Komentara: 2
Pregleda: 1686

Brojne prednosti mirnog rešavanja radnih sporova

07.11.2018. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Radionica na temu "Mirno rešavanje radnih sporova u praksi" održana je danas u JKP "Vodovod i kanalizacija", kao deo projekta koji sprovodi Inicijativa za razvoj i saradnju sa reprezentativnim sindikatima i Republičkom agencijom za mirno rešavanje sporova. Učesnici su bili u prilici da se upoznaju sa radom Instituta i čuju koje su to prednosti mirnog rešavanja radnih sporova.
Brojne prednosti mirnog rešavanja radnih sporova

Projekat se sprovodi već šestu godinu zaredom, a glavni cilj je da se što više radnika i poslodavaca informiše o postojanju Instituta mirnog rešavanja radnih sporova, te upozna sa mehanizmima koje ova institucija nudi.

- Osnovni cilj je da zaposlenima koji imaju neku vrstu spora sa poslodavcima ponudimo alternativno rešavanje tog spora, na jedan zaista miran i civilizovan način, tako da poslodavac i zaposleni posle tog spora ostanu u kvalitetnim i ljudskim odnosima. Suština projekta je da svi zajedno doprinesemo boljem poštovanju zakonodavnog okvira koji se tiče međusobnog odnosa poslodavaca i zaposlenih, te da ponudimo alternativu sudskim sporim procesima i tako rasteretimo sudstvo - rekao je koordinator projekta Igor Kojčić, ispred Udruženja građana Inicijativa za razvoj i saradnju.

Prema rečima Ivice Lazovića, zamenika direktora Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, prednosti Instituta su brojne, a kao najvažnije među njima istakao je brzo i efikasno rešavanje sporova, koji su potpuno besplatni i koji ne remete međuljudske odnose.

- Kada podnesete tužbu protiv poslodavca, tim činom ste već prekinuli komunikaciju sa poslodavcem, zaoštrili odnose u preduzeću, dok ovde sve vreme postupka traju razgovori i pregovori sa obe strane u sporu. Na kraju, kada se dođe do rešenja spora, nema pobednika i poraženog, kao što je slučaj sa sudskom presudom, već nastojimo da obe strane u sporu budu zadovoljne i da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja - istakao je Lazović.

Institut mirnog rešavanja radnih sporova u našem pravnom sistemu postoji od 2004. godine, kada je donet Zakon o mirnom rešavanju sporova. Agencija je osnovana 2005. godine, a na samom početku imala je svega oko 200 predmeta godišnje. Iako je poslednjih godina došlo do povećanog broja predmeta, koji je prošle godine premašio 1.000, Slađana Kiković, ispred Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", kaže da javnost u Srbiji još uvek nije u dovoljnoj meri upoznata sa radom Instituta, te da su radionice, poput današnje, dobar način da se radnici i poslodavci informišu.

- Mogu da kažem da se individualni radni sporovi još i koriste, naročito kada je u pitanju primena Zakona o zabrani zlostavljanja na radu, odnosno mobinga, koji prepoznat od strane zaposlenih. Kada su u pitanju kolektivni radni sporovi, najviše su zastupljeni među poslodavcima iz javnog sektora. Međutim, individualni i kolektivni sporovi još uvek nisu zastupljeni procentualno u većoj meri, kao jedan miran, javan i alternativan način, bez posredovanja suda i primene Zakona o parničnom postupku, rešavanja sporova i ostvarivanja prava - poručila je Kiković.

Radionicu su partnerski organizovali Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova, Udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju, Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost", Savez samostalnih sindikata Srbije i Unija poslodavaca Srbije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1686
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

radionica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.