Komentara: 3
Pregleda: 8931

Sportski kurioziteti na subotički način: Sa dede na oca sa oca na sina

30.08.2016. u 13:35h
Izvor: Subotičke novine
Zaslužni sportisti Jugoslavije, stonoteniseri Zoran Kalinić i Josip Gabrić, kao i fudbaler Tihomir Bata Ognjanov uzori su subotičkog sporta u negovanju tradicije. Oni su i uzori svojih sinova.
Sportski kurioziteti na subotički način: Sa dede na oca sa oca na sina

Lepota sportskog života, sa sinovima o rekorderima, putovanjima, druženju, sticenju vaspitnih metoda rada, sve se, svodi, da to postaje istorija. I upitno o istoriji subotičkih sportista: kako sve pokoljenja utiču na razvoj sportskih aktivnosti?!

I legende subotičkog sporta, kako i šta su bili fudbaler Tihomir Ognjanov - Bata, pa stonoteniser Josip Gabrić, i opet stonoteniser Zoran Kalinić, imaući prirodni dar za bavljenje sportom, u nogome su, preneli svoja opredeljenja, i na svoje potomke.

Oni pripadaju sjajnoj plejadi sportista, sa sjajnim rezultatima i reputacijama, u svetskim razmerama. Doprineli su igrama, i u privatnom životu, primere, kojima se ponosno diče i njihovi simpatizeri. Izgarali su, kao sportisti, i formiranjem porodičnih gnezda, iznikli su im potomci.

Sinovi Tihomira Ognjanova - Miodrag i Ivan - bili su takođe aktivni fudbaleri. Svojim sportskim obrazovanjem, pomagali su klubovima, i kojima su igrali, da se održavaju, u kvalitetnim ligama Vojvodine i Jugoslavije. Mlađi Ivan, imao je, perspektivnu karijeru, no, teža povreda kolena, učinila je svoje.

Igrajući stoni tenis, Josip Gabrić je, u mnogome doprineo razvoju ove igre za zelenim stolom.

Sin mu Zoran, opredelio se bio za beli sport, tenis. Imao je sjajne rezultate u konkureciji pionira, zatim juniora i stasavao za seniore. Međutim, zov inostranstva učinio je svoje, pa je karijeru nastavio, u SR Nemačkoj.

Svima nama poznati „Zoki“, stonoteniser Zoran Kalinić, ima zaista sportsku familiju: supruga Dragica odbojkašica, ćerka Mina takođe, sin Uroš vaterpolista i košarkaš Nikola. Prirodni dar božji, učinio je, eto, svoje, da su svi u familiji izuzetni sportisti. I to u četiri sportske igre - odbojci, košarci, vaterpolu i Stonom tenisu.

Sportski kurioziteti na subotički način: Sa dede na oca sa oca na sina

Naravno, najsvežiji primer uspeha člana porodice košarkaša Nikole, samo je potvrda opravdanih opredeljenja, članova višestrukih ljubavi: kao da su se držali one narodne sa dede na oca sa oca na sinove i kćeri...

Nailazeće nove generacije, uvode sa svojim shvatanjima preobražaje u sportu. Pa su, eto, i tri stasa subotičkog sporta, Ognjanov, Gabrić i Kalinić, naslednicima bili primer. Veoma omiljena terminološka izreka - TRADICIJA - prisutna u subotičkom sportu neguje se decenijama. I nikada nije izneverena.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 8931
Povezane teme

zoran kalinić

tihomir bata ognjanov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.