Komentara: 19
Pregleda: 4177
Foto

Američki ambasador posetio SVM: Saradnja Srbije i Mađarske primer drugim zajednicama

28.03.2024. u 12:03h
Izvor: Subotica.com
Američki ambasador posetio SVM: Saradnja Srbije i Mađarske primer drugim zajednicama

Američki ambasador Kristofer Hil, koji boravi u poseti našem gradu, sastao se sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara, Balintom Pastorom kako bi, između ostalog, razgovarali o aktivnostima ove političke opcije u clju očuvanja identiteta Mađara u Vojvodini.

Posebno bi trebalo obratiti pažnju na način na koji je mađarska zajednica ovde našla rešenja za mnoge stvari u odnosu na druge narode i kako je svoj položaj rešila. To bi mogao da bude obrazac koji valja slediti i u drugim delovima Srbije, jer bez obzira što tamo nema Mađara, ima drugih manjina i vredelo bi usvojiti neke odnose i načine ponašanja koji ovde postoje - naglasio je Hil.

Američki ambasador posetio SVM: Saradnja Srbije i Mađarske primer drugim zajednicama

Pastor je istakao da bi ono što su Srbi i Mađari postigli poslednje decenije moglo poslužiti kao primer i u ostalim relacijama u regionu, te dodao da je Savez vojvođanskih Mađara stranka koja želi sve probleme da rešava unutar institucija.

- U koaliciji smo sa Srpskom naprednom strankom, čuvajući našu samostalnost, ali i gradeći odnose partnerstva i to želimo da nastavimo i u budućnosti. Počelo je istorijskim pomirenjem srpskog i mađarskog naroda koje je donelo mnogo toga dobrog i za pripadnike naše zajednice, kao i za pripadnike srpske zajednice u Mađarskoj, ali i za sve građane ove dve zemlje. Nakon postizanja tog istorijskog pomirenja, uspeli smo da se fokusiramo na zajedničke infrastrukturne i privredne projekte. Smatram da ono što su Srbi i Mađari postigli može da posluži kao primer i u ostalim relacijama ovde u regionu i što se nas tiče, mi i dalje želimo da radimo na izgradnji što boljih odnosa između Srbije i Mađarske i da čuvamo samostalnost i identitet naše zajednice - zaključio je lider SVM-a.

Američki ambasador posetio SVM: Saradnja Srbije i Mađarske primer drugim zajednicama

Američki ambasador je izjavio da način na koji Subotica vodi računa o arhitektonskom nasleđu doprinosi da se svi osećaju kao kod kuće.

Ne bih sada da zvučim kao turista, ali moram da primetim da način na koji ovaj grad  čuva svoje kulturno nasleđe, arhitektonsko nasleđe u prvom redu, i koliko pažnje poklanja tome da se sve to sačuva i da izgleda ovako lepo, doprinosi se svi ljudi koji ovde žive osećaju ponosnim - kazao je ovaj diplomata na kraju posete predsedništvu Saveza vojvođanskih Mađara.

Izvor: Subotica.com
Ambasador SAD u poseti SVM Ambasador SAD u poseti SVM Ambasador SAD u poseti SVM Ambasador SAD u poseti SVM Ambasador SAD u poseti SVM Ambasador SAD u poseti SVM Ambasador SAD u poseti SVM Ambasador SAD u poseti SVM
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 nedelje i 2 dana
Komentara: 19
Pregleda: 4177
Povezane teme

svm

balint pastor

američki ambasador

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.