Komentara: 2
Pregleda: 2694

Oni dolaze: Rahela Šteković, učenica generacije OŠ "Matija Gubec"

11.09.2019. u 11:38h
Izvor: Subotica.com
Pravilo OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta da se uči za znanje a ne za ocenu i da nema poklanjanja ocena pokazalo se izuzetno korisno za mnoge đake, među kojima je i učenica generacije Rahela Šteković. Možda ne briljira u svim predmetima, ali je zato neprikosnovena u poznavanju hrvatskog (maternjeg) i srpskog (nematernjeg) jezika.
Oni dolaze: Rahela Šteković, učenica generacije OŠ "Matija Gubec"

Predan i temeljan rad na proučavanju jezika doveo ju je do prvog mesta na republičkom takmičenju iz srpskog (kao nematernjeg) jezika.

- Pored jezika volim i matematiku, jer ne moramo da ih učimo napamet, mora da radi logika i ako ih shvatiš onda ćeš iz i znati – jasna je Rahela, dodajući da sem pesama za nastup recitatora ništa ne voli da uči napamet. - Zato mi je hemija teška jer se neke formule moraju da nauče napamet. Izbegavam učenje napamet, jer ako tako učimo, znanje nećemo moći da primenimo. Kada učimo sa razumevanjem onda naučeno samo nadgrađujemo.

Rahela svakodnevno za knjigom provodi sat ili dva i ne dozvoljava sebi da bude kampanjac.

- To je i navika, ali i obaveza da znamo da tokom dana moramo da odvojimo za učenje. Pred takmičenje je drugačije. Za srpski sam se dosta pripremala, radili smo dosta testova koji su bili ranije na takmičenju – dodaje Rahela. - Bilo nas je dosta, nisam očekival prvo mesto, nisam htela puno da se nadam da se ne bih razočarala. Čak nisam ni gledala prva mesta sve dok nastavnica nije donela šifru. Bukvalno sam bila u šoku.

Posebna strast vredne devojčice je biologija, jer je, kako kaže, iz prirode sve počelo i uvek saznajemo nešto novo.

- Volela bih da budem medicinska sestra i da u teškim danima pomažem drugima. Nekada je ta pomoć potrebna nama, nekada drugima i zato je taj posao težak, odgovoran i human – smatra Rafela, koja  dok ne obuče beli mantil pomaže drugarima. - Uvek pomognem ako nekome treba ali najviše volim kada nekoga naučim kako da uči sa razumevanjem, jer je to prvo šta treba da znamo. Drago mi je kada dobiju dobre ocene, ponosna sam na njih.

Rahela je i aktivna u Đačkom parlamentu i vršnjačkom timu, na čiju inicijativu je u gradu održan Dan planete, sakupljani su slatkiši za mlađe drugare iz vrtića...

- Imamo razne akcije, trudimo se da ulepšamo školu i donesemo nešto novo. Nije škola samo učenje, tu je dosta drugih stvari koje ovo doba čine lepšim – poručuje Rahela.

USPESI

8.RAZRED: 1. mesto na opštinskom i 1. mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2694
Povezane teme
oni dolaze oš matija gubec
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.