Komentara: 1
Pregleda: 6450

Zaštitite svoje bebe od visokih temperatura

27.07.2016. u 14:50h
Izvor: Subotičke novine
Tokom vrelih letnjih dana lekari su imali pune ruke posla, a pedijatri posebnu pažnju skreću na brigu o manjoj deci, odnosno tek rođenim bebama.
Zaštitite svoje bebe od visokih temperatura

U Dečijem dispanzeru Doma zdravlja Subotica kažu da su mala deca, odnosno novorođenčad posebno sklona gubitku tečnosti, odnosno dehidraciji i toplotnom udaru, jer imaju slabije razvijene mehanizme za regulaciju telesne temperature.

- Kada su visoke spoljne temperature, roditelji ne bi trebalo da izvode decu napolje u najtoplijem delu dana, dakle od 11-16 h, nego bi trebalo da borave u blago rashlađenim prostorijama.  Ukoliko ipak izlaze u tom periodu dana, potrebno je decu adekvatno zaštititi odećom svetlih boja od prirodnih materijala i zaštitnim kremama sa visokim faktorom zaštite od UV zračenja. Takođe je zbog pojačanog znojenja neophodan povećan unos tečnosti, kao i ishrana bogata svežim voćem i povrćem - savetuje dr Olga Aleksić, pedijatar Dečjeg dispanzera.

Roditelji bi takođe trebalo da povedu računa i o tome da je povećan rizik i od trovanja hranom i crevnih infekcija, zbog čega je najbolje deci sveže pripremati svaki obrok ili koristiti gotovu hranu za odojčad, koja je naročito pogodna za vreme putovanja.

- Prilikom putovanja predlaže se upotreba fl aširane vode i preventivna primena probiotika svakodnevno. Osim probiotika, putna apoteka bi trebalo da sadrži i neki antipiretik (paracetamol, ibuprofen), antihistaminik u slučaju alergije na hranu, sunce, ubod insekta, dezinfekciono sredstvo i zavoj u slučaju povrede i zaštitne kreme sa visokim faktorom zaštite od UV zračenja (30-50) - rekla je dr Aleksić

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 6450
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.