• Pregleda: 6264

Оbeleženo 96 godina od oslobođenja Subotice

Polaganjem venaca na Spomen ploču na Železničkoj stanici i na spomenik Palim junacima za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu građani Subotice obeležili su 96 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.
Оbeleženo 96 godina od oslobođenja Subotice

Pored ovog važnog datuma u istoriji grada, Subotičani su nizom manifestacija obeležili i vek od početka Velikog rata.

Vence su položili predstavnici načelnika severnobačkog okruga koju je predvodio gospodin Dragi Vučković, delegacija predstavnika grada, gradonačelnik Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, delegacija Bunjevačkog kulturnog centra i Srpskog kulturnog centra,delegacija Kola srpskih sestara u Subotici, predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata,predstavnici Srbskog Kraljevskog Ravnogorskog Pokreta,predstavnici Zavičajnog udruženja “Dalmacija“ iz Subotice, predstavnici Saveza srpskih udruženja severnobačkog okruga, Srpski zavičajni klub “ Sloga“ iz Subotice, Zavičajno udruženje „Banija“ iz Subotice, Udruženje izbeglih i doseljenih Srba Bajmok, Klub izbeglih, proganih i doseljenih „Zavičaj“ iz Pačira, Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

- Oslobođenje Subotice, 13. novembar, obeležavamo već 18 godina, odnosno od kako je spomenik vraćen na Puškinov trg – kaže Milan Marodić, direktor SKC „Sveti Sava“. – Ove godine imali smo niz sadržaja kojima smo obeležili i početak Prvog svetskog rata i veoma smo zadovoljni kako su programi bili organizovani i posećeni.

„Dok je 28. jula 1914. godine Nikola Pašić tada predsednik Srpske vlade ručao u Hotelu Evropa u Nišu prišao mu je poštar i predao telegram, tim telegramom je Austrougarska objavila rat Srbiji. Počeo je Prvi svetski rat u koji su milom ili silom uvučene 33 države koje su za potrebe oružane borbe mobilisale više od 70 miliona ljudi. Ratom je bilo obuhvaćeno ¾ sveta. Prvi svetski rat je bio najveća klanica do tada zabeležena u istoriji čovečanstva.” - rekao je u svom govoru gospodin Drago Lukić

Prisutni građani imali su priliku da se podsete kako je došlo do Velikog rata i kakve strašne gubitke koje je Srbija –  od nešto više od četiri miliona stanovnika nastradalo je više od 1.2 miliona. Cena slobode je skupo plaćena.

U sklopu obeležavanja godišnjice ulaska srpske vojske u Suboticu i velikog jubileja, sto godina od Principovog hica koji je promenio tok istorije, u bioskopu na Otvorenom univerzitetu prikazan je dokumentarni film „Čujte Srbi“, reditelja Gorana Vukčevića, a na sceni Jadran održana je svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno“. Na Puškinovom trgu može se pogledati izložba dokumenata koju je pripremio Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika.

Fotografije možete videti u povezanom albumu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

37
fifi Odgovori
''Oslobodjeni smo ljudi...'' Kurta zamenio Murtu.. To je nasa storija
Vesko Odgovori
Hvala na slobodi, samo nas vise nemojte oslobađati. Kako smo oslobđeni tog dana, o tome
drugi put. Sva nasa gradska svita je slavila. To im ide najbolje.
ffilozoff Odgovori
Sve je to lepo,ali gde je tu omladina i pioniri?? Uvek istih 30-tak ljudi?? ZASTO???
earthworker Odgovori
po slikama rekao bih da je od predstavnika ravnogoraca ove godine dosao samo bajic.
bez-posla Odgovori
Organizacija, cista petica. Jedino mi nije jasno kako se na svakoj skupu(i pored radnog vremena) nadje clan gradskog veca Darabos i Vujadinovic(za sta vas narod placa), doduse medo voli da se slika...?!
Cummiball Odgovori
@ffilozoff
"Sve je to lepo,ali gde je tu omladina i pioniri?? Uvek istih 30-tak ljudi?? ZASTO???"

