Komentara: 20
Pregleda: 3064

Učenici OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" oterali zimu

08.02.2016. u 16:21h
Izvor: RTV Yueco
Đaci osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” sa gostima iz vrtića, maskirani i praveći buku prošetali su tokom prepodneva Radijalcem i na kraju spalili lutku, kako bi oterali zimu. Ovo je deseti put da se ova manifestacija organizuje u školi, a predstavlja katolički običaj kojim se zima oteruje.
Učenici OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" oterali zimu

Učenici nižih razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” sa mališanima od 4 do 6 godina iz vrtića Mandarina, iz Tolstojeve i Frankopanske učestvovali su ove godine u teranju zime. Deca koja su želela su se maskirala i udaraljkama i raznim drugim instrumentima pravila buku šetajući po Radijalcu, kako bi uplašili i oterali zimu.

Teranje zime je stara katolička tradicija, a đaci koji uče izborni predmet Narodna tradicija se upoznaju sa njom, kao i deca koja fakultativno uče Mađarski jezik. U Zmaju se već desetak godina neguje ova tradicija.

Učenici OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" oterali zimu

Nakon šetnje po Radijalcu, mališani su se okupili kako bi spalili lutku koja simbolizuje zimu i gledajući kako lutka gori glasno su vikali ne bi li uplašili zimu i oterali je kako bi proleće što pre došlo. Nakon paljenja lutke, učenici OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” su sa svojim gostima iz vrtića plesali na dvorištu i počastili se fancima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 3064
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.