Komentara: 5
Pregleda: 7609

Škole spremne za prvi septembar

30.08.2016. u 15:15h
Izvor: TV Subotica
Početak nove školske godine, od kog nas deli samo dva dana, osnovne i srednje obrazovne ustanove u Subotici dočekuju spremno. Prvog dana septembra, školsko zvono pozvaće u školske klupe 1.222 osnovaca, dok se tačan broj đaka koji upisuju neki od profila srednjeg obrazovanja, očekuje nakon popravnih ispita koji su još uvek u toku.
Škole spremne za prvi septembar

Dok su letnji raspust školarci proveli odmarajući, u školama su ovo vreme iskoristili kako bi se izvršile popravke fasada i unutrašnjeg prostora, što će omogućiti bezbednije i zdravije okruženje. U toku predstojeće školske godine u planu je obnova fasade Hemijsko-tehnološke škole, Osnovne škole „Matija Gubec“ u Tavankutu i deo fasade Osnovne škole „Sonja Marinković“ na Prozivci.

"Sve škole su vršile krečenje, farbanje (stolarije i drvenarije) i neophodne popravke koji se tiču školskih objekata. U „OŠ Matija Gubec“ u Tavankutu, izbušen je bunar za vodu, zatim je u OŠ „Hunjadi Janoš“ u Višnjevcu i OiSŠ Žarko Zrenjanin postavljena zaštetna ograda, a OŠ „Vladimir Nazor“ dobila je gromobransku mrežu. U OŠ „Ivan Milutinović“ urađena je zamena konstrukcije crepa na krovu fiskulturne sale i nadograđen je  postojeći sistem video nadzora, kao i u ostalim školama. Urađeno je kapitalno održavanje objekata za potrebe obrazovanja u srednjoj Politehničkoj školi, dok je u Tehničkoj i Muzičkoj školi urađena nadogradnja postojećeg sistema video nadzora“, kaže Nataša Aleksić, članica Gradskog veća za oblast obrazovanja.

Broj dece koji po prvi put sedaju u školske klupe, svake godine opada, te će se ove godine u prvi razred na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, upisati 36 učenika manje nego prošle. Najviše upisanih đaka prvaka za školsku 2016/17. godinu, je u OŠ „Sonji Marinković“, u koju će poći 95 mališana. Srednje škole će tačan broj upisanih učenika znati nakon popravnih ispita, ali se po dosadašnjim  informacijama može reći da su najpopularnije Ekonomska i Medicinska srednja škola, a potom Gimnazija.

"Trenutno su u toku popravni ispiti, tako da upis u srednje škole još uvek traje. Planiran je upis oko 1.500 učenika, ali ćemo tačan broj učenika koji se upisuju u srednje škole, saznati u periodu od prvog do desetog septembra“, dodaje Aleksićka.

Ukoliko se roditelji ili đaci još uvek nisu odlučili koju školu će pohađati ili ukoliko žele se prebace iz jedne škole u drugu, pre početka školske godine, potrebno je da podnesu molbu željenoj obrazovnoj ustanovi koja će doneti odluku o prihvatanju ili odbijanju zahteva za prijem učenika.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 7609
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.