Komentara: 0
Pregleda: 4389

Svetski dan borbe protiv hepatitisa

28.07.2016. u 17:56h
Izvor: Subotica.com
Od posledica bolesti jetre uzrokovane alkoholom u Severnobačkom okrugu su tokom prošle godine umrle 32 osobe, a učestalost smrtnog ishoda je bila najveća u starosnoj grupi od 50 do 69 godina, upozoravaju lekari povodom Međunarodnog dana borbe protiv hepatitisa. Hronični virusni hepatitis je bio uzrok smrti jedne osobe ženskog pola.
Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Hepatitis je upala jetre koja dovodi do oštećenja njenih ćelija, a javlja se u akutnom i hroničnom obliku. Prema rečima dr Zorice Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje bolest nije specifično povezana sa uzrastom ili polom, a uzrok oboljenja je najčešće infekcija.

- Hepatitis može biti infektivne prirode, znači zarazan i tada ga izazivaju virusi hepatitisa A,B, C, D, E, a može da nastane i posle nekih bakterijskih infekcija. Bolest može da se javi usled delovanja toksičnih agenasa kao što su alkohol, hemikalije i neki lekovi, a takođe i kao posledica metaboličkih poremećaja u organizmu na primer "masne jetre" ili autoimunog poremećaja - kaže dr Zorica Dragaš.

Hronična infekcija virusom hepatitisa najčešći je uzročnik primarnog raka jetre, koji je treći najsmrtonosniji maligni tumor. Prema podacima, dugotrajna infekcija, a bez odgovarajućeg lečenja, dovodi do toga da 7-8% inficiranih dobije neku komplikaciju bolesti, a jedan od četvoro ljudi, koji nose virus hepatitisa B, umire od raka ili ciroze jetre.

- Često nema specifične simptome, počinje kao i sve druge bolesti, te se javlja umor, malaksalost, gubitak apetita i nelagodnost u predelu stomaka.Kada se javi bol ispod desnog rebarnog luka, to je već specičičan znak, kao što je i prebojenost kože i beonjača. Lečenje bi trebalo započeti odmah, a uvođenjem lekova nove generacije, terapija je danas uspešnija. Hronični hepatitis C je moguće izlečiti u 60 do 85 odsto slučajeva, a kod hroničnog hepatitisa B postojeća terapija značajno smanjuje broj virusnih kopija u krvi, zaustavlja tok bolesti ka cirozi jetre, poboljšava kvalitet života i sprečava dalje širenje infekcije na druge osobe - kaže dr Dragaš.

Zbog porasta broja obolelih od hroničnih virusnih hepatitisa smatra se da je u toku tiha pandemija koja će svoj maksimum dostići u narednih pet do sedam godina. Postoji vakcina koja sprečava nastanak Hepatitisa A i B i ona se u našoj zemlji primenjuje, prema Pravilniku i nacionalnom Kalendaru vakcinacije.

Hepatitis A virusna infekcija je "bolest prljavih ruku" i najčešće nastaje se širi preko zaražene vode, hrane i ruku. To je jedna od najčešćih bolesti putnika, pogotovo u međunarodnom saobraćaju zato je u našoj zemlji na listi je 27 država za obaveznu imunizaciju - kaže dr Dragaš dodajući da za hepatitis viroza C ne postoji takva zaštita - Izbegavanje izloženosti i rizika za dobijanje ove infekcije, odnosno prevencija, jeste jedini način sprečavanja nastanka bolesti. Postoje rizične situacije u kojima se osoba može zaraziti virusima hepatitisa B i C i to je najčešće preko kontakta sa zaraženom krvi, ili kontaktom sa izlučevinama inficiranih osoba. Zato je veoma važno da biramo gde ćemo ići na razne kozmetičke tretmane kod pedikira, manikira ili za tetovaže. Rizik mogu biti hirurške i stomatološke intervencije, a čak i akupunktura, ako se obavljaju nesterilisanim ili nepravilno sterilisanim instrumentima. Opasnosti su izloženi i korisnici psihoaktivnih supstanci, osobe koje stupaju u rizične seksualne odnose bez zaštite, zatvorenici, kao i oni koji žive sa obolelim od hroničnog B i C hepatitisa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4389
Povezane teme

hepatitis

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.