Komentara: 1
Pregleda: 6407

Tokom prvomajskih praznika Hitna pomoć zbrinula 442 pacijenta

05.05.2016. u 17:29h > 06.05.2016. u 10:20h
Izvor: Subotica.com
Tokom prvomajskih praznika Hitna pomoć zbrinula 442 pacijenta

Tokom prvomajskih praznika Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja zbrinula je čak 442 pacijenta, od kojih je u ambulanti ove službe samo tokom poslednjeg dana odmora pregledano čak 150. Pacijenti su se uglavnom javljali zbog povišenog krvnog pritiska, povreda, kao i simptoma sličnih gripu.

- Terenske ekipe su tokom praznika intervenisale 250 puta. Dežurale su četiri lekarske ekipe, jedna na Paliću, dok su ostale bile u gradu i na našim punktovima u Bajmoku i Čantaviru. Najčeće smo pružali pomoć pacijentima koji boluju od kardiovaskularnih, plućnih i neuroloških bolesti. Imali smo i nekoliko intervencija kod osoba koje su bile pod dejstvom alkohola, što je česta situacija tokom praznika - kaže PR Doma zdravlja, dr Mihaela Budimski.

U ovom periodu, zbog infarkta srca dve osobe su transportovane na Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica.

- Zbog tehničkih problema u salama za hemodinamsko ispitivanje na Institutu u Sremskoj Kamenici, u narednom periodu će privremeno biti obustavljen dalji transport pacijenata sa infarktom miokarda. Takvi pacijenti će biti zbrinuti u Opštoj bolnici Subotica gde će im biti pružena fibrinolitička terapija koja podrazumeva razbijanja tromba lekovima - kaže dr Budimski.

Tokom prvomajskih praznika Hitna pomoć zbrinula 442 pacijenta

U cilju kontinuiranog unapređenja rada Službe za hitnu medicinsku pomoć, u prostorijama Doma zdravlja u subotu će biti održana obuka lekara i tehničara u okviru kursa „Osnovna životna podrška“, čiji je organizator Resuscitacioni savet Srbije. Nakon lekara, principe za pružanje pomoći u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja imaće priliku da nauče i građani na manifestaciji povodom Dana sestrinstva, 12. maja na gradskom trgu. Lekari i tehničari Službe za hitnu medicinsku pomoć tada će upoznati građane sa načinom na koji je potrebno masirati srce osobe koja je doživela kolaps do dolaska ekipe Službe za hitnu medicinsku pomoć, kako bi joj spasili život.

Narednog četvrtka "Promocija zdravlja" na Gradskom trgu

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, koji se obeležava u četvrtak 12. maja, Dom zdravlja Subotica će na Gradskom trgu organizovati “Promociju zdravlja”. U akciji će učestvovati sve službe Doma zdravlja u okviru svoje delatnosti. Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti zajedno sa Službom opšte medicine i Službom za zdravstvenu zaštitu radnika će sugrađanima besplatno kontrolisati neke od najčešćih zdravstvenih parametara, kao i davati savete o zdravim načinima života.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 6407
Povezane teme

hitna pomoć

dom zdravlja subotica

mesečni izveštaj

hitna medicinska pomoć

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.