Komentara: 4
Pregleda: 1713

Budžet MNS veći za petinu

10.01.2013. u 15:37h
Izvor: RTV Yueco
Budžet Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine (MNS) u ovoj godini biće veći za oko 20 procenata u odnosu na prošlu godinu, izjavio je predsednik Upravne kancelarije MNS-a Žolt Varkonji.
Budžet MNS veći za petinu

On je za „Mađar so“ ocenio da se ovaj rast može zahvaliti prvenstveno podršci iz matične države. Varkonji je precizirao da Vlada Mađarske i dalje stoji uz program stipendiranja studenata, na osnovu čega će od ove godine stipendije moći da dobije već treća generacija studenata, kao i da se stipendije dodeljuju i studentima- demonstratorima.

“Rastu našeg budžeta doprinosi i to što iz republičkog budžeta dobijamo tri odsto sredstava više nego prošle godine, dok će izdvajanja iz pokrajinskog budžeta biti za šest miliona dinara veća nego prethodne godine. Raste i podrška iz lokalnih samouprava, odnosno, u skladu sa najavljenim, više će lokalnih samouprava udovoljiti svojoj zakonskoj obavezi da podržava funkcionisanje nacionalnih saveta” - rekao je Varkonji za “Mađar so”.

On je podsetio da u onim lokalnim samoupravama u kojima je određena nacionalna zajednica zastupljena sa preko 10 odsto, ili je u datoj opštini njen jezik u službenoj upotrebi, tamo, u skladu sa zakonom o nacionalnim savetima, lokalna samouprava treba da podržava nacionalni savet dotične opštine.

“Naravno, zakon ne određuje visinu podrške, to prepušta lokalnim samoupravama” – rekao je Varkonji za “Mađar so”.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 1713
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.