Komentara: 2
Pregleda: 3135

U toku prijave za novi ciklus besplatnih kurseva kineskog jezika na Ekonomskom fakultetu

22.09.2023. u 11:00h
Sponzorisani sadržaj
Na Ekonomskom fakultetu u Subotici narednog meseca počinje novi ciklus kurseva kineskog jezika od A1 do B2 nivoa koje organizuju ova visokoškolska ustanova i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu. Zainteresovani mogu da se prijave do 29. septembra.
U toku prijave za novi ciklus besplatnih kurseva kineskog jezika na Ekonomskom fakultetu

Polaznici sami biraju da li će kurs pohađati onlajn ( samo za A1 i A2 nivoe)  ili u direktnoj nastavi.

Mogu da se prijave svi zainteresovani. Ne postoje ograničenja po pitanju godišta, ali je važno istaći da se nastava organizuje na engleskom jeziku, tako da je potrebno da polaznici govore ovaj jezik makar na nivou A2. Kursevi su besplatni, a materijal se dobija u elektronskoj formi. Plaća se jedino polaganje ispita po završetku kursa - objašnjava Gorana Francišković, stručni saradnik za međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

U toku prijave za novi ciklus besplatnih kurseva kineskog jezika na Ekonomskom fakultetuKurs A1 namenjen je početnicima i traje 15 nedelja. Akcenat je na savladavanju pravilnog izgovora tonova, osnovnih poteza kineskih karaktera i osnove komunikacije.

- Po završenom kursu, polaznici će savladati vokabular od oko 150 reči, odnosno razumeće i moći da koriste osnovne, svakodnevne izraze - napominju sa Ekonomskog fakulteta i dodaju da oni koji imaju neko predznanje mogu da pohađaju kurs kineskog jezika na višim nivoima - Na A2 kursu se obrađuju vokabular od oko 300 reči, sa osnovama kineske gramatike, pri čemu je akcenat na savladavanju pravilnog izgovora i svakodnevne komunikacije na kineskom. Kurs B1 je namenjen polaznicima koji su učili kineski dva semestra i traje 15 nedelja, a oni koji ga završe ovladaće vokabularom od oko 600 reči. Akcenat B2 kursa je na savladavanju kineskih karaktera, njihovom čitanju i pisanju. Radi se i na savladavanju osnova kineske gramatike, ali i boljem upoznavanje kineske kulture. Na kraju kursa, polaznici će savladati sa oko 1200 reči, moći da razgovaraju na kineskom jeziku o većem broju tema, te će moći da polažu ispit HSK 4. Ovo je nivo koji može da zadovolji i prohteve polaznika zainteresovanih za kinesku književnost i kulturu.

Kurseve kineskog jezika pohađa i prodekan za međunarodnu saradnju prof. dr Aleksandar Čučković, a od narenog meseca nastaviće da uči ovaj jezik u okviru trećeg nivoa. Kako ističe, fasciniran je tradicijom, jezikom i pismom jedne od najstarijih kultura na planeti.

U toku prijave za novi ciklus besplatnih kurseva kineskog jezika na Ekonomskom fakultetu- To je kultura koja je vrlo razvijena, raznorodna i preko svake mere drugačija od naše. Utoliko je i jezik drugačiji, a naročito pismo kojim sam fasciniran. Jezik sadrži čak 100 hiljada znakova koje niko ne zna. Zapisani jesu, ali niko ne može da ih sve pročita. Smatra se da najobrazovaniji akademici poznaju oko 20 hiljada znakova. Kako je nemoguća misija upoznati celokupno pismo, Kinezi su sredinom prošlog veka napravili jezičku reformu i standardizovali 3.500 znakova koji su u poštoj upotrebi. Ko to savlada može da komunicira, čita i piše bez ikakvih problema - priča polaznik kursa kineskog jezika, prof. dr Čučković - Veoma je zanimljivo na kursu, logika ovog jezika je u potpunosti drugačija od jezika na koje smo mi navikli. Gramatika je opet vrlo jednostavna, nema padeža, rodova ni vremena. 

Ukoliko i vi želite da savladate osnove kineskog jezika ili da usavršite veštine čitanja, pisanja i komunikacije prijavite se na besplatan kurs kineskog jezika klikom ovde

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 8 meseci i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 3135
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

kursevi jezika

kineski jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.