Omladina najverovatnije stoji tamo ispred mađarske ambasade i čeka da dobije mađarsko državljanstvo i pasoš, pa da što brže može napusti ovu davno oslobođenu i prebogatu teritoriju.
istvan Odgovori
Te 1918. godine Vojska Srbije je po prvi put u istoriji ušla u grad Suboticu, tako da je to pre bila okupacija nego oslobođenje. Nastavila je ta ista vojska još ka severu, sve do Baje i Pečuja (Pecs), ali su se odatle morali povući; da su kojim slučajem ostali tamo, danas bi i stanovnici Baje i Pečuja verovatno slavili "Dan oslobođenja" !
Mister No Odgovori
Subotica je u sastavu Srbije tj.Kraljevine SHS od 1918. god. i verujem da će ostati za vijeke vijekova. Srpska vojska je ušla u Suboticu bez ispaljenog metka pošto je naš grad onda bio demilitarizovana zona.Ako je to za nekog oslobađanje to je njegov stav .
Alvatna Odgovori
Jedan brko malo veci a drugi nesto manji,dali su velik zancaj ovoj proslavi.Jedan je celni glavas ovog
grada, a drugi je rukovaoc foklora kod Bunjevaca, a obojica zdravo mrise na SPS, pogotovo onaj
malo stariji. Znacajnu paznju privukao je i jedan vojvoda, samo sto je bez subare.
srbenda iz backe topole Odgovori
..Za one koji kazu da je Srpska vojska morala da se povuce iz Baje i Pecuja.. samo da dodam da je to uradjeno po naredjenju ZAJEDNICKE KOMANDE Vojske francuske i Vojske SRPSKE.. i da nijedan civil madjarske drzave nije strado od srpskog vojnika .. za razliku od Srba u macvi . i pocerini koje su CUVENI ..HRABRIIIIIII.... I... CASNIIII Austrougarski vojnici Pobili I povesali ....
Bora Odgovori
e moj Stefane (Ištvane) srpska vojska je oduvek bila u Subotici, čak su je i osnovali kao kasarnu ... Srpska i ostala slavenska plemena mnogo pre Madjara (Tatara, Huna, Mongola) su zivela na ovim prostorima ... kad su Turci došli Madjarsi su pobegli na sever Evrope i ostavili Srbe i ostala slavenska plemena na milost i nemilost Turcima ... Madjari se vraćeju u grad tek krejem 18 veka, kad je grad prestao da bude vojni grad (u to vreme pretezno naseljeni Srbima i Bunjevcima) i postao civilni trgovinski grad, a Srbi izgubili sva prava ili ti privilegije koja su stekli prolivajući krv protiv Turaka ... mnogi Srbi iz revolta napostaju grad i odlaze , a neki ostaju i osnivaju prigradsko naselje Alesandrovo ... Da li JE SAD JASNO ZAŠTO SE ZOVE OSLOBODJENJE!
Alvatna Odgovori
Zahvaljujuci vama prisutnima, ja veoma uzivam u slobodi. Cim vas vidim, puno mi je srce.
Djuka Odgovori
ko je bio?
ravna gora, zavicaj, sloga, banija, sveti sava...
i naravno Dzej (bajic).

a njihova deca pred ambasadom zemlje od koje su je navodno oslobodili (vozom!), traze njihov pasos, pokusavajuci da se sete jos neke madjarske reci.
ova zemlja je komedija.
sivisurfer Odgovori
Nema potrebe falsifikovati istoriju, niti je Subotaja bila srBska, niti lažni Car Džovan Nenad veze sa srpstvom. To je samo pokriće za nazovi 'oslobodioce' pu-pu. Tek u zadnje vreme se zapišava reljef pseudo bogomoljama kojih ima na svakom koraku, al' hronologije nema. Ovi moderni, prisvajaju i stavljaju tapiju na zajednički nam grad, nemaju obzira na pripadnike manjina, i veoma su netolerantni. Mogu se tomovi i tomovi knjiga ispisati na ovu temu, a biće i gore, nažalost.
VELIKA PREVARA Odgovori
Ako je primirje potpisano u 11 sati 11. novembra 1918. i taj dan slavimo širom slobodne nam Srbije kao neki jako značajan novokomponovani praznik nam, onda znači da su se toga dana obustavile sve VOJNE OPERACIJE i nije bilo više oružanih sukoba !!!
Pa prema tome znači da 13. novembra 1918. godine nije više bilo rata, ili vojnih dejstava, pa prema tome znači da se srBska vojska na PREVARU prebacila vozom, koji je sasvim normalno i uobičajeno saobraćao sve do Budimpešte ( a možda i do samoga Beča ) iza linije fronta koja se završavala tada kod današnjeg Srbobrana i na taj način IZIGRALA potpisano primirje !!!
Prema tome Subotica nije oslobođena nego je na PREVARU okupirana i da kojim slučajem u 18 i nešto minuta nije već pao mrak toga 13. novembra 1918. godine, isto kako je i sada u to doba dana već mrak, dotični "oslobodioci" bi možda produžili i do samoga Beča i njega "oslobodili" ali pošto je bio mrak onda su sišli sa voza na prvoj sledećoj stanici u kojoj se voz zaustavio i gle vraga - to je bila baš jeto Subotica !
I ta PREVARA se sada slavi kao neki značajan događaj ....

