Komentara: 11
Pregleda: 9033

Teško do socijalne pomoći

17.08.2016. u 12:06h
Izvor: Subotica.com
Teško do socijalne pomoći

Od početka godine Kancelariji zaštitnika građana se na rad Centra za socijalni rad požalilo čak dve stotine građana. Sve njih je kod omudsmana dovela ista „muka“, nezadovoljstvo zbog dužine čekanja na ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć. Neke pritužbe epilog su dobile u postupku, nakon kojeg su ovoj ustanovi socijalne zaštite date preporuke za reorganizaciju.

- Rok za utvrđivanje prava na socijalnu pomoć je šezdeset dana,a imamo zahteve od novembra do marta koji stoje. Naš uticaj i preporuka se ne odnosi na meritum odluke, ali kažemo da se mora doneti odluka u roku koji je postavio zakon. Ovde se ne radi samo o iznosu socijalne pomoći. Ukoliko neko nije dobio rešenje za socijalnu pomoć, ne može da dobije ni povlastice za struju, vodovod, kanalizaciju u skladu sa drugim propisima pa tako na tih 8,9 hiljada dinara koliko je prosečna novčana socijalna pomoć, ta porodica je imala i dodatno povećani trošak za struju i vodu što je još više od 5 hiljada dinara. Mislim da su ti ljudi stvarno u nevolji. Došlo je do zastoja u radu, što nije smelo da se desi -kaže ombudsman, Zlatko Marosiuk i dodaje-Dali smo mišljenje i preporuku, sada je na Centru za socijalni rad i članu Gradskog veća za oblast socijlne zaštite da dalje izvrše reorganizaciju.

Neki od razloga kašnjenja u donošenju rešenja su prema rečima direktorke Centra za socijalni rad, Miroslave Bagavac, prelazak na nov sistem obrade podataka i manji broj zaposlenih.

- Od početka godine smo prešli na nov program “Integral”, koji su uveli svi centri za socijalni rad u Srbiji i sad traje adaptacija. Pre dve nedelje smo imali posebnu obuku za program, kako bi bili usklađeni sa svim centrima. Koliko je ovaj program na početku usporavao posao, očekujemo kao i svi drugi centri, da će ga kasnije ubrzati, jer omogućava da su svi stručni radnici, rukovodioci, supervizori povezani te će obrada podataka biti brža. Jeste da je na početku teže, trebalo je sve stare podatke prevući u novu bazu, to je bio vrlo komplikovan posao. Od septembra će biti lakše, ali će nas tada sačekati drugi problemi, jer zaposleni odlaze u penziju, a nema novog zapošljavanja. Uz ovako veliki obim posla i priliv korisnika, vrlo je teško odraditi sve predviđene zadatke sa malim brojem zaposlenih-kaže Bagavac i dodaje da će novi program omogućiti i kontrolu rada zaposlenih –Vršiće se redovna kontrola rada zaposlenih, tako da će se kažnjavati neažurnost zaposlenog i izostajanje u radu.

U toku godine broj porodica koje ostvare pravo na novčanu socijalnu pomoć varira od 3000 do 4000. Novčanu socijalnu pomoć ostvaruju porodice u ograničenom i neograničenom trajanju u zavisnosti od broja radno sposobnih članova. U neograničenom trajanju novčanu socijalnu pomoć dobijaju porodice bez radno sposobnih članova, a preispitivanje ovog prava vrši se svake godine tokom maja meseca.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 9033
Povezane teme

centar za socijalni rad

socijalna pomoć

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.