Komentara: 3
Pregleda: 3334

Rođen gluv, a danas osvaja medalje za ples

13.04.2016. u 11:31h
Izvor: Blic
Iako je rođen sa velikim oštećenjem sluha, Valentin Horvat (17) iz Subotice od detinjstva niže uspehe na plesnom podijumu.
Rođen gluv, a danas osvaja medalje za ples

Valentinu je pre 11 godina ugrađen kohlearni implantant, i od tada ni u čemu ne zaostaje za svojim vršnjacima. Plesom se bavi od osme godine, voli muziku, a hobi mu je i fotografija

- Roditelji nisu znali na koji sport da me upišu jer su se plašili da ne oštetim implantant ili ne povredim sebe, a ples mi se odmah svideo. Muziku osećam oduvek. Takmičio sam se mnogo puta i osvojio puno nagrada. Kada zaplešem, za mene ništa drugo ne postoji, ali volim i fotografiju i kažu mi da lepo crtam. Iako sam bio mali, sećam se trenutka kada sam prvi put čuo tuđe glasove. Teško mi je da dočaram taj osećaj, ali je svakako jedinstven i neobičan, kao da zakoračite u neki drugi svet - kaže Valentin.

Majka Viktorija Horvat je teško podnela činjenicu da njen jedinac ne čuje, ali je smogla snage i zajedno sa suprugom započela tešku borbu za detetov sluh.

- Da Valentin ne čuje su prve primetile vaspitačice u jaslicama kada je imao manje od godinu dana. Lupale su u tacnu i tapšale, a on nije reagovao. Lekari su mislili da je uzrok gluvoće treći krajnik, ali posle operacije krajnika, negativni rezultati potvrdili su veliko oštećenje, a već je imao godinu i po dana - priča majka Viktorija.

Rođen gluv, a danas osvaja medalje za ples

U trudnoći je imala visok pritisak i porodila se 11 dana ranije, a kada je ugledao svet 1999. godine Valentin je imao žuticu i visok nivo bilirubina. Lekari su rekli da je sve u redu i da će dodatno sunčanje pomoći, ali pošto se žutilo nije povlačilo, roditelji su potražili pomoć pedijatra...

- Saznali smo da je bila neophodna biopsija jetre koja se radi samo na Dedinju i tek kasnije nam je rečeno da je moguće da su izostanak pojedinih analiza i bilirubin bili uzroci oštećenja sluha - priseća se Viktorija.

OPERISAN U POSLEDNJI ČAS - Najvažnije je otkriti oštećenje sluha što ranije. Moj Valentin je već bio na granici da ne može da se operiše. Aparati kojima se proverava sluh odmah po rođenju potrebni su svim porodilištima, jer ako se odmah po rođenju krene u lečenje i ugradnju implantanta, oporavak je brz i deca na vreme mogu početi da razvijaju govor - kaže Viktorija Horvat.

Valentin je pet godina išao na terapije u Somboru, u vrtiću u kome se radilo sa decom koja imaju oštećeni sluh.

- Pre polaska u prvi razred, 2005. godine, u Beogradu su nam ponudili ugradnju implantanta, što me je uplašilo, ali kada nam je profesor Nenad Arsović sve objasnio, znali smo da nemamo šta da izgubimo i zato smo mu mnogo zahvalni - kaže Viktorija.

Višesatna operacija je mnogo uplašila majku. Ipak, posle nje dete je počelo neverovatnom brzinom da razvija govor, a na zvukove koji su ga u početku plašili je počeo da se navikava i ubrzo je postao dete koje voli da sluša muziku i osluškuje prirodu.

- Naša borba se zaista isplatila. Implantant je nešto izvanredno i Valentinu je otvorio novi svet - ponosna je Viktorija Horvat, ali ponekad i ljuta na sina kada namerno isključi aparat jer ne želi da sluša majku i oca. Kaže da je uverena da je njen sin dobro i da se više ne oseća manje vrednim.

Rođen gluv, a danas osvaja medalje za ples

Izvor: Blic
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3334
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.