P.S. a tek to da je taj spomenik kojega sada svojataju današnji čuvari tradicija "oslobodilaca" ( a koji do pre dvadesetak godina nisu ni znali gde je Subotica ) prvobitno prikazivao mađarskog vojnika i anđela da i ne pominjemo !!!
KOLOMPAR-PETROVIĆ Odgovori
...al se VELIKI Bunja, Mirko Zvani Bajic, zgotovio, svaka mu čast..!!!
oprem dobro Odgovori
Čitam nešto ove komentare i šta reć. Definitivno smo se podelili na velike i male Srbe.
Normalnih, još malo pa će nestati.
ALIGATOR Odgovori
@VELIKA PREVARA
pa tebi ako nije dobro ovde,ti natsavi tim istim vozom do Madjarske,tamo ce ti pretpostavljam biti bolje..............oni te cekaju rasirenih ruku......samo tamo neces moci da kenjas kao ovde po pitanju prava nacionalnih mnjina....tamo ces biti obican stranac i niko te nece nista pitati niti ce neko ob racati paznju na tebe..............i nemoj da vise da lupetas molim te.............
VOJVODA STEPA Odgovori
Braco Srbi i braco Bunjevci sretno oslobodjenje grada!
Bora Odgovori
sifisurferu obrazuj se malo iz pravih izvora (npr. eng wiki, itd.) ... verovatno će ti teško ići jer još nisi naučio pravopis ... a u stvari si VELIKA PREVARA jer pod velom pacifizma siris mrznju prema svemu srpskom i okrivljus jedan narod za sve lose sto se desilo u nasem gradu i drzavi...

Kad vec sve ovo spominjemo, mogla bi u Subotici jedna ulica da dobije ime (kad već imamo Matije Korvina) po komandantu Madjarske čuvene crne armije despotu Vuku Grgureviću (Branković) pod čijom komandom je Matija Korvin osvoji mnoge balkanse teritorije od turske tiranije
vokille Odgovori
Kako za koga oslobođenje. Ako ovako gledamo, Austougarska je bila država koja je forsirala jedan narod nad drugima (Nemce), što je doprinelo njenom daljem raspadu na više država, kao i uticaj Francuske da stvori državice koje bi se borile protiv nemačkog uticaja. Ali javašluk, nepotizam i korupcija koji su usledili, obesmislili su smisao toga što se zove ,,oslobođenje''. Ono što je najveća tuga u ovim krajevima je ipak bela kuga, kroz jedan vek i mađari i srbi i ostali će se svesti na nivo statističke greške (uz određene izuzetke).
ffilozoff Odgovori
#ALIGATOR-DR.DJINDJIC,citat-Mala bara puno krokodila!! To rece DJindjic i ubise ga jedan od aligatora!!!
ruzica Odgovori
dragi boro uzlud objasnjavas ovim neznalicama. Neznanje je i za oprostiti ali nevaspitanje i mrznja nisu lako savladivi pogotovo ovakvima kao sto su ova dvojica kojima bi bilo korisno da ovo procitaju i bar nesto zapamte , a mogli bi i da pitaju svoju nmajku zasto su ne vaspitani a i sebe zasto nisu nista do sada naucili.
bah Odgovori
Da su nasi jadni preci znali da ce povodom jubileja tu tek tako i nicim izazvan stojati Boris Bajic, ja mislim da bi se predali bez ispaljenog metka!
Lalo Odgovori
Bogat maminog, doso i Mirko..
sg1 Odgovori
Tako vam svega ne oslobadjajte nas vise!!!Sto smo slobodniji sve nam gore ide,vreme je da se oslobodimo "Oslobodioca":-))))
sasa Odgovori
Po ovome, i Kosovo je sada oslobodjeno!
Pal Teleki Odgovori
@VELIKA PREVARA
Molim te prosledi nekom psihijatru svoj post da procita...
G-269 Odgovori
Kosovo ce tek biti oslobodjeno!
Grgur Odgovori
Ovaj dan takozvanog "oslobodjenja", većina Subotičana može samo da spomenuje kao dan žalosti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.