Komentara: 1
Pregleda: 3941

Bogat februarski program u Mađarskom kulturnom centru na Paliću

09.02.2020. u 09:15h
Sponzorisani sadržaj
Kulturni program u februaru u Mađarskom kulturnom centru na Paliću (Bohinjska ulica) biće veoma raznovrstan i bogat. Ulaz na sve programe je slobodan i učešće je besplatno.
Bogat februarski program u Mađarskom kulturnom centru na Paliću

Projekat "Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja", kao što i sam njen naziv nagoveštava, je raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući ovom projektu izgrađen je Mađarski kulturni centar na Paliću (MKC) na adresi Bohinjska bb. Svi programi se realizuju u sklopu promenutog projekta, a koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Bogat februarski program u Mađarskom kulturnom centru na Paliću

Februarski program počinje već danas (nedelja, 9. februar) sa početkom u 10 časova kada je na repertoaru pozorišna predstava na mađarskom jeziku pod nazivom "Vila koja vidi u mraku" (A sötétben látó tündér). Predstavu je režirao Bela Kalo, a scenografiju potpisuju Sofija Levai i Erika Janovič.

- U pitanju je multimedijalna predstava, autorsko delo grupe subotičkih umetnika inspirisano čarobnom, ali veoma savremenom pričom mađarskog pisca, Bagaši Lasla. Umetnički tim udruženja "Talentum" predvođen glumicom Martom Budanov, oživeo je ovu prelepu priču i udahnuo joj život na sceni. - opisuju iz Mađarskog kulturnog centra na Paliću dešavanje i ujedno najavljuju početak bogatog kulturno-umetničkog programa u februaru.

Već narednog dana, 10. februara (ponedeljak), muzičku radionicu „Sve nijanse zvuka“ održaće Jasna Jovićević, kompozitorka i saksofonistkinja, dok će se u sredu (12. februara) od 18 časova predstaviće se Stevan Tatalović, mladi pesnik iz Beograda.

Bogat februarski program u Mađarskom kulturnom centru na Paliću

Dvojezičnu plesnu radionicu „Pokret kroz zvuk“ vodiće glumica Heni Varga u saradnji sa muzičarkom Jasnom Jovićević u četvrtak 13. februara od 18 časova.

- Kreativna radionica je osmišljena kao poligon za razvijanje stvaralačkih sposobnosti u improvizaciji koja spaja svesnost tela i zvuka kroz pokret i aktivno slušanje muzike. Polaznici će naučiti osnovne tehnike relaksacije kroz pokret, metode interaktivnog plesa uz improvizovanu muziku i veštine opuštanja - objašnjavaju iz MKC-a

U utorak, 18. februara, sa početkom u 16 časova predstaviće se Timea Biro, mlada književnica iz Subotice koja stvara na mađarskom jeziku. Kreativna, svestrana i radoznala autorka svoje delo stremljenja i interesovanja predstaviće tokom književnog razgovora sa moderatorkom Gabrijelom Bičkei, spisateljicom i profesoricom mađarskog jezika.

Bogat februarski program u Mađarskom kulturnom centru na Paliću

Natalija Raičević, profesorica klasičnog baleta i direktorica Osnovne baletske škole „Raičević”, održaće 20. februara od 13 časova predavanje na srpskom jeziku o istoriji i važnosti plesa pod nazivom "Od rituala do umetnosti", a od 19 časova nastupiće „Play Shakespeare” Kiš teatra Fondacije „Danilo Kiš”.

U petak, 21. februara, MKC na Paliću ugostiće Plesni ansambl „Tabán” iz Bekeščabe, koji će nastupiti od 17 časova. Estetika plesnog ansambla "Tabán" pruža gledaocu uvid u sugestivnu, spektakularnu tradiciju narodnog plesa u Karpatskom basenu.

- Koreografije plesnog teatra izvedene u savremenoj odeći nastoje očuvati i podstaći razvoj seoske plesne kulture. Plesači ansambla predstavljaju najveće plesače Karpatskog basena i predstaviće ciganske plesove iz Nađečedija, Kalotasega i Marošija - kažu domaćini kulturnog dešavanja.

Bogat februarski program u Mađarskom kulturnom centru na Paliću

Koreografi ovog plesnog spektakla su Tamas Farkaš i Agnes Farkaš. Istog dana od 18 časova nastupiće čuvari tradicije - subotički sastav „Duhaj orkestar”.

PROJEKAT "COLOURFUL COOPERATION" promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Psihološka radionica za starije sugrađane „Bajke i za treće doba” održaće se u ponedeljak 24. februara sa početkom u 10 časova, a radni jezik radionice je mađarski. Voditeljka radionice je Tunde Ric Denč, sertifikovani stručni saradnik mentalne higijene, psihodramski psihoterapeut i bajka-terapeut.

- Bajka kao fantastični izraz narodne književnosti zapravo je vrelo za razumevanje duše, kako svakog od nas pojedinačno tako i svih nas, ljudi, zajedno. Bajke u sebi kriju svaku životnu situaciju i u svakoj životnoj dobi neku mudrost. Tokom radionice učesnici će sagledati kakve mudrosti baštine u svojim dušama te šta je ono što će ostaviti za generaciju koja dolazi posle njih. Služeći se bajkama učesnici će potražiti taj životni eliksir koji nam svima pomaže da u sadašnjosti primetimo i doživimo srećne trenutke. - najavljuju iz Mađarskog kulturnog centra na Paliću.

Bogat februarski program u Mađarskom kulturnom centru na Paliću

Otvaranje izložbe „Kulturne prakse i prostori: subotička retrospektiva” održaće se u utorak 25. februara u 18 časova. Ova izložba vodi posmatrača na ta mesta u vreme manifestacija, festivala, filmskih i književnih susreta koji su prestali da postoje zajedno sa jednim vremenom.

- Plakati, a posebno fotografije, od kojih mnoge do sada nisu viđene, dragoceno su svedočanstvo dinamičnog kulturnog života jedne lokalne zajednice - ističu organizatori.

Autor izložbe je Dejan Mrkić, društveni komentator i urbani hroničar. Izložbu će otvoriti profesor istorije, Mate Ađanski, a na otvaranju će nastupiti i muzički sastav "Stroberiz".

Bogat februarski program u Mađarskom kulturnom centru na Paliću

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3941
Povezane teme

IPA prekogranični program

prekogranična saradnja

mađarski kulturni centar palić

projekat colourful cooperation

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.