Komentara: 67
Pregleda: 6605

Simović: Subotički sport zaslužuje svakodnevnu brigu i progresivan razvoj

20.01.2015. u 15:48h
Izvor: Subotica.com
Stanje u subotičkom sportu svako interpretira onako kako razume i kako mu se čini iz njegove perspektive. Za komentar na ovu temu pitali smo i Nemanju Simovića, dugogodišnjeg sportskog radnika i člana Gradskog veća zaduženog za sport u periodu od 2008. do novembra 2013. godine.
Simović: Subotički sport zaslužuje svakodnevnu brigu i progresivan razvoj

U intervjuu za naš sajt Simović se osvrnuo i na Strategiju o sportu, analizirao stanje u pojedinim subotičkim klubovima, kritikovao izostanak značajnijeg ulaganja u sportsku infrastrukturu, kao i generalno slab rad sa omladinom i perspektivnim sportistima, kao temelju i budućnosti subotičkog sporta.

Intervju:

Interesantno je da i posle 15 meseci pojedinci svoju nesposobnost pokušavaju sakriti pravdanjem o nasleđenim obavezama. Logično je da i moj prethodnik svojevremeno nije uspeo regulisati sve obaveze grada prema sportskim klubovima ali sam ja nasleđene obaveze preuzeo i nastavio dalje sa radom. O tome nikad nisam javno govorio jer sam razumeo da je sektor sporta veliki sistem i da prilikom političkih promena nije izvodljivo u kratkom vremenu sve obaveze rešiti. Ja sam to razumeo i to je ono što nas suštinski razlikuje.

Strategija o sportu:

Što se tiče Programa za razvoj sporta, mislim da u bogatoj istoriji subotičkog parlamentarizma pred Odbornike nikad nije stavljen ovako površan dokument. On je prepun netačnih informacija. Na listi sportskih klubova u ovom dokumentu se nalaze neki klubovi koji već duže vreme ne funkcionišu i izbrisani su u registru APR-a, a nedostaju klubovi koji okupljaju mlade i sasvim lepo rade u našem gradu, kao što su npr. FK "Sever" koji je izbrisan čak i u dokumentima FSS, a u ovom programu je naveden kao aktivan klub. Mislim da nije dobro za razvoj sporta u našem gradu da najveći deo ove strategije napišu dve zaposlene (ili sad čak tri) radnice u Kancelariji za mlade, kojima je sport ipak strana tema. Zato i ne treba da čudi što su u programu izmešani rangovi takmičenja u kojima se klubovi takmiče. Održano je nekoliko protokularnih sastanaka sa sportskim radnicima da bi se dobilo pokriće za donošenje ovog Programa, ali očigledno je da oni nisu imali uvid u ovaj dokument na pravi način jer oni ne bi dozvolili ovoliki amaterizam u donošenju ovog Programa.

Nedavno je u Novom Sadu održan sastanak Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport i čelnika Republičkog ministarstva za omladinu i sport. Na tom sastanku je prihvaćen čitav niz novih predloga koje su dali profesori sa Fakulteta za sport i fizičku kulturu, kao i predstavnici Sportskog saveza Vojvodine i oni će biti sastavni deo Republičke strategije za razvoj sporta koji se danas nalazi u formi nacrta. Pokrajinski zavod za medicinu sporta je tek ovih dana dao svoje sugestije i one su u razmatranju. Na sajtu grada Novog Sada možete proćitati da im je u toku izrada ove strategije i da čekaju usvajanje Republičke strategije kako bi svoju usaglasili sa njom. Postavlja se logično pitanje zašto smo toliko požurili sa donošenjem ovog Programa? Zar je neko stvarno mislio da će donošenjem na brzinu jednog ovako površnog dokumenta sakriti činjenicu da za 15 meseci nije započeta izgradnja ni jedne nove sportske hale ili sportskog terena? Ne samo da nisu izgradili ni jedan teren već se razmišlja u pravcu rušenja nekoliko postojećih sportskih sadržaja kako bi se na toj lokaciji izgradilo groblje.

