Komentara: 37
Pregleda: 6375
Foto

Оbeleženo 96 godina od oslobođenja Subotice

13.11.2014. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomen ploču na Železničkoj stanici i na spomenik Palim junacima za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu građani Subotice obeležili su 96 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.
Оbeleženo 96 godina od oslobođenja Subotice

Pored ovog važnog datuma u istoriji grada, Subotičani su nizom manifestacija obeležili i vek od početka Velikog rata.

Vence su položili predstavnici načelnika severnobačkog okruga koju je predvodio gospodin Dragi Vučković, delegacija predstavnika grada, gradonačelnik Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, delegacija Bunjevačkog kulturnog centra i Srpskog kulturnog centra,delegacija Kola srpskih sestara u Subotici, predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata,predstavnici Srbskog Kraljevskog Ravnogorskog Pokreta,predstavnici Zavičajnog udruženja “Dalmacija“ iz Subotice, predstavnici Saveza srpskih udruženja severnobačkog okruga, Srpski zavičajni klub “ Sloga“ iz Subotice, Zavičajno udruženje „Banija“ iz Subotice, Udruženje izbeglih i doseljenih Srba Bajmok, Klub izbeglih, proganih i doseljenih „Zavičaj“ iz Pačira, Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

- Oslobođenje Subotice, 13. novembar, obeležavamo već 18 godina, odnosno od kako je spomenik vraćen na Puškinov trg – kaže Milan Marodić, direktor SKC „Sveti Sava“. – Ove godine imali smo niz sadržaja kojima smo obeležili i početak Prvog svetskog rata i veoma smo zadovoljni kako su programi bili organizovani i posećeni.

„Dok je 28. jula 1914. godine Nikola Pašić tada predsednik Srpske vlade ručao u Hotelu Evropa u Nišu prišao mu je poštar i predao telegram, tim telegramom je Austrougarska objavila rat Srbiji. Počeo je Prvi svetski rat u koji su milom ili silom uvučene 33 države koje su za potrebe oružane borbe mobilisale više od 70 miliona ljudi. Ratom je bilo obuhvaćeno ¾ sveta. Prvi svetski rat je bio najveća klanica do tada zabeležena u istoriji čovečanstva.” - rekao je u svom govoru gospodin Drago Lukić

Prisutni građani imali su priliku da se podsete kako je došlo do Velikog rata i kakve strašne gubitke koje je Srbija –  od nešto više od četiri miliona stanovnika nastradalo je više od 1.2 miliona. Cena slobode je skupo plaćena.

U sklopu obeležavanja godišnjice ulaska srpske vojske u Suboticu i velikog jubileja, sto godina od Principovog hica koji je promenio tok istorije, u bioskopu na Otvorenom univerzitetu prikazan je dokumentarni film „Čujte Srbi“, reditelja Gorana Vukčevića, a na sceni Jadran održana je svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno“. Na Puškinovom trgu može se pogledati izložba dokumenata koju je pripremio Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika.

Fotografije možete videti u povezanom albumu.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 6375
Povezane teme
železnička stanica oslobođenje grada subotice dan oslobođenja subotice prvi svetski rat savez udruženja boraca narodno oslobodilačkih ratova spomenik palim junacima puškinov trg
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.