Komentara: 1
Pregleda: 2922

Zaštita voćarskih i ratarskih kultura

04.05.2016. u 17:55h
Izvor: Subotica.com
Zaštita voćarskih i ratarskih kultura

Iako su kiše prethodnih dana osvežile useve, zbog velike vlažnosti stvoreni su uslovi i za razvoj pojedinih bolesti. I dok je pojava bolesti moguća u gotovo svim usevima i zasadima, najštetniji efekat može se očekivati u voćarskim kulturama, prvenstveno kod jabuke.

- U ovakvim uslovima najvažnija je zaštita jabuke od patogena koji se javlja u našem području. Kod koštičavog voća javljaju se bolesti tipa rupičavosti i pegavosti  i one predstavljaju najveći problem u ovakvim vremenskim prilikama, jer sa svakom padavinom nastaje mogućnost pojave infekcije novih listova i plodova. Takođe i vinova loza je izrazito osetljiva u ovom periodu zato što intezivno raste-upozorava koordinatorka Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja Hajnalka Bognar Pastor.

Kako bi zaštitili zasade, Bognar Pastor savetuje voćarima da preduzmu intezivne mere zaštite od prouzrokovača bolesti hemijskim putem i time spreče eventualnu štetu.

- Mi stalno pratimo nivo infekcije u jabučnjacima. Po ustaljenoj praksi, protiv čađave pegavosti lista se sprovodi zaštita i sa kurativnim i preventivnim preparatima. Kod koštičavog voća se takođe preporučuju kombinacija, jer se desila infekcija tokom ovih padavina, pa je prskanje kurativnim preparatima neophodno. Kod vinove loze potrebna je preventivna zaštita pre padavina protiv plamenjače i pepelnice - naglaša Bognar Pastor i dodaje da od bolesti nisu zaštićene ni pšenica ni ječam koje su u fazi cvetanja-Pšenica i ječam se najosetljiviji upravo u fazi početka cvetanja, jer tada najveća mogućnost razvoja zaraze. U uslovima velike vlažnosti  i porasta temperature, izuzetno je značajno rešavanje problema patogena jer to u velikoj meri utiče na kvalitet i kvantitet prinosa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2922
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.