• Pregleda: 20536

Bajmok u znaku festivala "Glas anđela - Tijana Jurić"

Pod sloganom „Kulturom protiv nasilja“ ovog vikenda u Bajmoku se održava drugi festival „Glas anđela – Tijana Jurić“. Centralni festivalski dan bio je u subotu, kada je održano takmičenje u pevanju izvorne muzike i za prvi glas ovogodišnje smotre proglašena je Ivona Damjanović.
Bajmok u znaku festivala "Glas anđela - Tijana Jurić"

Festival je počeo u petak predstavom „Indigo“, sa Branislavom Lečićem, Danicom Maksimović i Marijom Vicković u glavnim rolama, a sav prihod od prodatih ulaznica doniran je ambulanti i vrtiću u Bajmoku.

Drugi dan festivala svečano je otvorio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je, kao i prošle godine, naglasio da na ovu manifestaciju ne dolazi kao funkcioner, već iskreni prijatelj porodice Jurić.

- Ovde sam iz jednog posebnog pijeteta prema Tijani, prošle godine mi je drhtao glas, drhti mi i sada, jer osećam tu posebnu energiju koju je ona nosila – rekao je ministar Stefanović. - Zahvaljujući Igoru, Mirjani i Saški, ovo što ovde imamo preraslo je u nešto veličanstveno i to je poruka svim ljudima da imamo obavezu da se borimo za nešto što će našoj deci doneti bolje i lepše sutra, da ih učimo raznim veštinama, da se raduju svom znanju i svakom danu detinjstva. Kultura i obrazovanje su svakako jedan vid borbe protiv nasilja, ali deca raznim vidovima edukacije treba da saznaju šta je nasilje, kakvi sve oblici postoje, kako ga prepoznati i reagovati na vreme. Moraju i da saznaju da to nije način da se bilo šta reši, da postoje mnoga druga rešenja.

Pozdravljajući prisutne, Igor Jurić, osnivač „Fondacije Tijana Jurić“ istakao je da je ovaj festival otvorio novu stranicu života u Bajmoku.

- Možda to sada zvuči nadrealno, ali ja iskreno verujem da će biti tako, da će ovo mesto vremenom postati prepoznatljivo po etno muzici i dugim kulturnim sadržajima – dodao je Igor.

Brojnu publiku pesmom su pozdravili učenici Muzičke škole u Bačkoj Topoli, pevačka grupa „Zlatovez“, prošlogodišnja pobednica festivala Katarina Novaković, Nemanja Guzijan i Danica Krstić u pratnji Narodnog orkestra RTS-a.

U revijalnom delu programa nastupio je i bard našeg glumišta Predrag Miki Manojlović, koji je odrecitovao pesmu francuskog pesnika Šarla Pegija „Smrt je ništa“.

- Sa radošću sam prihvatio ovaj plemeniti poziv da budem deo ovog festivala. Ono što bode oči je da on, iako to zaslužuje, nema ni pokrajinsku ni republičku podršku. Zato apelujem na vlasti da se to promeni, jer bez institucionalne podrške on ne može prerasti  u ono što bi trebalo da bude – poručio je Miki Manojlović.

 

U takmičarskom delu programa, u pratnji Gradskog narodnog orkestra „Spomenar“ iz Sombora, nastupilo je deset devojaka. Pred žirijem je i ove godini bio prilično težak zadatak.

Za najbolju je proglašena Ivona Damjanović iz Sombora, koja je maestralno izvela numeru „Kad ja pođoh na bembašu“. Njoj je pripala stipendija od 54 hiljade dinara i boravak za celu porodicu u Banji Vrujci. Drugoplasirana je Anđela Tasić sa pesmom „Magla pala“ a treće mesto pripalo je Mariji Ratkov koja se predstavila numerom „Pošla mi Trojanka na vodu“. Besplatno školovanje u školi tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić osvojila je Anja Mihajlović.

Koncert 29. juna u Saksu

Koncert Tijane Bogićević, Marka Robertsona i Alekse Jelića u okviru trećeg dana Festivala "Glas anđela - Tijana Jurić" biće održan 29. juna u Sax caffeu u Subotici, u 21 čas.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
KIKI Odgovori
Au brate prodaje se pice peku pljeskavice ne kapiram nista
vojo Odgovori
Slikanje, samopromocija, smeh na sve strane, rostilj, pice,,,kirbaj, strasno...
Vera Odgovori
@vojo Da malo razmislite koliko je snage tim ljudima trebalo da posle svega što se desilo bude tih osmeha. Dajte malo poštovanja prema celoj situaciji. Da ste bili na prvom festivalu i videli koliko je ljudi plakalo za jednim ugašenim životom, imali biste poštovanje bar prema porodici koja je skupila snage da podrži ostalu talentovanu decu. Nemojte tako, sramota je to što pišete
Bajmok Odgovori
Lepo što se i u Bajmoku nešto konačno organizovalo.Deca su lepo pevala,mi smo uživali! šteta što je vreme pokvariilo treće veče - ali čujem da će biti održano ipak u Subotici
Borka Odgovori
I treba za Bajmok da se čuje po lepom. Moja su deca mala ali gledajući one devojčice koje su tako lepo pevale, poželela sam da ih jednog dana vidim na takvim takmičenjima. U decu treba ulagati, to je danas jako retko.Nismo mogli ostati do kraja ali nam je, porodično, bilo lepo. Prve večeri nismo stigli, kažu da je sala bila puna, drago mi je zbog tpga!
danica Odgovori
@Vera Vojina je svaka na mestu jer se ovo pretvorilo u vasar! Sramota na sta lici ovaj festivala. p.s.bolje da se sva snaga i moc usmeri ka otkrivanju zlocina nad Milicom, Jelenom...
Marko G. Odgovori
Ne mogu a da ne iznesem svoje impresije o ovom događaju . kao bajmočanin,sa svih svojih 56 godina odgovorno tvrdim da se za mog života nikad ništa lepše nije desilo u ovom mestu. Bio sam na predstavi,uživao gledajući pre svih Danicu Maksimović ali naravno Lečića i Mariju. Pritom kupljene su stvari za našu bajmočku decu,ambulantu koju ćemo mi koristiti. Video sam izveštaj o troškovima koje je fondacija objavila pa se moram zapitati,da li se sala "Dože Đerđ" morala naplatiti ? Ako već Bajmok nije mogao pomoći da li mora odmagati ? Ne razumem. Da nije ove manifestacije stadion bi bio u korovu a sa Mikijem Manojlovićem se ne bih rukovao nikada u svom životu. Ali naravno,bez obzira što je ovo definitivno promocija kulture našeg naroda uhvatili ste se za prodaju pića. da li se i to trebalo deliti besplatno ? Da li sve moramo minirati,rušiti,skrnaviti ljude koji žele i imaju energiju uraditi nešto dobro za svoj grad,svoje selo... @KIKI@vojo ako ste bili u Bajmoku u petak i subotu i ako ste posle svega toga ovo svesno napisali onda treba da vas je sramota.
Gospodinu Igoru i porodici se lično zahvaljujem na dva dana uživanja u mom rodnom mestu i molim vas ne obazirite se na ljude koji su sve samo ne dobronamerni. Iskreno se radujem i nadam sledećoj ovakvoj manifestaciji u mom rodnom mestu.
HVALA !!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.