Komentara: 15
Pregleda: 4650

Marta Aroksalaši: "Subotica je grad kulture, Subotičani poštuju tradiciju, svoje komšije i različitosti"

22.05.2024. u 12:19h
Sponzorisani sadržaj
Saopštenje za medije koje je potpisala Marta Aroksalaši Stamenković, nosilac liste „Za kulturnu Suboticu“ za predstojeće lokalne izbore, prenosimo u integralnom obliku.
Marta Aroksalaši: "Subotica je grad kulture, Subotičani poštuju tradiciju, svoje komšije i različitosti"

Zbog navoda koji su se poslednjih dana pojavili u javnosti a vezano za mene kao nosioca liste „Za kulturnu Suboticu“, kao građanka koja je svoje godine provela u našem gradu, našem susedstvu, obraćam se poštujući svakog pojedinačno, sa jasnom namerom da pokažem da želim da se vratimo suštini koja nas lično, ali i kao zajednicu definiše - kulturi u definiciji od pojedinačnog do najšireg smisla.

Subotica je grad kulture. Subotičani su poznati kao kulturni građani koji poštuju tradiciju, svoje komšije, različitosti.

Smatram da svoje aktivnosti treba da usmeravamo na dalje unapređenje kulturnog ambijenta grada, da sve naše specifičnosti nacionalne i kulturološke razvijamo prihvatajući različitosti i poštujući kulturne potrebe svih podjednako. Bogata i raznolika kulturna baština i negovanje tradicije, ali i razvoj i unapređenje savremenog stvaralaštva predstavlja veliku snagu multikulturalne i višenacionalne Subotice. Želim da to bude naš način življenja ne samo u mesecu maju i me samo u vreme kampanja, jer Subotičani to zaslužuju!

Ponosni smo na arhitekturu secesije našeg grada, ali ujedno dozvoljavamo narušavanje autentičnog izgleda građevinskim objektima koji se nikako ne uklapaju u ambijent i nasleđe. Građevine od stakla jesu moderne, ali prete da istisnu ono po čemu smo prepoznatljivi - secesiju u svoj svojoj lepoti.

Kultura življenja, ambijent i okolina prema kojoj se odnosimo takođe govori o nama kakvi smo kao kulturne jedinke, bilo da smo Srbi, Mađari, Hrvati, Bunjevci ili druge nacije.

Kultura sećanja? Naravno da je bitna! Poverimo mladim umetnicima da svojim umetničkim artefaktima, instalacijama, isprave greške zaborava i oplemene gradske prostore.

Stvarnost se pretvorila u kulturološku polarizaciju. Nismo se snašli. Kulturom dijaloga, kulturom govora i ponašanja Subotica može to da prevaziđe i posluži kao primer drugima. Subotica je pitoma, tolerantna i kao takva dalje treba da se razvija.

Naše udruženje „Za kulturnu Suboticu“ će se truditi da ličnim primerom, ponašanjem i delovanjem pokaže da kultura može da postane i pravilo brige za čoveka. Na mnoge okolnosti ne možemo da utičemo, ali na kulturu možemo!

Subotica ima sjajne potencijale u aktivnim, ali i još ne potvrđenim mladim kreativnim umetnicima. Subotičani su željni različitih kulturnih sadržaja. Kultura se ne stiče rođenjem. Kultura se neguje. Prvo u dečijoj sobi, porodici, kasnije u različitim socijalnim okruženjima. Vremenom se pretvara u naviku, formira lični identitet i moralne stavove pojedinca, a pojedinci zajedno čine društvo.

Dragi Subotičani, želim da Vaši i moji unuci zadrže komplimente da smo grad kulture i kulturnih ljudi. Verujem da nam je to najjača strana.

U svom programu, zalagaću se za:

1. Razvijanje institucija koje se prilagođavaju potrebama građana i građanki
2. Unapređenje kulturnog ambijenta grada
3. Uspostavljanje sistemskih rešenja u oblasti zaštite životinja
4. Očuvanje kulture govora i ponašanja u javnom i medijskom prostoru Subotice
5. Obnova i očuvanje arhitektonskog i kulturnog nasleđa
6. Unapređenje životne sredine bazirano na usaglašavanju sa konceptom zelene agende
7. Uspostavljanje mehanizama socijane zaštite ostvarivih u praksi

Hvala na strpljenju i ako smatrate da zaslužujemo Vašu naklonost, zaokružite broj 5 na predstojećim izborima.... kao odlikaši !

Marta Aroksalaši Stamenković
Nosilac liste „Za kulturnu Suboticu“

// Kraj saopštenja

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 4 nedelje i 22 minuta
Komentara: 15
Pregleda: 4650
Povezane teme

Marta Aroksalaši Stamenković

izbori2024

lista za kulturnu suboticu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.