Komentara: 25
Pregleda: 7318

Vulin: Ova kriza može da se reši u roku od pola sata

28.07.2016. u 20:05h
Izvor: Subotica.com
Prihvatni centar u Subotici, u kome se trenutno nalazi oko 400 izbeglica, posetili su danas, Kajl Skot i Johanes Ajgner, ambasadori SAD i Austrije, Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji, i ministar Aleksandar Vulin.
Vulin: Ova kriza može da se reši u roku od pola sata

Pre posete subotičkom Prihvatnom centru, ambasador Kajl Skot posetio je izbeglički kamp na graničnom prelazu Horgoš.

- Srce mi puca kada vidim u kakvim uslovima borave izbeglice, oni traže da idu dalje, a to ne mogu i žive u uslovima koji su sramota i za Mađarsku i Srbiju – pun utisaka rekao je ambasador Kajl Skot. - Znam da Srbija radi sve što može. Predložio sam da se napravi neki program da migranti mogu da traže azil negde gde je sigurno i da čekaju da idu dalje. Ne znam da li bi to bilo ovde u Subotici ili dole u Preševu, ali takav sistem bi trebao da postoji i za to treba dogovor između Srbije i Mađarske.

Vulin: Ova kriza može da se reši u roku od pola sata

Vulin: Ova kriza može da se reši u roku od pola sata

Po rečima Irene Vojačkove, Ujedinjene nacije su se uverile da Srbija pravilno postupa prema migrantima.

Srbija svoju politiku od početka migrantske krize ne menja i prema izbeglicama se ponaša kao prema ljudskim bićima, podsetio je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Trudimo se da dok su na teritoriji Srbije imaju sve što im potrebno, od besplatne zdravstvene zaštite, hrane, smeštaja do sigurnosti da u skladu sa zakonom zatraže azil – naglasio je Aleksandar Vulin. - Međutim, Srbija ne može sama da se nosi sa migrantskom krizom i na granici sa Bugarskom i Makedonijom su pojačane mere bezbednosti da bi se sprečilo gomilanje ljudi, kao što je slučaj na granici sa Mađarskom. Srbija će nastojati da svoje smeštajne kapacitete stavi na raspolaganje onima kojima su potrebni i radiće to po najvećim standardima, ali Srbija ne može da preuzme odgovornost za politiku drugih vlada. Ne može da preuzme odgovornost ukoliko Mađarska zatvara svoje granice ili to radi Hrvatska, niti ako druge zemlje EU dopuštaju nekontrolisano kretanje migranata samo pod uslovom da napuste njihovu teritoriju. Srbija se tako ne ponaša i neće se tako ponašati.

Vulin: Ova kriza može da se reši u roku od pola sata

Vulin: Ova kriza može da se reši u roku od pola sata

Vulin je dodao da je neophodna je bolja koordinacija sa mađarskom Vladom, ali to ne zavisi samo od Srbije.

- Ova kriza može da se reši u roku od pola sata, dovoljno je da Mađarska kaže da zahteve za ulazak u Mađarsku neće primati na žici i na granici, već u određenom prihvatnom centru, bilo to Preševo ili neki drugi centar, i u roku od pola sata niko neće biti u ilegalnom kampu već u najboljem kampu u Evropu - smatra Vulin dodajući da očekuje da se to i dogodi uz malo dobre volje sa mađarske strane.

Izvor: Subotica.com
Ministar Vulin i ambasadori SAD i Austrije u poseti Prihvatnom centru za migrante Ministar Vulin i ambasadori SAD i Austrije u poseti Prihvatnom centru za migrante Ministar Vulin i ambasadori SAD i Austrije u poseti Prihvatnom centru za migrante Ministar Vulin i ambasadori SAD i Austrije u poseti Prihvatnom centru za migrante Ministar Vulin i ambasadori SAD i Austrije u poseti Prihvatnom centru za migrante Ministar Vulin i ambasadori SAD i Austrije u poseti Prihvatnom centru za migrante Ministar Vulin i ambasadori SAD i Austrije u poseti Prihvatnom centru za migrante Ministar Vulin i ambasadori SAD i Austrije u poseti Prihvatnom centru za migrante
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 7318
Povezane teme

Nenad Ivanišević

migranti

migranti u subotici

imigranti

ilegalni migranti

aleksandar vulin

milimir vujadinović

prihvatilište za migrante

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.