Komentara: 38
Pregleda: 7503
Foto

Оbeleženo 96 godina od oslobođenja Subotice

13.11.2014. u 14:06h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomen ploču na Železničkoj stanici i na spomenik Palim junacima za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu građani Subotice obeležili su 96 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.
Оbeleženo 96 godina od oslobođenja Subotice

Pored ovog važnog datuma u istoriji grada, Subotičani su nizom manifestacija obeležili i vek od početka Velikog rata.

Vence su položili predstavnici načelnika severnobačkog okruga koju je predvodio gospodin Dragi Vučković, delegacija predstavnika grada, gradonačelnik Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, delegacija Bunjevačkog kulturnog centra i Srpskog kulturnog centra,delegacija Kola srpskih sestara u Subotici, predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata,predstavnici Srbskog Kraljevskog Ravnogorskog Pokreta,predstavnici Zavičajnog udruženja “Dalmacija“ iz Subotice, predstavnici Saveza srpskih udruženja severnobačkog okruga, Srpski zavičajni klub “ Sloga“ iz Subotice, Zavičajno udruženje „Banija“ iz Subotice, Udruženje izbeglih i doseljenih Srba Bajmok, Klub izbeglih, proganih i doseljenih „Zavičaj“ iz Pačira, Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

- Oslobođenje Subotice, 13. novembar, obeležavamo već 18 godina, odnosno od kako je spomenik vraćen na Puškinov trg – kaže Milan Marodić, direktor SKC „Sveti Sava“. – Ove godine imali smo niz sadržaja kojima smo obeležili i početak Prvog svetskog rata i veoma smo zadovoljni kako su programi bili organizovani i posećeni.

Оbeleženo 96 godina od oslobođenja Subotice

„Dok je 28. jula 1914. godine Nikola Pašić tada predsednik Srpske vlade ručao u Hotelu Evropa u Nišu prišao mu je poštar i predao telegram, tim telegramom je Austrougarska objavila rat Srbiji. Počeo je Prvi svetski rat u koji su milom ili silom uvučene 33 države koje su za potrebe oružane borbe mobilisale više od 70 miliona ljudi. Ratom je bilo obuhvaćeno ¾ sveta. Prvi svetski rat je bio najveća klanica do tada zabeležena u istoriji čovečanstva.” - rekao je u svom govoru gospodin Drago Lukić

Prisutni građani imali su priliku da se podsete kako je došlo do Velikog rata i kakve strašne gubitke koje je Srbija –  od nešto više od četiri miliona stanovnika nastradalo je više od 1.2 miliona. Cena slobode je skupo plaćena.

Оbeleženo 96 godina od oslobođenja Subotice

U sklopu obeležavanja godišnjice ulaska srpske vojske u Suboticu i velikog jubileja, sto godina od Principovog hica koji je promenio tok istorije, u bioskopu na Otvorenom univerzitetu prikazan je dokumentarni film „Čujte Srbi“, reditelja Gorana Vukčevića, a na sceni Jadran održana je svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno“. Na Puškinovom trgu može se pogledati izložba dokumenata koju je pripremio Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika.

Fotografije možete videti u povezanom albumu.

Izvor: Subotica.com
Оbeležavanje 96 godina od oslobođenja Subotice Оbeležavanje 96 godina od oslobođenja Subotice Оbeležavanje 96 godina od oslobođenja Subotice Оbeležavanje 96 godina od oslobođenja Subotice Оbeležavanje 96 godina od oslobođenja Subotice Оbeležavanje 96 godina od oslobođenja Subotice Оbeležavanje 96 godina od oslobođenja Subotice Оbeležavanje 96 godina od oslobođenja Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 38
Pregleda: 7503
Povezane teme

železnička stanica

oslobođenje grada subotice

dan oslobođenja subotice

prvi svetski rat

savez udruženja boraca narodno oslobodilačkih ratova

spomenik palim junacima

puškinov trg

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.