Komentara: 21
Pregleda: 9949

SBB zadovoljan izbornim rezultatima

27.04.2016. u 14:35h > 19:30
Izvor: Subotica.com
Savez bačkih Bunjevaca je na lokalnim izborima osvojio 1453 glasa, odnosno 2,3 odsto, što u ovoj stranci ocenjuju kao odličan rezultat. Prema rečima predsednika stranke Mirka Bajića, osnovni cilj je ostvaren, jer Savez bačkih Bunjevaca sa jednim mandatom parlamentarna stranka.
SBB zadovoljan izbornim rezultatima

Iako su zadovoljni procentom osvojenih glasova, zbog raspodele mandata prema Dontovom sistemu za drugi mandat je ovoj stranci nedostajalo još tridesetak glasova. 

- Za nas na lokalu ovi izbori nisu bili laki.  Mi smo pozvali Bunjevce da glasaju za Srpsku narednu stranku pa smo se time svesno odrekli dela glasova zato što su mnogi po inerciji glasali za listu broj 1 na svim nivoima. Mi iz toga vidimo da je uspeh na lokalu još veći i da imamo stabilno biračko telo. Takođe, jasno se vidi i da su nas glasači poslušali, jer je broj glasova koji je ostvario SNS za pokrajinu i republiku veći od glasova SNS liste za lokalne izbore. Međutim, mi se ne žalimo zbog toga - kaže Bajić.

Bajić smatra da je deo glasova izgubljen i zbog  delovanja pojedinih predstavnika bunjevačke zajednice, koji su, kako je rekao, zloupotrebili "Bunjevačku maticu" u političke svrhe.

Savez bačkih Bunjevaca će u narednom periodu, prema rečima Bajića,  energiju uložiti u ostvarivanje programskih ciljeva na četiri nivoa.

- Na republičkom to je rad na realizaciji Akcionog plana poglavlja 23 odnosno prava na autohtonost i ime. Kada je u pitanju pokrajina, cilj će biti osnivanje Zavoda za kulturu Bunjevaca što su ranije sprečavale demokrate, a na lokalu ćemo težiti da budemo izjednačeni u pravima sa drugim nacionalnim zajednicama što se odnosi na kulturu, informisanje, obrazovanje i jezik. Naše delovanje će se odvijati i unutar zajednice a tu nam je cilj stabilan rad Nacionalnog saveta i preuzimanje osnivačkih prava Bunjevačke matice na Nacionalni savet Bunjevaca - kaže Bajić.

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 9949
Povezane teme

Izbori u Subotici

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

lokalni izbori subotica

lokalni izbori u subotici

bunjevačka nacionalna manjina

lokalni izbori 2016

izbori 2016

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.