Komentara: 0
Pregleda: 6443

Sve češće prijave zanemarivanja i zlostavljanja dece

23.08.2016. u 17:28h
Izvor: Subotičke novine
U porodicama je registrovano zanemarivanje koje pogađa decu. U radu na zaštiti dece migranata, bez pratnje odraslih osoba, stručni radnici radili na 23 slučaja. Od početka godine, Centru za socijalni rad prijavljeno 80 dece, zbog sumnji za zanemarivanje i zlostavljanje.
Sve češće prijave zanemarivanja i zlostavljanja dece

Prema najnovijoj šestomesečnoj analizi Službe za zaštitu dece i mladih subotičkog Centra za socijalni rad, utvrđeno je da je u prvih šest meseci ove godine, Centru prijavljeno ukupno osamdesetoro dece, za koju postoji sumnja zanemarivanja pa i zlostavljanja.

Statistika ne ohrabruje ni da su deca bezbedna u školama. Naime, najviše prijava stiglo je iz osnovnih škola, čak 45, od srodnika dece, komšija i građana 19, ostalih institucija 16, Doma zdravlja, Opšte bolnice, Predškolske ustanove, Policijske uprave, Osnovnog javnog tužilaštva.

- U porodicama u kojima postoji zanemarivanje, ono je opšte i obično pogađa svu decu, kažu u Centru za socijalni rad.

Vesna Margaretić, diplomirani socijalni radnik subotičkog Centra za socijalni rad kaže, da prema nalogu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Centar za socijalni rad je u obavezi da svakog 1. i 15. u mesecu, pisanim putem, o svim prijavljenim slučajevima nasilja u porodici, preduzetim merama intervencije, obaveštava Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu.

— Uporedo, radimo i na situacijama, gde postoji sumnja da je dete zlostavljano ili zanemareno, kada imamo prijave nasilja u porodici, kada dete nema roditelje ili kada staratelj nije u mogućnosti da se stara o njemu, kada se odlučuje o zaštiti prava deteta ili lišavanju tog prava i mnogim drugim — navodi Vesna Margaretić.

Bez roditeljskog staranja ostalo 15 mališana

Iako većina dece odrasta u svojim biološkim porodicama, gde ostvaruju osnovne životne potrebe, od početka godine, određeni broj dece ostao je bez neposredne roditeljske brige, zbog gubitka roditelja, sprečenosti da o njima brinu.

U takvim slučajevima, brigu o toj deci preuzima Centar za socijalni rad, koji je u obavezi da obezbedi socijalne, psihološke i druge vidove podrške biološkoj porodici za prevazilaženje krizne situacije.

— Ukoliko i pored toga, dalji život u sopstvenoj porodici za dete ostane rizičan i ugrožavajući, dete se smešta u hraniteljsku porodicu ili ustanovu. Od početka godine devetoro dece smešteno je u hraniteljske porodice, a šest mališana u Ustanove za decu ometene u razvoju. Mišljenje i stručni nalaz u postupcima vršenja roditeljskog prava sačinili smo u 125 slučajeva, a u postupcima izmene vršenja roditeljskog prava i modela viđanja i izdržavanja dece u 39. Od Višeg suda smo u proteklih šest meseci zaprimili 17 slučajeva dece, prema kojima je pokrenut krivični i postupak i od Prekršajnog suda, 57 slučajeva dece prema kojima se vodi prekršajni postupak. Na zaštiti dece migranata, bez pratnje odraslih odgovornih osoba, radili smo na 23 slučaja, gde smo ih identifikovali, pružili podršku i uz pomoć UNICEF-a i UNHCR-a, obezbedili adekvatnu pratnju za decu, koja su nastavila dalje putovanje — kaže Vesna Margaretić.

Služba za zaštitu dece i mladih Centra za socijalni rad radi sa decom i mladima kojima je ugrožena dobrobit, bezbednost i razvoj i koji, bez pomoći socijalnih službi, ne mogu da dostignu optimalni nivo razvoja, poštujući stručne procedure. Sve aktivnosti Službe se rade u skladu sa Porodičnim zakonom, Zakonom o socijalnoj zaštiti, Pravilnikom o organizaciji, normativima i standardima rada Centra za socijalni rad, primenom Opšteg protokola zaštite deteta od zlostavljanja i zanemarivanja, kao i Posebnog protokola o postupanju Centara za socijalni rad.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6443
Povezane teme

centar za socijalni rad

zlostavljanje dece

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.