Komentara: 0
Pregleda: 2991

Upis 2024 - Nastava na hrvatskom jeziku

05.04.2024. u 14:58h
Sponzorisani sadržaj
Upis dece u vrtiće, osnovne i srednje škole na hrvatskom jeziku počeo je od aprila. Saznajte termine, proceduru i obrazovne ustanove gde će se obavljati vaspitanje i školovanje. Roditeljski sastanak za "prvake" je u utorak, 9. aprila.
Upis 2024 - Nastava na hrvatskom jeziku

Od školske 2002/2003. U obrazovnom sistemu Republike Srbije nastava se izvodi na hrvatskom jeziku po Programu nastave i učenja Republike Srbije. Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine, uz podršku Udruženja „Naša djeca“ iz Subotice, pre upisa djece u vrtiće, osnovne i srednje škole u ​​kojima postoji mogućnost vaspitanja i obrazovanja na hrvatskom jeziku, sprovodi ovogodišnju kampanju pod nazivom „Složite kockice u odgoju vaše djece“ možete saznati na Fejsbuk i Instagram stranicama HNV-a i Udruženja „Naša djeca“.

Što se tiče upisa, termini su, za vrtiće od 1. do 26. aprila, za osnovne škole od 3. aprila do 31. maja, dok će upis u srednje škole obaviti nakon završnih ispita male mature, koji će se održati 17-19. juna.

Za upis u vrtiće roditelji podnose prijavu za upis dece u željeni vrtić preko Nacionalnog portala e-Uprava euprava.gov.rs. Ustanove u kojima se obrazovno-vaspitni rad izvodi na hrvatskom jeziku su: Vrtić i jaslice „Marija Petković – Sunčica“ i „Marija Petković – Biser“ u Subotici, kao i vrtići „Petar Pan“ u Tavankutu i u OŠ „Vladimir Nazor“ u Đurđinu.

RODITELJSKI SASTANAK za upis u prvi razred osnovne škole na hrvatskom jeziku održaće se u utorak, 9. aprila u 18 časova u Hrvatskom domu (Matica) na adresi Preradovićeva 13 u Subotici. Pozvani su roditelji sa decom.

U osnovnu školu za kompletnu nastavu na hrvatskom jeziku roditelji upisuju decu podnošenjem prijave na portalu e-Uprava, a mogu i direktno kontaktirati izabranu školu i posetiti je u dogovoreno vreme.

Osnovne škole su: „Matko Vuković“ - Subotica, „Ivan Milutinović“ - Subotica i Mala Bosna, „Vladimir Nazor“ - Đurđin, „Matija Gubec“ - Tavankut i „22. oktobar“ - Monoštor.

Upis 2024 - Nastava na hrvatskom jeziku

Nakon završnih ispita Male mature, koji će se održati od 17. do 19. juna slede rezultati kolokvijuma i završnih ispita, popunjavanje liste želja i na kraju upis u srednju školu.

Puna nastava se izvodi na hrvatskom jeziku u sledećim srednjim školama u Subotici  - Gimnazija „Svetozar Marković“ (opšti smer), Politehnička škola (multimedijalni tehničar) i Medicinska škola (medicinska sestra – vaspitač).

Nakon završene srednje škole, studenti se mogu upisati na bilo koji fakultet u Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj državi.

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 2991
Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatska nacionalna manjina

hrvatska čitaonica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.