Komentara: 71
Pregleda: 8670

Treća Srbija: Jobik je u Srbiji prisutan već 5 godina

29.01.2014. u 18:54h
Saopštenje političke organizacije "Treća Srbija" prenosimo u celosti.
Treća Srbija: Jobik je u Srbiji prisutan već 5 godina

Nekoliko dana posle incidenta koji je "Jobik" upriličio mislimo da je veoma važno da upoznamo javnost našeg grada i zemlјe sa razlozima zašto treba da bude zabrinuta pojavom ovog pokreta.

Radi se o stranci "Pokret za bolјu Mađarsku" osnovanoj 2003. godine, koja javno propagira antisemitizam, rasizam i ideje Mikloša Hortija. Stranka koja aktivno radi na svađanju Mađara u svim državama u okruženju odbacivanjem Trijanonskog ugovora i izjavama kakve smo čuli i pre koji dan kada se govorilo o "južnim krajevima" i "otceplјenim oblastima".

Evo nekoliko izvoda iz njihove političke biografije:

2007. Predsednik stranke Gabor Vona osnovao je "Mađarsku gardu" koja je trebala da bude parapolicijska jedinica "Jobika".

Zbog svog neslaganja sa vezivanjem sudbine stranke sa rasističkim batinaškim odredom Jobik 2008. napušta jedan od osnivača i prvi predsednik David Kovač, zajedno sa visokim funkcionerima Ervinom Nađom i Martonom Farijem.

Opasnost ove tvorevine "Jobika" prepoznala je i mađarska država, pa je Apelacioni sud 2009. zabranio "Gardu" jer je direktno ugrožavala prava manjina i kršila Ustav.

"Jobik" ovu odluku nije poštovao već je reorganizovao "Gardu" u nevladinu fondaciju i nastavio da propagira iste ideje.

Plod ideologije "Jobika" bio je i marš od 1000 lјudi obučenih u crno koji su 2010 marširali kroz selo Đenđešpatu i maltretirali Rome, koristeći se i psima, bičevima i lancima, sve pod sloganom "Za bolјu buducnost".

Da li tako izgleda ta bolјe budućnost koju "Jobik" nudi Mađarskoj?

Žitelјi Budimpešte su jasno rekli šta misle kada je preko 10.000 lјudi iz svih ostalih stranaka protestovalo 2012. godine nakon izjava funkcionera Jobika Martona Đenđešija da treba istražiti ko su preostali Jevreji u javnom životu Mađarske jer predstavlјaju potencijalne neprijatelјe države. Tom prilikom Antal Rogan, gradonačelnik Budimpešte "Jobik" je nazvao zlim.

Zar da nam propagiraju antisemitizam u gradu koji je izgubio 5000 Jevreja u logorima smrti za vreme Hortija?

Tom istom Hortiju, koji je unesrećio i osramotio Mađarsku, Jobik je u novembru prošle godine podigao bistu u centru Budimpešte! Nanoseći time ogromnu štetu ugledu Mađarske u svetu i među susednim državama.

U Subotici su hteli da otpočnu svoje delovanje baš 24. januara, dan nakon obeležavanja sećanja na zločin Racije iz 1942. kada je Horti naredio ubijanje i bacanje pod led Dunava na hilјade (brojke se kreću i preko 10.000) Srba, Jevreja i Roma u Bačkoj.

ZAKLjUČAK

Treća Srbija, kao državotvorna stranka koja okuplјa i Mađare, Slovake, Rusine, Rome, Bunjevce i druge građane Srbije, poziva sugrađane koji imaju dvojno državlјanstvo da iskoristite pravo glasa na mađarskim izborima, 6. aprila, po svom uverenju i savesti, a čim ima savesti, dati glas za "Jobik" postaje potpuno nemoguće.

Sve one u Srbiji koji se bave javnom i državnom bezbednošću pozivamo da reaguju još efikasnije i rigoroznije prema svim pripadnicima ove organizacije i njihovim simpatizerima u Srbiji, onog trentuka kada pokušaju da propagiraju revizionizam, rasizam i antisemitizam u zemlјi i gradu gde smo decenijama pažlјivo gradili zajedništvo i dobre međunacionalne odnose.

Treba takođe naglasiti i medijima skrenuti pažnju da "Jobik" već uveliko ima svoje predstavnike u našoj javnosti i politici koji zastupaju identičnu ideologiju. "Pokret mađarske nade" osnovan 2009. godine kao svog prvog gosta imao je predsednika "Jobika" Gabora Vonu, mnoge posete i ideološke smernice su od tada razmenjene, pa smo pre nekog vremena isto ovako javno istupali objašnjavajući šta stoji iza manipulacije Pokreta mađarske nade sa bezbednosnom situacijom.

Kada su mladi Subotičani zverski napadnuti od strane pojedinaca romske nacionalnosti Pokret mađarske nade je to iskoristio kao povod da pokuša i u samom gradu Subotici da kreira organizacije po ugledu na "Mađarsku gardu" Gabora Vone, koja bi za početak bila veoma redukovana zbog netrpelјivosti ove sredine prema takvim projektima.

Predstavnici pokreta su bili na konferenciji zajedno sa poslanikom mađarskog parlamenta Ištvanom Savaijem koji sever Srbije naziva "južnim krajem" i "otceplјenom teritorijom" a smatramo i da "Jobik" u potpunosti osmišlјava i medijski nastup ove organizacije kao i da za to obezbeđuje finansije.

Dakle "Jobik" preko Pokreta mađarske nade ima političke predstavnike već 5 godina u Srbiji i to treba da se naglasi.

Najtragičnije od svega je što je jedini odbornik PMN u Skupštini Subotice, Laslo Đula, dakle čovek koji u najmanju ruku ima simpatije prema stranci koja propagira rasizam, antisemitizam i revizionizam, svojim glasom doveo do usvajanja budžeta Grada Subotice za ovu godinu!

Ako se SVM zaista zaprepašćuje delatnošću Jobika, da li je spremna da se odrekne i usluga njihovog krila u Srbiji, Pokreta mađarske nade?

Neprihvatlјivo je da njihov odbornik ima tu vrstu uticaja u subotičkoj skupštini i da "novo doba" u subotičkoj politici koje je najavio gradonačelnik Maglaji, umesto političke ere bez kompromitovane Demokratske stranke i konačnog uspostavlјanje jedne efikasne i prirodne koalicije, postane doba oslanjanja na predstavnike ekstremističkih organizacija

Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 71
Pregleda: 8670
Povezane teme

1. septembar dan subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.