Komentara: 1
Pregleda: 1775

Oni dolaze: Mina Nalčić, maturantkinja OŠ "Majšanski put"

31.10.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Nema zemlje, naroda, ni kulture za koju Mina Nalčić, maturantkinja OŠ "Majšanski put", ne može da navede bar jednu zanimljivost. Privreženost prema geografiji i jezicima, ovu talentovanu devojčicu svakoga dana odvodi u različite krajeve sveta i obogaćuje njeno znanje, koje joj donosi i nagrade na takmičenjima.
Oni dolaze: Mina Nalčić, maturantkinja OŠ "Majšanski put"

Slušajući o različitim državama, ljudima koji u njima žive i njihovim znamenitostima, Mina Nalčić je zavolela geografiju, koja joj je, kako kaže, otvorila prozor u svet do tada potpuno nepoznat, a prožet zanimljivostima koje je ispunjavaju i obogaćuju njeno znanje.

Kako sam zavolela geografiju, odlučila sam da se oprobam i na takmičenju iz tog predmeta. Tu sam osvojila prvo mesto na nivou opštine, što me je motivisalo da nastavim da istražujem i otkrivam ono što do tada nisam znala - priča Mina. - Na primer, Severna Amerika je vrlo zanimljiv kontinent, počevši od starosedelaca koji su imali drugačije običaje, vrlo interesantnu kulturu koja se vrzo razvijala, kao i sam kontinent. Takođe, vrlo neobična je i japanska kultura, jer ono što je njima svakidašnje nama je čudno, njihova ishrana i način života je potpuno drugačiji, mnogo više koriste robote nego mi, a oni su čak i počeli da ih zamenjuju u nekim industrijama.

Zbog ljubavi prema geografiji, Mina je razvila i vrlo neobičan hobi, te danas skupljanja atlase i enciklopdije kako bi pronašla što više zanimljivosti.

- Sve je počelo tako što su roditelji nekoliko godina sakupljali tanke knjižice koje se dobijaju uz novine, koje nam stoje u registratorima. Volela sam da ih prelistavam, iščitavam, gledam karte i tako sam i ja počela da sakupljam atlase i enciklopedije, ali ne po svaku cenu, jer mi je njihov sadržaj mnogo bitniji od toga da samo kupim novu knjigu - objašnjava maturantkinja OŠ "Majšanski put".

Mina je, takođe, privrežena i jezicima, pa je tako u društvu majke, čiji maternji jezik je engleski, vrlo brzo savladala ovaj strani jezik, a veliku pažnju posvećuje i lingvistici srpskog jezika, iz kojeg je postizala uspehe na takmičenjima.

- Volim da izučavam naš govor, zato mi je gramatika draža od književnosti, jer mi je zanimljivo da pronalazim objašnjenja zašto se i kako se nešto u govoru dešava - ističe Mina, koja kaže da ne zapostavlja ni čitanje. - Imam nekoliko omiljenih knjiga, a najviše volim da čitam tinejdžersku literaturu jer mi je njena tematika bliska, što ne znači da kada malo odrastem, neću preći na neke ozbiljnije i zahtevnije žanrove.

Pored obaveza u školi, Mina se trudi da slobodno vreme ispuni aktivnostima koje voli i u kojima uživa. Tako je od prvog do petog razreda trenirala mažoret, neobičan ples sa kojim je osvajala medalje na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

- Mažoret sam počela da treniram sasvim slučajno, tako što je jedna devojčica delila letke u školskom dvorištu i tu sam se zainteresovala. To je ples uz koji se maršira, dok se u ruci vrti metalna šipka, a mogu da se izvode i zvezda, špaga i druge akrobacije, u zavisnosti od toga kakva se pripremi koreografija. Trenirala sam četiri godine i to je bilo mi je zabavno, ali su sa višim razredima došle i veće obaveze, pa sam odlučila da prestanem - kaže Mina.

Iako još uvek nije sigurna šta bi volela da bude "kad poraste", Mina kaže da će nastaviti da sledi svoje interesovanje za društvene nauke, ali i da će se truditi da uživa u detinjstvu, vremenu koje provodi sa sestrom, drugaricama i svojim ljubimacima.

USPESI

Školske aktivnosti

5. razred

 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika;
 • Prvo mesto na okružnom takmičenju iz srpskog jezika.

6. razred

 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika;
 • Četvrto mesto na okružnom takmičenju iz srpskog jezika.

7. razred

 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika;
 • Drugo mesto na okružnom takmičenju iz srpskog jezika;
 • Prvo mesto na opštinskom takmičenju iz geografije.

Vanškolske aktivnosti

Mažoret

 • Drugo i treće mesto na takmičenju u Subotici;
 • Prvo mesto na takmičenju u Rumuniji.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 6 dana
Komentara: 1
Pregleda: 1775
Povezane teme
osnovna škola majšanski put oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.