Komentara: 7
Pregleda: 24191

Sa 96 godina od Subotice do Palića stigao biciklom

03.05.2016. u 10:52h
Izvor: Blic
Ištvan Lošonski iz Subotice je sa 96 godina bio najstariji i najzapaženiji učesnik ovogodišnjeg „Trimbija“, on je za za nešto više od sat vremena prešao put od skoro 10 kilometara, čime je bio najstariji učesnik 41. rekreativne manifestacije.
Sa 96 godina od Subotice do Palića stigao biciklom

Učesnici manifestacije od centra Subotice do Palića treba da stignu peške, rolerima ili biciklom, a Lošonski je to učinio bez problema na svom dvotočkašu za sat i 15 minuta, što je s obzirom na njegove godine i udaljenost od skoro deset kilometara, više nego odlično vreme.

- Nagradili su me poklon-paketom jer sam najstariji - objašnjava Ištvan Lošonski, koji je 6. marta napunio 96 godina, a rodom je iz Bezdana.

- Dugo sam pecao na Paliću, ali sam zbog lošeg kvaliteta jezera počeo da odlazim u Kanjižu. Išao sam autobusom i shvatio da me to ograničava da uživam jer moram da prekinem kada je najinteresantnije. U životu sam najviše voleo da vozim motorne čamce na mom Dunavu. Imao sam dva, i opet bih seo u njih bez problema - kaže starac, i zapitkuje šta u tome ima čudno.

- Bio sam muški i ženski frizer, imao sam salon kod pijace u Subotici, a nekoliko žena i dalje dolazi kod mene na minival. Posao me opušta - priča nam deka, i objašnjava da bi mogao i peške do Subotice, ali mu je lakše da vozi nego da gura bicikl.

Sa 96 godina od Subotice do Palića stigao biciklom

Ipak, na pomen porodice oči su mu se zacaklile, spušta glavu i kaže da više nikoga nema, jer su mu supruga i sin preminuli. U kući sve radi sam, uključujući i kuvanje.

- Za danas sam pripremio testo sa sirom, ali sve jedem, kao u mladosti. Kod nas u kući se nikad nije biralo, jelo se ono što se skuva. Ako ne kuvam, kupim gotovo jelo, ali sam u svemu umeren. Mladi treba da se bave sportom, da izaberu posao koji će raditi s ljubavlju i da budu pošteni. To je moj recept - ističe deda Ištvan.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 24191
Povezane teme

trimbi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.