Komentara: 1
Pregleda: 3066

Oni dolaze: Jovan Tomić, učenik OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" i Muzičke škole

25.11.2019. u 16:37h
Izvor: Subotica.com
Oni dolaze: Jovan Tomić, učenik OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" i Muzičke škole

Kada note i brojke zaplešu nesvakidašnji ples po koreografiji Jovana Tomića, učenika sedmog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i petog razreda Muzičke škole, nastane pravi praznik za ljubitelje umetnosti i nauke. Što i ne čudi, jer Jovan sa jednako ljubavi i žara svira klavir i rešava najteže aritmetičke probleme.

- U klavir sam se „zaljubio“ u drugom razredu i to najviše u brze i okretne kompozicije, mada mi dobro idu i one romantične. Omiljena mi je „Patuljak“, a često za svoju dušu sviram „Tokatu“ jer svojom dinamičnošću u meni budi adrenalin i jako lepe osećaje – priča nam u dahu Jovan. – Uživam da sviram i ništa mi ne pada teško. Dnevno u proseku za klavirom provedem oko 45 minuta, a ako se zbog drugih obaveza desi da ne vežbam tokom nedelje, vikendom to obavezno nadoknadim. Moram da naglasim da nijedan od tih uspeha ne bih mogao da postignem bez svoje nastavnice Judit Papilion.

Svojim umećem Jovan je ostavio bez daha članove žirija na mnogim takmičenjima, čak i onim najvišeg državnog ranga. O publici koja ga sluša da i ne govorimo.

- Tremu imam samo ponekad, ali je vrlo brzo savladam. Kada počenem ruke same idu, kao da same od sebe sviraju – priča nam dalje mladi pijanista. - Razmišljam da publika voli muziku i da sam tu da im pružim zadovoljstvo i da uživaju u mojoj muzici. Tako se opustim i sviram. Desi se, naravno, i da pogrešim, ali tada samo pređem preko toga i nastavim da sviram, ne dozvoljavam grešci da me parališe. Publika ne zna kakva je kompozicija i ne vide gde sam pogrešio.

Ipak, neizmernu ljubavi prema muzici za nijansu preovladava ljubav prema matematici i fizici, kao i nauci uopšte.

- Uživam u muzici i ništa mi nije problem, prepustim se i ide mi, u matematici se pitam kako da dođem do rešenja, nekad se malo i pomučim ali takođe uživam u tome.  Kada bih trebao da biram između to dvoje, opredelio bih se za nauku, jer je klavir zahtevan, traži da mu se čovek posveti a kako vreme prolazi sve kompozicije su sve komplikovanije i iziskuju više vremena. Sa druge strane, voleo bih da se bavim naukom, ali i da sviram klavir, bar za svoju dušu. Tako može da se napravi vrlo lep balans – poručuje Jovan.

USPESI

DRUGI RAZRED: pohvala na takmičenju „Kengur bez granica“, 1. mesto na Festivalu mladih pijanista „Pianissimo“

TREĆI RAZRED: 3.mesto na okružnom takmičenju za najbolju dečju karikaturu „Mali Pjer“, 2. mesto na opštinskom takmičenju iz matematike, 1. mesto na Festivalu mladih pijanista „Pianissimo“, 1. mesto na takmičenju „Fantast 2016“, pohvala na takmičenju „Kengur bez granica“,

ČETVRTI RAZRED: 1.mesto na opštinskom i 3.mesto na okružnom takmičenju iz matematike, pohvala na takmičenju „Kengur bez granica“, 1. mesto na Festivalu mladih pijanista „Pianissimo“,  1.mesto na takmičenju „Muzički trenuci“ , 2.mesto na republičkom takmičenju

PETI RAZRED: 1.mesto na opštinskom i 2. mesto na okružnom takmičenju iz matematike, pohvala na takmičenju „Kengur bez granica“, 1. mesto na republičkom takmičenju – klavirski duo „10+10“, 1.mesto na takmičenju „Piano art“

ŠESTI RAZRED: 3.MESTO NA „4. Dečjim svetosavskim danima“, 2. mesto na opštinskom i 1. mesto na okružnom takmičenju iz matematike, 3.mesto na međunarodnom i 3. mesto na republičkom takmičenju „Kengur bez granica“, 1. mesto na opštinskom i 2. mesto na okružnom takmičenju iz fizike, 1.mesto na na Festivalu mladih pijanista „Pianissimo“, 1.mesto na takmičenju Dani muzike u Bačkoj Topoli, 2.mesto na republičkom takmičenju u klaviru, 1. mesto „Piano art“

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3066
Povezana vest
Povezane teme
osnovna škola jovan jovanović zmaj oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.