosno, u skladu sa najavljenim, više će lokalnih samouprava udovoljiti svojoj zakonskoj obavezi da podržava funkcionisanje nacionalnih saveta” - rekao je Varkonji za “Mađar so”.

On je podsetio da u onim lokalnim samoupravama u kojima je određena nacionalna zajednica zastupljena sa preko 10 odsto, ili je u datoj opštini njen jezik u službenoj upotrebi, tamo, u skladu sa zakonom o nacionalnim savetima, lokalna samouprava treba da podržava nacionalni savet dotične opštine.

“Naravno, zakon ne određuje visinu podrške, to prepušta lokalnim samoupravama” – rekao je Varkonji za “Mađar so”.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

4
boba Odgovori
TO JE U REDU, ALI ZAŠTO ONDA REPUBLIKA MADJARSKE SMANJUJE SREDSTVA ZA SRPSKU SAMOUPRAVU U MADJARSKOJ?
ZAŠTO NE POSTOJI RECIPROCITET?
nana Odgovori
Samo se vi hvalite budžetom uskoro bi mogli dobiti pojačanje u liku Matkovića ako reši da usreći svoje nove državljane.
Vesko Odgovori
Dobro sto cika Joska Kasa nije predsednik SVM i u Nacionalnom savetu Mađara, budzet bi vam bio znatno manji i tanji, kao sto je bio u AGRKOMBINATU SUBOTICA sve dok ova firma nije bankrotila.
eSeSovac Odgovori
Nekome možda smeta što će mađarski nacionalni savet dobiti više novca za 20%.To su njihove pare i ako su ih dobili od matične države ili od crnog đavola šta se koga tiče.Ako od tih sredstava nekom učeniku studentu ili nekoj porodici bude bolje onda nacionalni savet dobro radi svoj posao.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.