Komentara: 3
Pregleda: 3324

Za bezbedan i zdrav rad na plus 38

08.07.2015. u 18:20h
Izvor: Radio Subotica
Ministarstvo rada izdalo je smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama. Vlada je još 2007. godine dala preporuku da se, ako temperatura vazduha pređe 36 stepeni, u periodu između 11 i 16 časova ne radi na otvorenom prostoru ukoliko to proces rada dozvoljava.
Za bezbedan i zdrav rad na plus 38

Preventivne mere podrazumevaju dobru organizaciju rada, izbegavanje rada u najtoplijem delu dana, sredstva i opremu za zaštitu na radu, kao i prevenciju zdravstvenih problema. Preporučuje se rad po smenama, preraspodela poslova, laganija, svetla i komforna odeća, dovoljna količina tečnosti, zaklon od sunca, uz češće i kraće pauze.

Lagana ishrana, uzimanje tečnosti, adekvatno odevanje, izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana i uzimanje redovne propisane terapije, saveti su lekara kako da gradjani bolje podnesu letnju vrućinu. Visoke temperature, i vremenske promene, veliki su stres za organizam, a da bi se teško vreme lakše podnelo, lekari preporučuju da se ne preteruje sa fizičkim aktivnostima, nošenje komforne odeće od prirodnih materijala i svetlijih nijansi, stavljanje peškira i hladnih obloga oko tela, zaštitu očiju i kože od sunca. U prostorijama u kojima se boravi i u vozilima potrebno je podesiti klimu, dok je na kupalištima potreban oprez, ističu lekari

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3324
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.