Komentara: 0
Pregleda: 7393

Skrining mamografija izuzetno važna za rano otkrivanje raka dojke

27.10.2016. u 15:37h
Izvor: Subotica.com
Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka 8 do 12 žena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od karcinoma dojke oboli oko 1,67 miliona žena, a oko 522 hiljade umre.
Skrining mamografija izuzetno važna za rano otkrivanje raka dojke

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je 2013. godine registrovano 3594 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, dok je 1647 žena izgubilo bitku sa ovom bolešću.

Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje u 2014. godini je od karcinoma dojke ukupno obolelo 79 žena, a njih 48 su umrle.

Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu od 20% do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine. Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlji jeste sličan drugim zemljama u okruženju. Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi. U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod 2/3 žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

Dostupna stručna literatura pokazuje da kada se karcinom dojke otkrije na vreme u preko 90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu. Kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi bolesti, primenom adekvatne terapije i kontinuiranim lečenjem se može spasiti život i unaprediti kvalitet života obolelih žena.

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

Naša zemlja sprovodi organizovani skrining raka dojke od 2012. godine., trenutno u 35 opština gde se mamografsko snimanje sprovodi u zdravstvenim ustanovama i u 21 opštini se snimanje vrši mobilnim mamografom. U toku je realizacija drugog ciklusa organizovanog skrininga koji se sprovodi širom Srbije. Prema podacima Kancelarije za skrininge od početka sprovođenja programa organizovanog skrininga raka, pozvano je na pregled oko 355.000 žena životne dobi od 50 do 69 godina, a odaziv na mamografiju je bio oko 15% u odnosu na celokupnu ciljnu populaciju, na teritorijama opština gde se ovakav program sprovodi.

Za devet meseci ove godine subotički Dom zdravlja je pozvao 1730 žena (mamograf nije radio 5 meseci), a urađeno je 679 mamografija. Kod 14 žena je postavljena sumnja na patološki proces i upućene su na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu. U Subotici je od početka sprovođenja skrininga, 18. marta 2013. godine, do 30. septembra ove godine ukupno pozvano 17441 žena što je oko 87% ciljne populacije. Na mamografski pregled je pristalo 6634 žena (38%), a mamografiju je uradilo 6292 žene (36%). Kod 118 žena je postavljena sumnja na patološki proces (1,9%).

Važno je da se žene ciljne populacije od 50 do 69 godina starosti obavezno odazovu na poziv za skrining mamografiju u okviru organizovanog nacionalnog skrininga na rano otkrivanje raka dojke. Trenutno se pozivaju žene rođene 1960. godine. Uz vašu pomoć, gotovo svaki slučaj raka dojke može biti sprečen! Odazovi se na skrining!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 7393

Povezana vest

Povezane teme

mamograf

rak dojke

skrining

mamografija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.