Komentara: 5
Pregleda: 4425

Sedmi Međunarodni regionalni sajam privrede u Subotici

28.05.2013. u 18:36h
Izvor: SuMedija
Sedmi Međunarodni regionalni sajam privrede otvara se 5. juna i traje do 8. juna u Hali sportova a prisustvovaće mu rekordan broj inostranih i domaćih izlagača, 203 preduzeća iz devet država.
Sedmi Međunarodni regionalni sajam privrede u Subotici

Prema rečima Marte Dobo, člana Gradskog veća za međunarodnu saradnju, organizatori veruju da će ovaj Sajam doneti nove privredne šanse za Grad i nove poslove preduzetnicima iz Srbije i stranih firmi.

Osim Srbije, Mađarske i Hrvatske na sajmu će se predstaviti i preduzeća iz Nemačke, Slovenije , Italije, Belorusije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Dragan Đurić, generalni konzul Hrvatske u Subotici najavio je da će samo iz Hrvatske na Sajmu nastupiti 24 preduzeća kao i privrednici i predstavnici Komora.

- Ekonomska situcija nije briljantna, pa je Sajam poput ovog u Subotici više nego potreban, jer okuplja privrednike, državnike i predstavnike lokalnih samouprava, koji su svi na zajedničkom poslu da se nađe izlaz iz ove još uvek tragične ekonomske situacije. Kriza nije poštedela ni prostor evro zone, 17 država koje koriste evro kao nacionalnu valutu. verujem da će hrvatska preduzeća kao i drugi izlagači napraviti poslove na ovom tržištu, istakao je Đurić.

Konzul Hrvatske je naglasio važnost činjenice da od 1. jula Hrvataska postaje članica EU, a time izlazi iz prostora slobodne ekonomske zone (CEFTA), čime se otvara prostor hrvatskim firmama da uđu na tržište srednje Evrope i postanu intenzivniji investitori.

Sedmi Međunarodni regionalni sajam privrede u Subotici

- Nova situacija zahtevaće i formiranje ćerki firmi u Srbiji, da bi se u specifičnoj situaciji našle i druge forme saradnje , obzirom da su potpisani početkom godine ugovori koji još nisu realizovani, a Srbija takođe ima sa istoka Evrope i Azije potpisane sporazume. Sa druge strane, srpskim firmama u Hrvatskoj, otvara se mogućnost da im lakše bude dostupno evropsko tržište, kao i mogućnost dobijanja sredstava iz evropskih fondova za buduća ulaganja. Treba imati na umu da ipak investicijska klima u kriznim vremenima je ograničena, jer se stimulišu ulaganja u sopstvene zemlje, da bi se sačuvala radna mesta. Stoga sajam u Subotici ima veliki značaj, jer povezuje mnogo firmi zajedničkim interesom, a ekonomski inbteres je i jedina garancija dobre saradnje, naglasio je Đurić.

Rab Marton, konzul Mađarske u Subotici istakao je da će iz te zemlje na Sajmu da se predstavi 18 izlagača i nekoliko klastera , a to znači da će veći broj privrednika izlagati na Sajmu.

- Sajam u Subotici će pospešiti privredu dveju zemalja, a Vlada Mađarske je obezbedila finansijsku podršku za mađarska preduzeća koja izlažu u Subotici, na oko 100 kvadrata, a očekujemo d aće biti i sklopljenih poslova.Takođe, značajno je da će Srpko-mađarska komora održati više seminara oko aktuelnih privrednih problema, istakao je Marton.

Bela Bodrogi, direktor JKP „Subotičke pijace” u ime organizatora naglasio je da je da je ovogodišnji Sajam nadmašio9 prošlogodišnji prema broju prijavljenih preduzeća, a očekuju do narednog vikenda da će biti još više prijavljenih preduzeća, a trenutno je 203 firme uzelo štandove.

- Sve je postignuto zajedničkom dobrom organizacijom i finansijskom podrškom Grada Subotice i Pokrajinskog sekretarijata za privredu, Regionalne privredne komore i Subotičkih pijaca. Velika je uloga i konzulata Hrvatske i Mađarske, kao i firmi „Mek Lajn” iz Segedina koja obezbeđujue logistiku za izlagače iz mađarske. programom aktivnosti predviđena su i brojna predavanja u Gradskoj kući, a za 8. jun predviđena je dodela nagrada i zatvaranje Sajma, istakao je Bodrogi.

Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotice objasnio je uslove u kojima se održava ovogodišnji Međunarodni sajam privrede u Subotici.

- Od ovog Sajmu očekujemo da privredi uputi odgovore o stanju i vitalnosti ekonomske moći preduzeća, i zemalja CEFTE i EU. Na Sajmu u Subotici zajedno nastupaju preduzeća i zemlje organizovane u okviru jednog i drugog sporazuma, a sada s emoraju ti odnosi dovesti do stepena inkompatibilnosti, posebno privredni trougao odnosa Srbije, Hrvatske i Mađarske. Bitno je pri tome i na kojem nivou konkurentnosti su te firme, jer mi na ovom prostoru već imamo iskustvo, šta smo morali sve uraditi prilikom ulaska Mađarske u EU: Sada tu situaciju imamo i sa drugim susedom Hrvatskom, i moraju se naglasiti potrebni potezi koji će uspešnim učiniti to treće tržište, objasnio je Vojinović.

On je podvukao da ovim promenama CEFTA nije ugrožena, ali da će poslovni odnosi u regiji biti drukčiji, nakon ulaska Hrvatske u EU.

- Srbija je spremna da u okviru CEFTE, koju smatramo malom evrospkom unijom, poštujući pravila, unapredi i ugovore koje je imala do sada sa hrvatskim i drugim firmama koje podležu isključivo standardima i uslovima EU. Izlaskom tih firmi iz CEFTE menjaju se trgovinska, sanitarna, prometna pravila, a mora se obezbediti da se realizuju postojeći nezavršeni ugovori sa tim firmama i zemljama. Mi smo bili u situaciji da je promet sa EU bio između 70 i 75 posto ukupnog prometa roba,a sada treba izgraditi odnose da se uruši taj rezultat, i da se podjednako iskoriste prednosti koje nudi i CEFTA i EU, da se ulaskom Hrvatske u EU ti odnosi unaprede i kada su u pitanju ugovori i pomoć Srbiji. Smatramo da je Sajam u Subotici sada na trećem bronzanom mestu u Srbiji, i verujemo da ćemo i posredstvom Komora i podrškom Grada i Pokrajine uspeti da spojimo različite državne i privredne odnose i uslove, kao i mogućnosti novih plasmana roba, otvaranja ćerki firmi kojima bi se i dalje stvarali benefiti, povećao izvoz i realizovali postojeći i budući ugovori, istakao je Vojinović.

Izvor: SuMedija
Najava Sedmog Međunarodnog regionalnog sajma privrede u Subotici Najava Sedmog Međunarodnog regionalnog sajma privrede u Subotici Najava Sedmog Međunarodnog regionalnog sajma privrede u Subotici Najava Sedmog Međunarodnog regionalnog sajma privrede u Subotici Najava Sedmog Međunarodnog regionalnog sajma privrede u Subotici Najava Sedmog Međunarodnog regionalnog sajma privrede u Subotici Najava Sedmog Međunarodnog regionalnog sajma privrede u Subotici Najava Sedmog Međunarodnog regionalnog sajma privrede u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4425
Povezane teme

bela bodrogi

marta dobo

međunarodni sajam privrede

regionalni sajam privrede

Slobodan Vojinović

dragan đurić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.