Komentara: 9
Pregleda: 10684

Šta znače ugovori koje šalje Toplana?

01.12.2016. u 18:45h
Izvor: TV Subotica
Na adrese korisnika usluga „Subotičke toplane“ ovih dana pristižu ugovori o prodaji toplotne energije. Prema rečima direktora ovog javnog preduzeća, Derve Ahmetovića, reč je zakonskoj obavezi.
Šta znače ugovori koje šalje Toplana?

Ukupno 10.440 korisnika daljinskog grejanja dobilo je ili će dobiti nov ugovor sa Toplanom. U pitanju je obaveza iz Zakona o energetici, a gradska Odluka propisuje da se ugovori moraju zaključiti do 31. decembra ove godine, objašnjava direktor predzeća, Dervo Ahmetović. On dodaje da je potpisivanje dobrovoljno, a nepotpisivanje ne povlači posledice – oni koji ne potpišu i dalje ostaju korisnici Toplane.

„U tim ugovorima se nalaze odredbe odluke o načinu i uslovima snabdevanja koje donosi Grad i odredbe Zakona o zaštiti potoršača. Znači, ništa tu nema spektakularno, ništa skriveno, ako pojedini građani misle da postoji,“ kaže direktor „Subotičke toplane“.

Član ugovora koji kaže da kupac ima pravo i mogućnost da promeni pružaoca usluge bez dodatne naknade ne znači da potrošač može da se sutra isključi i na primer priključi na gas, već u budućnosti, kada Toplana dobije konkurenciju, onda će moći da izabere.

„To je član ugovora iz Zakona o potošačima, koji dozvoljava da postoji mogućnost, kada se jednog dana steknu uslovi, odnosno kada bude postojao neki drugi snabdevač, u smislu proizvodnje toplotne energije, kao što je Subotička toplana, da može da koristi usluge i tog drugog dobavljača, ništa više,“ pojašnjava Dervo Ahmetović.

Zaštitnik građana, Zlatko Marosiuk, kaže da potpisivanjem ugovora građani neće ništa dobiti, niti izgubiti, i savetuje potrošačima da ugovor potpišu. I Marosiuk potvrđuje da je reč o jednom ugovoru čiji su delovi prepisani iz gradske Odluke, Zakona o energetici i Zakona o zaštiti potrošača, odnosno o formalnosti koju Toplana mora da ispoštuje.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 10684

Povezana zviždaljka

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

gradska toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.