Komentara: 10
Pregleda: 6937
Foto

Uskoro pomoć Domu "Kolevka" i maloletnim migrantima

18.01.2017. u 15:35h > 21:36
Izvor: Subotica.com
Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević i predstavnici humanitarne organizacije Crkve Isusa Hrista – svetaca poslednjih dana, sastali su se u Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, kako bi razgovarali o mogućnostima pružanja pomoći korisnicima ove ustanove.
Uskoro pomoć Domu "Kolevka" i maloletnim migrantima

Predstavnici Mormonske crkve, izrazili su želju da podrže edukaciju maloletnih migranata tokom njihovog boravka u našoj zemlji. Sa druge strane, državni sekretar Nenad Ivanišević upoznao je bračni par humanitaraca Deboru i Džejmsa Mekalpina i sa potrebama dece sa smetnjama, koja su smeštena u ovoj ustanovi.

-Kolege iz mormonske organizacije u prošlosti već su  pomogle „Kolevku” sa oko 10 hiljada dolara.  Naša ideja je da ukoliko naiđemo na podršku, a mislim da smo blizu toga, da omogućimo  deci iz migrantskog kampa u Subotici da dolaze u „Kolevku“ i da se u kulturnim i normalnim uslovima edukuju, uče  engleski ili nemački jezik, čime bi se ujedno i pripremali za nastavak svog puta. Takođe, predstavili smo potrebe „Kolevke“ i sve ono što bi  trebalo korisnicima i šta će Ministarstvo uraditi u budućem periodu. Imamo najavu da će visoka delegacija iz Frankfurta ponovo posetiti Suboticu, a možemo očekivati da u toku ove godine pomoć s njihove strane bude vrlo konkretna u finansijskom smislu-kaže državni sekretar u Мinistarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević.

Prilikom obilaska Doma za decu „Kolevka“, koordinatorka humanitarne organizacije, Debora Meklapin istakla je da ova ustanova pruža neophodnu sigurnost maloletnim migrantima bez pratnje odraslih.

- Ova institucija je neophodna ne samo za decu iz Srbije, nego i za migrante koji prolaze kroz ovu zemlju. Migrantima je potrebno mesto na kojem će se osećati sigurno a to im ova ustanova i pruža. Nadamo se da ćemo kroz projekte pomoći ovoj instituciji, prvenstveno u vidu hrane, kao i ostalih kapaciteta potrebnih za različite aktivnosti - kaže Debora Mekalpin.

Predsednik Radne grupe za praćenje migracija, Milimir Vujadinović istakao je da je svaka vrsta pomoći dobrodošla, te da građani Subotice ne bi trebalo da  snose teret migrantske krize.

-Očekujemo pomoć, bilo da dolazi od međunarodne zajednice, organizacija civilnog društva ili Vlade  Srbije, na koju se uglavnom i oslanjamo. U ovom momentu važno nam  je finansiranje ove ustanove. Za Prihvatilište za migrante i decu koja se nađu u stanju socijalne potrebe Grad Subotica izdvaja 1,8 miliona dinara  na godišnjem nivou, to nije dovoljno i nije moguće samo sa tim novcem sve finansirati. U tom pravcu je išao i današnji sastanak, jer želimo da migrantima pružimo bolje uslove, ali i da rasteretimo naše društvo dodatnih troškova - poručio je Vujadinović.

Tokom prošle godine u Domu “Kolevka” bilo je oko 2000 noćenja  migrantskih porodica sa decom i oko 600 noćenja maloletnih migranata bez pratnje odraslih.

Izvor: Subotica.com
Poseta Domu za decu ometenu u razvoju Poseta Domu za decu ometenu u razvoju Poseta Domu za decu ometenu u razvoju Poseta Domu za decu ometenu u razvoju Poseta Domu za decu ometenu u razvoju Poseta Domu za decu ometenu u razvoju Poseta Domu za decu ometenu u razvoju Poseta Domu za decu ometenu u razvoju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 6937
Povezane teme

Nenad Ivanišević

kolevka

deca iz kolevke

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

donacija kolevka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.