Komentara: 52
Pregleda: 6384
Video
Foto

Badnji dan obeležen uz pesmu i loženje badnjaka

08.01.2018. u 10:27h
Izvor: Subotica.com
Preko 3.000 Subotičana okupilo se u subotu popodne na Gradskom trgu da prisustvuje obeležavanju Badnjeg dana u organizaciji Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava" i Srpske pravoslavne crkvene opštine.
Badnji dan obeležen uz pesmu i loženje badnjaka

Povorka koju je predvodio Božić Bata, a koju je pratio veliki broj građana, stigla je iz porte Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u centar grada oko 17 časova, gde je održan prigodan program.

Nakon tradicionalnog obreda osvećivanja badnjaka, prethodno posečenog tog jutra u Kelebijskoj šumi na Makovoj sedmici, usledio je bogat kulturno-umetnički program, kao i loženje badnjaka. Na kraju programa održano je i veliko narodno veselje tokom kojeg su građani zaigrali uz taktove poznatih starih narodnih i izvornih pesama.

Badnji dan obeležen uz pesmu i loženje badnjaka

Badnji dan obeležen uz pesmu i loženje badnjaka

U programu su učestvovali učenici, polaznici veronauke, koji su sugrađanima uz tradicionalne narodne i božićne pesme i poruke prepričali običaje i verovanja, a građanima se obratio i Dragan Stokin, starešina Hrama Vazensenja Gospodnjeg.

- Božić je praznik koji zaista jeste sva uteha i nada čoveku kao biću. Bog se uselio, uneo je večnost i svima nama dao mogućnost da učestvujemo u toj večnosti. To je ono što raduje, što čoveka iznutra krepi i pokreće. Hvala Bogu da narod, čak sam i iznenađen sa kojom lakoćom su to primili, ali sve ređe vidite pijane i one koji pucaju. Ono što je tragedija ovog istorijskog trenutka, jeste da smo mi zapravo u jednom diskontinuitetu, izgubili smo korak sa sopstvenim predanjem, sa onim što je tradicija. Nekada su izjutra na Božić, momci prangijali one koji su zaspali, koji nisu dočekali Hrista, ni bili na liturgiji. Budili su ih da bi obznanili da se Hristos rodio. Trudim se i stalno insistiram na tome da je Subotica mešovita sredina, pa hajde da učestvujemo u radosti jedni drugih. To je ono što je bitno da shvatimo i treba zaista da počnemo da ulažemo napore kako bismo razumeli i upoznali jedni druge - poručio je Stokin.

Badnji dan obeležen uz pesmu i loženje badnjaka

Kao i prethodnih nekoliko godina ovaj veličanstveni skup na Gradskom trgu protekao je dostojanstveno, veselo u duhu Božićnih praznika i bez upotrebe pirotehnike tokom programa. Preko tri hiljade građana na prepunom Trgu bilo je deo ove tradicionalne manifestacije u susret rođenju Hristovom.

Delić atmosfere možete da pogledate kroz fotografije sa dešavanja, odnosno kroz snimak Facebook live, koji smo obezbedili pratiocima naše FB stranice.

Na Badnje veče u SKC "Sveti Sava" održano je guslarsko veče, a zatim u ponoć u porti hrama Vaznesenja Gospodnjeg božićna liturgija.

Izvor: Subotica.com

Badnji dan u Subotici - Litija kroz grad, umetnički program i paljenje badnjaka na Trgu

Badnji dan u Subotici - Litija kroz grad, umetnički program i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan u Subotici - Litija kroz grad, umetnički program i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan u Subotici - Litija kroz grad, umetnički program i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan u Subotici - Litija kroz grad, umetnički program i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan u Subotici - Litija kroz grad, umetnički program i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan u Subotici - Litija kroz grad, umetnički program i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan u Subotici - Litija kroz grad, umetnički program i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan u Subotici - Litija kroz grad, umetnički program i paljenje badnjaka na Trgu
Pogledaj ostale fotografije

Povratak sa seče badnjaka u šumi na Makovoj sedmici

Povratak sa seče badnjaka u šumi na Makovoj sedmici Povratak sa seče badnjaka u šumi na Makovoj sedmici Povratak sa seče badnjaka u šumi na Makovoj sedmici Povratak sa seče badnjaka u šumi na Makovoj sedmici Povratak sa seče badnjaka u šumi na Makovoj sedmici Povratak sa seče badnjaka u šumi na Makovoj sedmici Povratak sa seče badnjaka u šumi na Makovoj sedmici Povratak sa seče badnjaka u šumi na Makovoj sedmici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 52
Pregleda: 6384
Povezane teme

božić

seča badnjaka

badnji dan

paljenje badnjaka

dragan stokin

pravoslavna crkvena opština

loženje badnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.