Ženski rukomet:

Što se tiče Ženskog rukometnog kluba Spartak, veoma se lako uvidom u sportsku štampu može videti da ih nema na tabeli među rangiranim klubovima i jasno je da su nakon 60 godina bogate i uspešne tradicije po prvi put dovedeni u situaciju da odustanu od takmičenja. Istine radi, uvidom u dokument pod brojem 810 Funkcija za dotaciju sportskim klubovima, može se ustanoviti da su tokom 2013. Godine, kada je došlo do promene vlasti, izdvojena sredstva za plaćanje kotizacija za takmičenje ovom klubu. Uz pomoć tih sredstava su i završili ligaško takmičenje, a za takmičenja u 2014. godini im nisu odobrena sredstva što na kraju i dovodi do odustajanja od takmičenja. Drago mi je da aktuelni čelnici subotičkog sporta sa pažnjom proprate i pročitaju svaku moju izjavu pa sada pokušavaju da kroz dvojnu registraciju nekih rukometašica Radničkog iz Bajmoka sakriju ovu sramotu i nestanak Spartaka sa ženske rukometne sportske scene.

Sportske manifestacije u našem gradu:

Kada je u pitanju održavanje sportskih manifestacija u našem gradu priznaćete da je sasvim nemerljivo porediti Ligu Evrope za seniorke u ženskoj odbojci, kojima smo bili domaćini 4 godine za redom i obarali rekord u broju gledalaca po zvaničnim podacima sa sajta Evropske odbojkaške federacije i takmičenja koja imamo danas. Tada smo obezbedili i novi tarafleks za JKP „Stadion“ koji se i danas koristi, kao i nove stubove, mreže i prateću elektronsku signalizaciju. Poređenja radi tada smo zajedno sa Odbojkaškim savezom Srbije podelili 1.000 lopti subotičkim osnovcima. Što se tiče planova da se održi Balkansko prvenstvo u vožnji zaprega - tu moram priznati da sam ostao bez teksta.

Sportska infrastruktura:

Kada govorimo o izgradnji nove sportske infrastrukture ja teško mogu da razumem da je sanacija krova svlačionica na stadionu i krpljenje krova na Hali sportova za 15 meseci uspeh.

Ponosan sam i uvek ću to sa zadovoljstvom istaći što smo svojevremeno izgradili novu Sportsku halu u STS „Ivan Sarić“, novi Stonoteniski centar, trim stazu u Dudovoj šumi, kao i veliki broj terena sa tartan podlogom i veštačkom travom u dvorištima naših škola. Izgrađen je novi bazen na Prozivci za vatrpoliste i plivače, kao i za veliki broj rekreativaca, novi teniski tereni, a u celosti je renoviran i Sportski centar u Prvomajskoj ulici. Uostalom kako se to nekad radilo mozete pogledati u video prilogu ispod.

Što se tiče semafora na Gradskom stadionu, želim da napomenem da sam Ugovor sa Pokrajinskim sekretarijatom za omladinu i sport za obezbeđenje sredstava za njegovu nabavku lično potpisao po ovlašćenju tadašnjeg gradonačelnika .

Briga o sportistima mora da bude u kontinuitetu:

Ponavljam po ko zna koji put. Subotičkim sportistima se morate svakodnevno i aktivno baviti jer se u suprotnom problemi nagomilavaju i ulazite u problem. Ne treba se energija gubiti na aktivnostima poput ovih oko fudbalskog kluba Bačka i lobiranjem za jednu stranu oko toga ko će činiti rukovodstvo Kluba. O tome su uvek u bogatoj tradiciji ovog kluba odlučivali delegati na skupštini kluba i tako treba i da bude. Radnu energiju treba uložiti da sportske stipendije ne kasne po 3 meseca kao sada, da se više ne desi ono što se pre par meseci desilo Fudbalskom klubu „Palić“ da odustane od takmičenja pa ih je Fudbalski savez Srbije po automatizmu spustio u rang Područne lige. Da se vidi šta su razlozi što je Gradska fudbalska liga donedavno imala 14 klubova, a sada svega 11? Zašto je smanjen broj stipendija koje grad dodeljuje subotičkim sportistima? Zašto je uvedena naplata ulaznica za decu na Gradskom stadionu? Kako može da se desi da se svi sportisti koji su bili smešteni u pansionu pri Hali sportova isteraju na ulicu krajem godine, a čelnici njihovih klubova dovedu u veliki problem tražeći smeštaj za tu decu po gradu? Pa te pansione smo mi svojevremeno i renovirali upravo da posluže za smeštaj sportista, a ne da to neko sada komercijalizuje. To su problemi kojima treba da se bavite i koje treba da rešavate.

Na kraju želim da svim sportistima i sportskim radnicima poželim srećnu i rezultatski uspešnu 2015. godinu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 67
Pregleda: 6605
Povezane teme

hala sportova

hala sportova subotica

sport subotica

bolji uslovi za sportiste

finansiranje u oblasti sporta

sport

grad sportova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.