Komentara: 7
Pregleda: 4612

"Selu u pohode" u Malom Bajmoku

22.07.2016. u 16:29h > 17:36
Izvor: Subotica.com
Zdravstvena akcija „Selu u pohode-proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“, koju zajednički organizuju Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja i Crveni krst, održana je u Mesnoj zajednici Mali Bajmok. Tokom prepodnevnih sati, građani su besplatno i bez zdravstvene knjižice mogli da provere svoje zdravstveno stanje.
"Selu u pohode" u Malom Bajmoku

Lekari i medicinske sestre građanima su merili visinu krvnog pritiska, vrednosti holesterola, triglicerida i šećera u krvi, kao i BMI. Prema rečima načelnice Centra za promociju zdravlja, dr Nade Kosić Bibić i na današnjoj akciji, bilo je nažalost mnogo onih koje je, zbog „preskakanja“ propisane terapije, iznenadio visok krvni pritisak.

- Mnogi građani ne uzimaju redovno terapiju, nego prvo mere krvni pritisak pa ukoliko je dobar ne piju lek ili ga ne uzimaju kada idu na vađenje krvi, što nikako nije dobro. Uvek savetujemo da ne izlaze iz kuće dok ne popiju terapiju za povišen krvni pritisak. Takođe, veliki broj sugrađana u ovoj mesnoj zajednici ima povišene vrednosti masnoća odnosno izraženu gojaznost, pa smo im davali savete na koji način bi trebalo da se hrane i koju fizičku aktivnost da primenjuju kako bi te vrednosti vratili u granicama normalnih - kaže dr Nada Kosić Bibić.

"Selu u pohode" u Malom Bajmoku

Iako je akcija „Selu u pohode“ osmišljena kako bi promovisala preventivne preglede u svim starosnim kategorijama stanovništva i danas su najodgovorniji bili građani u sedmoj deceniji.

- Imali smo i nekoliko mlađih sugrađana između 30 i 40 godina starosti, što je svakako pozitivno i potvrđuje nam da ima i mladih ljudi koji su zainteresovani za svoje zdravlje. Činjenica da se akciji odazivaju oni koji već imaju izražene faktore rizika - kaže dr Kosić Bibić i poručuje da bi u zdravlje trebalo početi ulagati u mladosti, da bi mogli očekivati određeni kvalitet života u starosti - Jedan od najvećih problema koji smo uočili za šest godina, koliko traje akcija, je što starija populacija sa izraženim faktorima rizika ne prepoznaje značaj redovne fizičke aktivnosti i pravilne ishrane. Danas smo imali jedan pozitivan primer, bila je jedna naša sugrađanka starija od 60 godina, koja svakodnevno uz kućne poslove, radi vežbe i zato je jako vitalna. Osobe koje su fizički aktivne i vode računa o svojoj ishrani, drugačije izgledaju i fizički i mentalno.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4612
Povezane teme

selu u pohode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.