Komentara: 1
Pregleda: 2285

Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima

29.05.2014. u 03:04h
Izvor: RTV City
Nizom aktivnosti i ove godine će biti obeležen 31. maj Svetski dan bez duvanskog dima. Tim povodom Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica u saradnji sa Domom zdravlja, Apoteka Subotica i Društvo protiv raka grada Subotice organizovaće preventivne i promotivne akcije.
Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima

Danas, 29. maja u tržnom centru „IDEA“ , u terminu od 9 do 12 časova održaće se akcija pod nazivom „Smanji upotrebu duvana, spasi živote!“.

Cilj akcije je promocija zdravlja i zdravih stilova života i ukazivanje na duvanski dim kao rizik po zdravlje svih onih koji ga udišu. Sugrađani će moći proveriti svoje zdravstveno stanje (merenje krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi), a pušači i nivo ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu (na aparatu smokilajzer).

Lekari i farmaceuti će davati savete sugrađanima, a biće sprovedena i anketa o njihovim stavovima u vezi sa upotrebom duvana, cenama i izloženosti duvanskom dimu.

Istog dana u 20 časova planiran je stručni sastanak za zdravstvene radnike u DLV SLD Podružnica Subotica, Petefi Šandora 7, na temu „Nove psihoaktivne supstance“. Ovom edukacijom se želi ukazati na nove sofisticirane metode reklamiranja i plasiranja duvanskih proizvoda prvenstveno populaciji mladih, ali i na prisutnost novih psihoaktivnih supstanci u Srbiji. Cilj je sticanje novih veština zdravstvenih radnika u zdravstveno-vaspitnom radu sa mladima.

U petak 30. maja u 10,15 časova planirana je edukativna radionica u OŠ „Miroslav Antić“ sa učenicima 7 razreda na temu „Medijska pismenost i reklama“.

Edukacija ima za cilj da osnaži mlade u razumevanju i prepoznavanju pravih poruka koje se kriju u reklamama i drugim medijskim porukama.

Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima

Ove godine Svetska zdravstvena organizacija sprovodi kampanju pod nazivom Veći porez na duvan- manje umrlih i obolelih. Prema rečima stručnjaka, visoki porezi obeshrabruju upotrebu duvana i pokazali su se kao najisplativiji način da se smanji njegova upotreba, naročito među mladim i siromašnim ljudima.

Kako navode, iako povećanje cene duvana od 10 % donosi smanjenju njegove upotrebe za 4%, samo 32 zemlje, preciznije 8% svetske populacije, uvele su poreske stope na duvanske proizvode veće od 75% od maloprodajne cene.

Sa krajnjim ciljem zaštite sadašnjih i budućih generacija od posledica korišćenja duvanskih proizvoda, ova organizacija podstiče vlade država da povećaju poreze na duvan do nivoa koji smanjuje njegovu upotrebu.

Duvanski dim je odgovoran za 10 procenata svih smrtnih slučajeva odraslih u svetu. Svake godine pušenje ubije 6 miliona ljudi, a od posledica izloženosti duvanskom dimu umre njih 600 000. U srbiji godišnje 16 000 ljudi umre zbog korišćenja duvanskih proizvoda.

Izvor: RTV City
Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2285
Povezane teme

duvanski dim

dan bez duvanskog dima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.