Komentara: 1
Pregleda: 3564
Foto

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe održano predavanje "Sprečavanje prevara u privredi"

16.09.2022. u 13:12h
Sponzorisani sadržaj
Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe upriličeno je predavanje pod nazivom "Sprečavanje prevara u privredi". Tom prilikom, čelnicima javnih preduzeća i velikih sistema predstavljeni su neki od najčešćih primera iz sudske prakse, kao i mehanizmi za sprečavanje tih prevara.
Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe održano predavanje "Sprečavanje prevara u privredi"

Na današnjem predavanju, između ostalog, bilo je reči o krivičnim delima koja su u vezi sa prevarama u privredi, a govorilo se i o sprovođenju Zakona o javnim nabavkama. Sa Fakulteta za privredu i pravosuđe poručuju da je predavanje orgaizovano u cilju upoznavanja direktora javnih preduzeća i velikih privatnih kompanija sa mehanizmima za sprečavanje prevara.

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe održano predavanje "Sprečavanje prevara u privredi"

Prevare u privredi nisu retkost, tako da smo imali potrebu da organizujemo predavanje na kom ćemo prisutne upoznati sa najčešćim vidovima prevara, odnosno na koji to način privrednici najčešće varaju sistem. Smatram da je današnje predavanje bilo preventivnog karaktera jer smo direktore upoznali sa onim što bi eventualno moglo da im se dogodi u poslovanju. Slušali su o tome na koji način mogu sprečiti prevare kako se ne bi našli u neprijatnoj situaciji - objašnjava Milan Počuča, redovan profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe.

Iz Udruženja sertifikovanih istražitelja prevara objašnjavaju da su zloupotreba položaja, pronevera, zloupotreba u javnim nabavkama i povreda konkurencije najčešća dela po sudskoj i tužilačkoj statistici, te da je upravo o njima i bilo reči na današnjom predavanju.

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe održano predavanje "Sprečavanje prevara u privredi"

Predstavljeni su primeri iz prakse, uz osvrt gde se Srbija nalazi u odnosu na druge zemlje u Evropi i svetu. Vojvodina je, u privrednom smislu, najuređeniji deo Srbije i upravo tu beležimo najnižu stopu koruptivnih dela i pronevera - objašnjava Maja Matić, predsednica ovog udruženja i dodaje da su preventivni mehanizmi veoma malo zastupljeni u kompanijama - Ovde izuzimam velike internacionalne kompaniji čiji ogranci posluju u Srbiji, oni imaju pritisak iz inostranstva da primene te preventivne mehanizme. Ima zaista mnogo preventivnih mehanizama, ali se kod nas uopšte ne primenjuju. Na primer, preventivni mehanizam uzbunjivaa nije zaživeo iako imamo Zakon o zaštiti uzbunjivača.

Sponzorisani sadržaj
Predavanje "Sprečavanje prevara u privredi" Predavanje "Sprečavanje prevara u privredi" Predavanje "Sprečavanje prevara u privredi" Predavanje "Sprečavanje prevara u privredi" Predavanje "Sprečavanje prevara u privredi" Predavanje "Sprečavanje prevara u privredi" Predavanje "Sprečavanje prevara u privredi" Predavanje "Sprečavanje prevara u privredi"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 3564
Povezane teme

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.