Komentara: 6
Pregleda: 4406

Tečni naftni gas budućnost ili gubitak?

04.12.2015. u 15:04h
Izvor: Subotica.com
U Novom Sadu je od 2-4. decembra održan 12-ti međunarodni LPG Summit pod pokroviteljstvom Euro Gasa na kome je više od 200 stručnjaka iz regiona predstavilo prednosti Tečnog Naftnog Gasa.
Tečni naftni gas budućnost ili gubitak?

Na 12-tom međunarodnom LPG Summitu u Novom Sadu koji je održan od 2-4. decembra pod pokroviteljstvom Euro Gasa iz Subotice, glavna tema bile su visoke akcize.

Postavljeno je pitanje koji su to faktori, koji utiču da se ovaj energent manje koristi u odnosu na druge derivate? Prvo, na smanjenu potrošnju Tečnog Naftnog Gasa (TNG) za automobile najviše je uticalo povećanje akcize, što je rezultat manji priliv novaca u budžet Republike Srbije. Drugi faktor je uvođenje veoma visokih akciza na TNG za domaćinstva. Treći faktor je sporan povrat akciza onima koji za taj povrat imaju pravo i odgovarajuću dokumentaciju, a četvrti faktor je da se atestiranje rezervoara za TNG i instalacija za korišćenje TNG-a u automobilu, vrši na period od pet umesto dosadašnjih deset godina i da se još poveća cene ove usluge.

Tečni naftni gas budućnost ili gubitak?

Razmatrani su osnovni ciljevi ponude energetskih proizvoda kao što je količina i stabilnost snabdevanja, cena, raznolikost ponude i jedan od bitnih elementa za budućnost, uticaj na životnu sredinu. U svetu se traktori, poljoprivredna mehanizacija i druge radne mašine pokreću kombinacijom dizel-TNG (autogas) dok je na našim prostorima još uvek korišćenje ovog derivata u povoju.

Tečni naftni gas budućnost ili gubitak?

"Dobitna kombinacija", kako je mnogi poljoprivrednici iz regiona zovu, iz iskustva su se uverili koje su prednosti korišćenja ovog goriva. Na osnovu dugogodišjeg iskustva uspešnih poljoprivrednika iz regiona ističu da traktori koje pokreće TNG štede do 20% goriva, dok je zagađenje vazduha i do 35% manje. Treba istaći da TNG povećava snagu traktora i produžava rad motora i zato je mnogi nazivaju 3E revolucijom: energetska, ekološka i ekonomska revolucija.

Među onima koji prvi žele da probaju novo gorivo u Srbiji su poljoprivrednici, a među njima je i Pavle Kujundžić, predsednik Udruženja poljoprirednika Subotice koji smatra da "Tečni naftni gas počeo je da se ugrađuje u radne mašine i kamione, što je nama poljoprivrednim proizvođačima vrlo zanimljivo, zbog uštede i smanjenja zagađenja životne sredine."

Kompanija "Euro Gas" je obezbedila prisustvo na konferenciji i zainteresovanim Subotičanima - poslovnim partnerima iz oblasti poljoprivrede i transporta.

Tečni naftni gas budućnost ili gubitak?

Ključna tema na ovom samitu bile su akcize. Dušan Španović, direktor veleprodaje kompanije Euro Gas ističe: "Razlog pada potrošnje TNG-a je visoka akciza. Srbija ima najveću akcizu u regionu i treću u Evropi. Domaćinstva plaćaju akcizu na propan butan smešu u bocama i to 330 evra po toni što nije malo."

Stanovništvo Srbije se nalazi u samom vrhu plaćanja akciza u Evropi. Rastom cena tečnog naftnog gasa (TNG) prouzrokuje se pad tražnje i prelazak na alernativna goriva. Ovaj pad je 10% svake godine, što je veliki rizik da jedna grana proizvodnje nestane. S druge strane ostale vrste energenata sa istom namenom nisu opterećene akcizama kao što je zemni gas, ugalj, drvo i električna energija. Kakva će biti budućnost i da li će doći do promena u mnogim segmentima kada je ova grana proizvodnje u pitanju ostaje nam da vidimo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 4406
Povezane teme

eurogas

tomislav vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.