Komentara: 6
Pregleda: 3860

Vratile se rode na Palić

17.04.2013. u 15:23h
Izvor: Dnevnik Online
Vratile su se rode u Suboticu, što je dokaz da nam je konačno stiglo proleće.
Vratile se rode na Palić

Sposobnost ptica selica da lete hiljade kilometara i da se nepogrešivo orijentišu i vrate na mesto odakle su krenuli oduvek je impresionirao ljude. Neke vrste lete u jatima, prepoznatljivog klinastog oblika, poput gusaka i ždralova, a neke su individualni putnici – samci.

Bele rode, koje žive sa jednim partnerom ceo život, zimi se rastavljaju a na proleće ponovo sastaju u gnezdu gde odgajaju mlade. Prvo se pojavi mužijak da malo pospremi kuću, a nakon nekoliko dana obično dođe i ženka. Takav slučaj je bio i ove godine. Nakon uspešnog putovanja, u gnezdo pored zoo vrta na Paliću su se vratile rode. Radosno se pozdravljaju i klepeću kljunovima. Pripremaju se za još jedno odgajanje mladih.

Ove rode su se upoznale pre nekoliko godina u prihvatilištu Zoo vrta. Svile su gnezdo na banderi i od tada su nerazdvojne. Prošle godine su čak imale i nezgodu kada je ptić ispao ali su ga spretne ruke radnika Elektrovojvodine vratile pod sigurnost roditeljskih krila. Sa dolaskom lepog vremena, buđenjem proleća i prirode, i Zoo vrt Palić produžuje radno vreme svaki dan od 9.00 do 19.00 časova - rekla je PR Zoološkog vrta na Paliću Mirjana Alapović. S. I.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 11 godina i 5 dana
Komentara: 6
Pregleda: 3860
Povezane teme

palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.