Komentara: 11
Pregleda: 5292

Selaković: Prvi javni beležnici od danas u Srbiji

01.08.2014. u 15:43h
Izvor: Blic
Danas će biti imenovani prvi javni beležnici u Srbiji. Kako je juče u Subotici izjavio ministar pravde Nikola Selaković u Srbiji će biti imenovani prvi javni beležnici posle više od 80 godina, što je značajan doprinos nastavku reforme pravosudja i pravosudnog Sistema u našoj zemlji.
Selaković: Prvi javni beležnici od danas u Srbiji

Između ostalih, biće imenovani javni beležnici za područje Osnovnog suda u Subotici, rekao je Selaković novinarima posle otvaranja novoizgradjenog paviljona otvorenog tipa, na ekonomiji subotičkog Okružnog zatvora.

Ističući da su ta imenovanja u skladu sa ranije datim obećanjem ministarstva koje predvodi, Selaković je napomenuo da su poslednji put javni beležnici imenovani 1930. u Kraljevini Jugoslaviji tako da, kako je naveo, može da se kaže da se to sad čini prvi put u Srbiji.

Ministar je pohvalio sve one koji su se prijavili da budu javni beležnici, polagali ispit i ostvarili dobre rezultate.

IMENOVANI NOVI BELEŽNICI
Nikola Mališić i Jasmina Filipović Uzelac imenovani su danas za javne beležnike za područje Osnovnog suda u Subotici. Rešenja o imenovanju javnih beležnika u Srbiji doneo je ministar pravde Nikola Selaković. Za područje opštine Kanjiža imenovana je Eva Graca Šoti. Svečano polaganje zakletve za imenovane javne beležnike pred ministrom pravde Republike Srbije održaće se u četvrtak, 7. avgusta u 12 časova, prenosi Radio Subotica.

Ko je javni beležnik (notar) i koje poslove obavlja 

Javni beležnik (notar) je stručnjak iz oblasti prava koji je imenovan od strane ministra nadležnog za pravosuđe.

Javni beležnik je ovlašćen da obavlja sledeće poslove:

  1. sastavlja, overava i izdaje javne isprave o pravnim poslovima, izjavama i činjenicama na kojima se zasnivaju prava i overava privatne isprave;
  2. preuzima na čuvanje isprave, novac, hartije od vrednosti i druge predmete;
  3. na osnovu ovog zakona i po odluci suda obavlja poslove koji mu se po zakonu mogu poveriti;
  4. preduzima druge radnje u skladu sa zakonom.

Javni beležnik (notar) obavlja svoju delatnost kao isključivo i stalno zanimanje i u svom radu je nezavisan i samostalan.

Javni beležnik (notar) je dužan da svoju delatnost obavlja u skladu sa propisima i načelom savesnosti i poštenja a može da odbije obavljanje poslova u okviru svoje delatnosti samo iz razloga koji su određeni zakonom.

Delatnost javnog beležnika nespojiva je sa obavljanjem advokature, bilo kog drugog plaćenog zanimanja, odnosno funkcije, kao i poslova koji nisu u skladu sa ugledom, nezavisnošću, samostalnošću i javnim poverenjem javnog beležništva.

Zabrana iz stava 1. ovog člana ne odnosi se na:

  1. obavljanje poslova u svojstvu izvršioca zaveštanja, staratelja zaostavštine, staratelja poslovno nesposobnog lica ili nekog drugog sličnog posla zasnovanog na odluci nadležnog organa;
  2. povremeno ili dopunsko obavljanje naučne, nastavne, umetničke i slične delatnosti;
  3. obavljanje funkcije i poslova u javnobeležničkoj komori i u međunarodnim udruženjima javnih beležnika;
  4.  obavljanje poslova, medijatora, arbitra ili sudskog prevodioca

    preuzeto sa sajta overa.rs
Izvor: Blic
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5292

Povezana vest

Povezane teme

nikola selaković

javni beležnici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.