Komentara: 3
Pregleda: 8202

Oni dolaze: Jovan Kaloserović, OŠ "Sonja Marinković"

31.05.2017. u 08:38h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Jovanu Kaloseroviću, učeniku OŠ "Sonja Marinković".
Oni dolaze: Jovan Kaloserović, OŠ "Sonja Marinković"

Kada na izađe na scenu i počne da recituje stihove Jovan Kaloserović, maturant OŠ „Sonja Marinković“, svu publiku „natera do stoji mirno“ i sa svom pažnjom sluša dela velikih pesnika.

Jasno, krepko, kad je potrebno odsečno, a kad treba umilno, Jovan, inače dobitnik Vukove diplome, kazuje stihove i rime. Od malena je, kako kaže, voleo da čita i tako se vremenom probudila ljubav prema književnosti, koja se pretočila u recitovanje. Nedavno se sa Pokrajinskog takmičenja u Sečnju vratio sa zlatnom plaketom, koja mu je sa jedna strane kruna osnovnoškolskih dana, a sa druge vetar u leđa da tim putem i nastavi u srednjoj školi, najverovatnije Gimnaziji.

- Bilo je veoma napeto, bilo nas je 56 i bila je veoma jaka konkurencija – priča Jovan još uvek pun utisaka. - Recitovao sam „Savin monolog“ Desanke Maksimović, imao sam tremu, ali je ipak na kraju bilo dobro. Zadovoljan sam što sam među 18 najboljih iz cele Vojvodine.

Jovan priznaje da je tremaroš, ali da trema nestane čim izađe pred publiku. Desilo mu se jednom prilikom na priredbi i da zaboravi tekst, ali je aplauz brzo „vratio reči“.

- Zagledam se u jednu tačku i samo počnem. Posle nekako samo ide i odrecitujem do kraja. Najviše volim pesme Mike Antića, ljubavne, tužne, jer se u njima emocije mogu najbolje da iskažu – objašnjava Jovan. - Čim jednom pročitam pesmu, odmah znam kako da odrecitujem i jedno nedelju dana mi je potrebno da je savršeno uvežbam. Uglavnom mi nije teško, a i nastavnici mi malo progledaju kroz prste dok se spremam za takmičenje.

Pored poezije, Jovanova velika ljubav je plivanje, gde je do skoro osvajao medalje na pokrajinskim i republičkim takmičenjima.

- Trenirao sam šest godina, ali sam morao da prekinem zbog brojnih obaveza. Žao mi je zbog toga jer je to jedan predivan sport, i tu se takmičiš ali je potpuno drugačije od recitovanja. Kad uđeš u ledenu vodu, hteo ne hteo, moraš da daš maksimum – dalje će pametni mladić. - Dugo sam trenirao i karate, došao do braon pojasa. Išao sam na brojna takmičenja, dosta sam putovao i sa tih putovanja nosim pregršt prelepih uspomena. Sa druge strane, recitovanje mi je pomoglo u učenju, da mnogo brže i lakše pamim. Još uvek ne znam čime bih voleo da se bavim, ali bih svakako voleo da u slobodno vreme pišem pesme i recitujem. To ispunjava dušu.

USPESI

- Učesnik vojvođanskih i državnih takmičenja u plivanju (svake godine od 4. do 7. razreda)
- Pokrajinsko takmičenje u recitovanju – zlatna plaketa (5. razred)
- Pokrajinsko takmičenje u recitovanju – zlatna plaketa (8. razred)
- Državni prvak u karateu 2008. godine; zlatne medalje na mnogim regionalnim i vojvođanskim takmičenjima

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 8202
Povezane teme
oš sonja marinković oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.